61'inci Hükümet'in ilk icraatlarından biri sözleşmeli er çalışmasını hayata geçirmek olacak. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde paralı asker dönemini başlatan projeyle ilgili yönetmeliğin önümüzdeki ay yayınlanacağı belirtiliyor. Kışlalarda vatani hizmetini yapan askerlerden seçilecek sözleşmeli er adayları için, birlik komutanları referans verecek. Komutanlar, fiziki kabiliyeti uygun, askerlik mesleğine elverişli er ve erbaşlara, sözleşmeli olmaları için teklif götürecek.
ÖZEL EĞİTİM VERİLECEK
Vatani görevini tamamlayan erler terhis olduktan sonra en az 3 yıl, en fazla ise 7 yıl görev yapacak. Sözleşmeli erler en fazla 29 yaşına kadar görevde bulunabilecek. Ayda ortalama bin 500 lira alacak olan sözleşmeli erlere, operasyon tazminatı da ödenecek. Bu tazminatlarla birlikte ise sözleşmeli erlerin eline ayda ortalama 2 bin lira geçecek. Sözleşmeli er olmaya hak kazananlar Isparta Dağ ve Komando Okulu'nda 3 aylık özel bir eğitime tabi tutulacak. Eğitimleri tamamlananların birliklere atamaları yapılacak. İlk etapta 5 bin sözleşmeli er istihdam edilecek.
BEDELLİ GÜNDEME GELEBİLİR
2 tugayın daha profesyonelleşmesi ve sözleşmeli er çalışmasının tamamlanmasıyla asker açığının büyük bir kısmının karşılanması hedefleniyor. Hükümet, sözleşmeli er çalışmasının gelişmesine göre hem askerlik hem de bedelli durumunu ayrı ayrı inceleyecek. Sözleşmeli er projesine talep fazla olur ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin asker ihtiyacı karşılanırsa, önümüzdeki yıllarda bedelli askerliğin çıkarılabileceği belirtiliyor.
2 TUGAYA YÖNELİK HAZIRLIK
Profesyonelleşmesi tamamlanan 6 tugaya ek olarak 2 tugayın daha tamamen uzman erbaşlardan oluşan, profesyonel birliklere dönüştürülmesi planlanıyor. Güneydoğu'da şu anda 12 bin profesyonel asker görev yapıyor. 5'i Kara Kuvvetleri ve 1'i Jandarma Genel Komutanlığı'na ait olan toplam 6 profesyonel tugayda artık er ve erbaşlar görev yapmıyor.
Takvim