Yazdır

NBG, Finansbank'ı satacak

Tarih: 24 Haziran 2011 - 08:03

Finansbank’ın ana hissedarı NBG, bankanın yüzde 20 hissesini piyasa koşulları uygun olduğunda satmaya hazırlanıyor

Yunanistan’da yaşanan olaylar dikkatleri bu ülkeye çekerken, Türkiye’de Finansbank’ın sahibi olan ülkenin en büyük bankası olan National Bank of Greece (NBG), Finansbank’ın hisselerinin yüzde 20’sini satacağını açıkladı. Yedi sekiz ay önce bu yönde bir karar alan NBG, dün yapılan genel kurul toplantısında halka arz kararını yeniden gündeme alarak tekrar onayladı.
NBG’in CEO’su Apostolos Tamvakakis’in yaptığı açıklamaya göre piyasa koşullarının düzelmesi halinde Finansbank’ın yüzde 20 hisse satılacak. Hisse satışı ile NBG’nin ödenmiş sermaye rasyosu yüzde 13’e çıkacak.
Yunanistan ekonomisinin krize girdiği ve Yunan devlet tahvillerinin hızla değer kaybettiği ilk aylarda Yunan medyasında NBG’nin Finansbank’ın yüzde 30 hissesini satacağı yönünde haberler çıkmıştı. Bu hisse satışı ile NBG’nin 1.5 milyar euro nakit elde etmeyi hedeflediği yazılmıştı. Yunanistan’da şu anda halka yaşanan endişe ve gerginlikler nedeniyle bankalardan paralarını çekmeye çalışıyor.
Ömer Aras: ‘Halka arza hazırız’
Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras ise gelişmeler üzerine, NBG’nin aldığı kararın yeni bir karar olmadığını ifade ederek, “NBG’nin genel kurulunda daha önce alınan karar tekrar gündeme alınmasına ilişkin bir açıklamadır. NBG, Finansbank’ın yüzde 20 oranındaki hissesini piyasa koşullarının uygun olması halinde halka arz edeceğini daha önce açıklamıştı. Bu karar piyasa koşullarının uygun olmaması nedeniyle bekleme sürecindeydi. Şimdi piyasalardaki gelişmeler paralelinde bu karar tekrar açıklanmış oldu” dedi.
Bankanın yüzde 20 oranındaki hissesinin halka arzına ilişkin gelişmelerin faaliyetlerini hiç bir şekilde etkilemediğini ifade eden Aras, “Finansbank, günlük faaliyetlerine ve işleyişine devam ediyor. Ana hissedarımızın bu kararı hiç bir şekilde genel politikalarımızı etkiler netlikte değildir. Bize düşen görev de bankanın bu sağlıklı performansını devam ettirerek sektördeki  konumunu devam ettirmektir. Finansbank, piyasa koşulları uygun olduğunda bu halka arza hazır bir bankadır” dedi.
Piyasa değeri 10 milyar TL
-  Finansbank’ın şu andaki piyasa değeri: 10.3 milyar TL
-  Satış piyasa değeri üzerinden gerçekleşirse NBG’nin alacağı: 2.06 milyar TL
-  NBG, 2006’da Finansbank’ın yüzde 46’sını 2.76 milyar dolara satın almıştı.
Hisse yapısı
Yüzde 77.23: NBG
Yüzde 7.90: NBGI Holding
Yüzde 5: IFC
Yüzde 9.68: NBG Finance PLC
Yüzde 0.19: Diğer
Finansbank’ın 11.734 çalışanı var
-  2010 sonu itibariyle 503 şubesi ve 11.734 çalışanı var.
-  Aktifleri 38.1 milyar TL
-  Krediler 25.5 milyar TL
-  Mevduat portföyü 23.6 milyar TL
-  Toplam özkaynak 5.2 milyar TL
-  Sermaye Yeterlilik Rasyosu %16.68
Finansbank NBG’yi ayakta tutuyor
  NBG Finansbank’ı 2006 yılında satın almıştı. İşadamı Hüsnü Özyeğin 2006 yılında Fiba Grubu’nun sahip olduğu Finansbank’ın yüzde 46 hissesi ve kurucu hisselerinin tamamını 2 milyar 774 milyon dolar karşılığında NBG’ye devretmişti. Fiba Holding’in Finansbank’ta kalan yüzde 9.68’lik hissesi de 2008’de NBG’ye 697.15 milyon dolara satılmıştı.
2007 yılında da NBG bankanın yüzde 43.39 oranındaki hissesini borsa yatırımcısından satın almıştı. Finansbank yatırımının getirdiği kâr, Yunanistan’ın ve Yunan bankalarının geçirdiği yoğun ekonomik krizde NBG’nin son 2 yıl ayakta durmasını sağlamıştı. Finansbank’ın şu anki piyasa değeri 10.3 milyar (6.2 milyar dolar) seviyesinde bulunuyor.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/nbg-finansbanki-satacak/318010