Yazdır

Turkcell’e 'DİNLEME' cezası

Tarih: 23 Haziran 2011 - 09:09

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu, gizliği ihlal ettiği gerekçesiyle Turkcell’e ceza kesti

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu, Turkcell'e gizliliği ihlal ettiği gerekçesiyle ceza verdi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu, yasal olmayan yollarla yapılan telefon dinlemeleri ile ilgili basında yer alan haberler kapsamında ‘gizliliğin ihlali” ile ilgili Turkcell ile ilgili başlattığı soruşturma kısa bir süre önce sonuçlandı. Borsagundem.com kurul kararının belgesine ulaştı. Karar, birkaç ay önce bazı basın organlarında yer aldı, ancak BTK'nın kararla ilgili belgesi ilk kez Borsagundem.com'da...
Kararı Turkcell'e yazılı olarak bildiren Kurul, Turkcell'in kişisel bilgilerin paylaşımı konusunda gerekli özeni göstermediği kararına vardı. Rekabeti ihlal ettiği için 92 milyon liralık ağır pera cezasına çarptırılan Turkcell, gizliliği ihlal ettiği için 2007 yılı cirosunun (7.483.035.848,69) on binde on beşi oranına denk gelecek şekilde para cezası kesilmesine karar verdi.
DENETLEMEDE YETERSİZ KALDI
Soruşturmanın sonucunda, Turkcell yönetiminin gizli bilgilerin paylaşımı konusunda personelini denetlemekte yetersiz kaldığı belirtildi. Bunun için de Turkcell’e 2008 yılından bir önceki takvim yılı olan 2007 yılı cirosu baz alınırak para cezası verildi. 
Turkcell yönetiminin ihlal ettiği madde ise şöyle: “İşletmecinin, haberleşmenin gizliliğine, milli güvenlik ve kamu düzenine aykırı davranışlarda bulunması, işletmeci ve çalışanların yasaların öngördüğü istisnalar dışında haberleşmeyi engellemesi, gizliliğine dokunması, başkalarına bildirmesi ve açıklaması gibi hükümleri ihmal edilmiş olduğununu anlaşıldığına karar verdi.
Kurul, kararında kişisel verilerin gizliliğine ve korunmasına yönelik olarak kişisel bilgilere erişimlerin kayıtlarının tutulduğu, ancak bu işlem kayıtlarının ve personelin eriştiği bilgilerin görev tanımı çerçevesinde gerekli olup olmadığının incelenmesini içeren denetim faaliyetlerinde zafiyeti bulunduğunu belirtti.
BÜYÜK BİR OPERASYON YAPILMIŞTI
İki gün önceki borsa operasyonu gibi geçen sene de nisan ayında da cep telefonu dinleme operasyonu gündeme bomba gibi düşmüştü. Bu operasyonunu gündeminde de eski futbolcular yer alıyordu. İstanbul başta olmak üzere 4 ilde bir suç örgütüne yönelik düzenlenen eşzamanlı operasyonda, eski milli futbolcu ve futbol yorumcularının da aralarında yer aldığı 36 kişi gözaltına alınmıştı. Bu şebekenin cep telefonlarını yasal olmayan bir şekilde dinlettirdiği iddia ediliyordu. İddianın bir tarafında eski futbolcu, yeni futbol yorumcuları vardı. Bir tarafından ise bu dinleme olayında kusuru olup olmadığı merak edilen cep telefonu operatörü Turkcell vardı. bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu da olay ile ilgili olarak bir soruşturma açmıştı. 
İŞTE O BELGE:

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/turkcelle-dinleme-cezasi/317923