Halk Sigorta’nın bundan böyle satış için sahada daha çok çalışacağını söyleyen Veli Bal, daha da güçlendirilen satışçıların aktif olarak sahada olacağını ve bölge müdürlükleriyle acente ve Halkbank şubelerine satış ve pazarlama anlamında tüm desteği vereceklerini ifade etti.
Genel Müdür Veli Bal, Halk Sigorta’nın bundan böyle bölge müdürlüğü çalışanları vasıtasıyla acentelerine daha çok destek verip satış odaklı bir teşkilat olacaklarını söyledi. Halk Sigorta’nın, iştiraki olduğu Halkbank’ın bulunduğu yerde olmadığını belirten Veli Bal, Halk Sigorta’nın kendi sektöründe ilk 10’a girmesi gerektiğini söyledi. Veli Bal şöyle devam etti: “Halk Hayat şu anda hayat prim üretiminde dördüncü sırada. Halkbank’tan çok daha küçük bankaların şirketlerinin bizden çok fazla prim üretimi gerçekleştirdiğini görüyoruz. Banka üretimine bakıldığında 13’üncü sıradayız. Elementer şirketi olan grupların çoğunun birer de hayat şirketi var ve elementer şirketler aynı grubun hayat şirketine göre banka kanalı vasıtasıyla mutlaka daha çok prim üretmiştir. Ancak burada Halk Sigorta’yı hariç tutmak lazım, çünkü Halk Hayat banka kanalıyla bizden daha çok prim üretmiş. Bizim de bu konuda Halkbank gibi önemli bir kanalı harekete geçirmemiz ve bankadan aldığımız payı artırmamız lazım.”
‘BÖLGELER SADECE SATIŞ OFİSİ OLACAK’
Halk Sigorta’nın mayıs ayında yaptığı acenteler toplantısını da değerlendiren Bal, bu toplantının şirketin yeni yönetiminin acentelerle olan ilişkileri bakımından bir başlangıç olduğunu ve çok da iyi geri dönüşler aldıklarını vurguladı. Veli Bal, Halk Sigorta’nın acentelere daha çok destek olabilmek için bölge müdürlüklerini yeniden yapılandırdığını bildirerek, “Bölgede yirmi çalışanımız varsa, bunların ikisi ya da üçü pazarlamadaydı. Geri kalan arkadaşlarımızın hepsi operasyondaydı ve kimi Tahsilât’a, kimi Teknik bölüme bakıyordu. Biz ilk iş olarak organizasyon yapımızı yenileyerek, tüm bölge müdürlüklerini satış ofisi haline getirdik. Bundan böyle hepsi sadece satışla ilgilenecek ve Teknik / Tahsilat dahil operasyonun tamamını merkeze alacağız. Bunun için işe pilot olarak İstanbul Bölge’den başladık” dedi. Yeni bir operasyon birimi kurduklarını ve buradan tüm bölgelere tahsilat ve teknik destek vereceklerini aktaran Bal, şöyle devam etti: “Hasar daha önce bölgelerden alınıp merkezde toplanmıştı. Şimdi de diğer operasyonel çalışmaları merkeze toplayacağız, bölgelerdeki arkadaşlarımızın hepsi sahada olacaklar. Yönetim Kurulu Başkanımız Hüseyin Aydın Bey’in de bununla ilgili talimatı var, artık satışçıların tamamı sahada olacak ve acentelerinin sorunları ve satışla ilgilenecekler, onlara daha yakın olacaklar. Organizasyonu tamamladık ve bölge bölge hayata geçirmeye çalışıyoruz. İstanbul’un Anadolu yakasında yeni bir bölge müdürlüğü açacağız. İleride doğacak ihtiyaçlara göre belirlediğimiz birkaç yer daha var. Yedi bölgemiz ve bir temsilciliğimizin dışında, oralarda da bölge satış birimleri oluşturarak acentelere daha yakın olacağız. Şirketin yapılanmasını tamamladıktan sonra hepimiz aktif olarak sahada olacağız ve bankanın ismini de kullanarak üretimimizi artırmak için çalışacağız.”
Sektörde acente olma şartlarının zorlaştırılmasını olumlu bulduğunu da belirten Bal, bu sektörün eskilerinden olduğu için bu konudaki gelişimi iyi izlediğini kaydetti. Bal, “Sigorta acenteliğinin, muhasebe acentelerinin bir köşesinde yapılan bir iş olmaktan buralara gelmesi gerekiyordu ve geldi. İnsanlar ekmeğini bu işten kazanacaklarını bilirse, işlerine daha ciddi bakacaklardır. Tüketicilerin gözünde daha saygın bir meslek haline gelen acenteliğin yönetmeliği de çıkarsa çok daha iyi olacak” şeklinde konuştu.
‘KOOPERATİFLER DAHA ETKİN OLACAK’
Veli Bal, Esnaf Kefalet Kooperatifleri’nin Halk Sigorta’nın ortağı ve aynı zamanda acentesi olduğunu hatırlatarak, acentelik yönetmeliğinde bu grupla ilgili hiçbir madde olmadığını söyledi. Konuyla ilgili gerekli girişimleri yaptıklarını ifade eden Bal, yeni yönetmelikte ilgili düzenlemelerin hayata geçirilmesini beklediklerini de sözlerine ekledi. Halk Sigorta’nın ortağı olan 1200 esnaf kefalet kooperatifinde yaygınlaşabilmeleri halinde kimsenin yapamayacağı işleri yapacaklarını ifade eden Bal, “Halk Hayat’ta 80 civarında esnaf kefalet kooperatifliği acenteliği var. Kârlı acentelik yapıyorlar ve hiçbir tahsilât sorunumuz olmuyordu. Bu üyelerimizde biz de acenteliği yaygınlaştırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
‘KÜÇÜK ŞİRKETLER EZİLİYOR’
Sektörde Kasko ve Trafik Sigortasından başka bir sorundan bahsedilmediğine de değinen Veli Bal, yaptıkları acente toplantısında da acentelerin hep Kasko’yla ilgili sorunların üzerinde durduklarını belirtti. Bal, trafikteki araçların yüzde 25 ya da 30’unun Kasko Sigortası olduğunu ve herkesin bu oranın içinde rekabet yapmaya çalıştığını söyleyerek, oranın yüzde 50’lere çıkarılması için sektörün ortak bir çaba içinde olması gerektiğinin altını çizdi. Bal, “Hasar prim oranı yüzde 100’lerde olan bir branşı ne kadar zorlayabilirsiniz? Mutlaka diğerlerinin de satılması gerekiyor. Sigorta deyince sadece Kasko anlaşılmaması lazım. Bu görev sektör olarak hepimize düşüyor. Herkes yıkıcı rekabetten kaçınacağını söylüyor ama biz biliyoruz ki küçük şirketler özellikle Anadolu’da eziliyor. Acentelerimiz de rekabet edebilmek için bizden fiyat düşmemizi istiyor” dedi.
DEPREM PRİMİYLE YANGIN SİGORTASI YAPILIYOR
Halk Sigorta Genel Müdürü Veli Bal, fiyat rekabetinin artık yangın sigortalarında da yaşanmaya başladığını söyleyerek, “Deprem primiyle yangın sigortası yapmaya başladık. Bunu tüm şirketler yapıyor. Bireysel yangını mutlaka harekete geçirmemiz lazım. Arkadaşlarımız bir çalışma yaptı. 600 acentemizin yanı sıra, 650’ye yakın Halkbank şubesi acentemiz de kendi Yangın (konut) sigortalarını kendi bilgisayarlarından tanzim ediyor ve tahsilâtını yapıp otomatik muhasebeleştiriyorlar. 650 şubede de bu program şu anda çalışıyor. Bu sistemi başka ürünlere de, mesela DASK’a da uygulayacağız ve devamında diğer ürünlerimizi de bu uygulama içine alacağız. Yani banka şubelerimizi de acente mantığında çalışır pozisyona getireceğiz. Bununla ilgili ayrıca teşviklerimiz de olacak” dedi.
Veli Bal, son olarak Halk Sigorta’nın yeniden yapılanmasıyla beraber aktüerya birimi kurduklarını da kaydederek, “Elementer şirketlerde aktüeryal fiyat verme çok yaygın değil, daha çok kim ne verdiyse ona göre fiyat verme anlayışı hakim. Biz bu işi böyle yapmayacağız artık, nerede duracağımızı bilip ona göre fiyat vereceğiz. Tüm şirketlerin de yapması gerekenin bu olduğuna inanıyoruz. Hepimiz riske göre prim belirler duruma gelmeliyiz” diye konuştu.
‘HALK SİGORTA İSMİYLE FARK YARATACAK’
Birlik Sigorta’nın unvanının Halk Sigorta olarak değiştirilmesini de değerlendiren Genel Müdür Veli Bal, isim değişikliğinin olumlu etkisi olduğunu, acentelerin de bu yönde düşündüğünü belirtti. Bal şöyle devam etti: “Prim artış oranımıza baktığınız zaman da bunu görürsünüz. İsim değişikliğimiz, herkesin zor geçecek dediği 2011’deki prim artışlarımıza da yansıdı. Halkbank’ın bilinirliğini kullanmamız gerekiyordu ve bundan sonra gerektiği gibi kullanacağız. Herkesin de bildiği gibi Halk Sigorta dediğimizde otomatik olarak Halk Bankası algısı canlanıyor. Bu da bizim tercih sebebimiz. Eskiden Birlik Sigorta derslerde örnek olarak gösterilirdi. ‘Türkiye’de sigorta şirketleri, anonim şirketler ve kooperatif şirketler olarak kurulur, kooperatif şirkete de örnek Birlik sigortadır’ denirdi. Dolayısı ile yeni ismimizle artık, Halk Sigorta’nın bilinirliği artacak ve ismimizle fark yaratıp bundan faydalanacağız, strateji ve planlarımızı gerçekleştirmek için elimizden ne geliyorsa şirketçe ve tüm ekip olarak yapacağız.”