Son yıllarda sıklıkla dile getirdiğim bir konuyu tekrarlamak istiyorum. Türkiye’de sigortacılığın büyüme ve karlılık potansiyeli bireysel sigortalarda. 2011 yılı açıklanan sektör rakamlarından da gözlemlenebileceği üzere sektör beklentilerin de üzerinde büyüyor. Bu büyümenin ardında Türkiye Gayrı Safi Yurt İçi Hasılası’ndaki büyümenin büyük payı var. Özellikte araç satışlarındaki artış (yüzde 50’lere varan) sigorta sektörünün büyümesinde lokomotif branşlar, kasko ve trafik satışlarını ciddi oranda etkiliyor.
Bununla beraber yakalanan bu ivmeyi destekleyecek ve sürdürülebilir kılacak yaklaşımlar, şirketlerin gerçek performansı olacak.
Sevinerek izliyoruz ki, potansiyel bireysel sigorta müşterilerine ulaşabilecek kanal çeşitliliği yaratmak, artık bütün Sigorta Şirketlerinin gündeminde. Uzun yıllardır bir grup sigortacı ile Sektörün dikkatini çekmeye çalıştığım Banka dağıtım kanalı etkinliğinin son dönemde hem banka, hem de sigorta yöneticilerinin gündemlerinde önemli bir başlık haline geldiğini görüyoruz.
Tamamen banka kanalına odaklanan yeni şirketlerin büyüme oranları gerçekten göz alıcı; bunun yanında üretiminin neredeyse tamamını acente kanalından yapan şirketlerin banka dağıtım kanalı satın almaları da dikkat çekici.
Bireylere dönük sigorta satışlarında hızla büyüyecek yeni bir kanal daha ortaya çıktı: internet sigortacılığı ve mobil sigortacılık.
Türkiye’de internetin gelişimi baş döndürücü bir hızla devam ediyor. 2009 yıl sonunda penetrasyon oranı %35’ti, şimdi %42. Daha çarpıcı bir araştırma sonucuna (IAB tarafından yapılan) göre 2011 Ocak ayında, Türkiye de internetten alışveriş yapan kişi sayısı 875 bin iken, 2011 Haziran’da 2,5 milyon gerçek kişi olmuş.
Bu kanallardaki başarının gelişmiş ülkelerdeki seviyelere ulaşması ve hatta onları geçmesi için nüfusumuzun demografik yapısı zaten bir avantaj yaratıyor. Genç, değişime ve gelişime açık. Ancak Sigorta Sektörüne de büyük iş düşüyor. Şirketlerin fırsatı görüp, bu alandaki vizyonu ve teknolojik altyapılarını biran önce aktive etmeleri gerekiyor.
Sigorta Dükkanımın kuruluş çalışmaları sırasında sektör oyuncularının büyük bir kısmının bu vizyona sahip olduğunu, gerekli altyapıyı kurgulamış ya da kurgulama yolunda olduğunu gördük. Hem sektör hem de kendi girişimimiz adına çok umut verici.
Sigorta şirketleri sadece konvansiyonel kanallar ile çalışırken daha kapalı altyapılara sahipken , kanal çeşitliliği dış yapılarla entegrasyon kabiliyetini zorunlu kılıyor. Şirketlerin bu konuya ortak çözümü ise “web servis teknolojisi.” Müşteri entegrasyonundan, tahsilat entegrasyonuna, tüm üretim sürecinin müşteri tarafından proses edilmesini sağlayan bu altyapılar hem güvenli, hem de son derece düşük operasyon maliyetli, işletim sistemlerine olanak sağlıyor. Bu da yüksek operasyon maliyetleri nedeni ile bireysel müşteriye ulaşma zorluğu olan Sigorta Şirketleri için sihirli bir çözüm.
Sigorta Dükkanım ve benzer hizmet sunan internet sigortacıları müşterilere tüm seçenekleri görüp, karşılaştırıp kendilerine en uygun ürünü seçme özgürlüğü verirken, Sigorta Şirketlerine de düşük maliyetle çok daha fazla bireysel müşteriye ulaşma kanalı oluşturuyor. Sektörün herkesin kazandığı bu “akıllı seçim” platformlarına ihtiyacı var.
Ertuğrul Bul
Genel Müdür
Sigorta Dükkanım Sigorta ve Reasürans Brokerlik A.Ş.