Türkiye'nin ilk uluslararası katılımlı kanser akademisi olan SENA-Turk, SAP yazılımları sayesinde Türkiye’de meme kanserine yakalanmış kadınların kaderini değiştirmeye hazırlanıyor. Meme kanserine yakalanan kadınların göğüslerini almadan hastalıkla baş etmeyi amaçlayan SENA-Turk, geliştirilen bir yazılımla hastane yönetimlerine meme koruyucu cerrahinin sanıldığı gibi maliyetli olmadığını ispatlayacak. SAP iş ortağı D-CAT ile kanser merkezlerinin organizasyonu konusunda Türkiye'nin ilk uluslararası katılımlı kanser akademisi olan SENA-Turk, gelecekte verilecek kanser tedavi ve sağlık hizmet kriterlerini bir üst noktaya çıkaracak olan anlaşmaya imza attılar.
Anlaşmanın imza töreninde Finansgündem’in sorularını yanıtlayan İtalyan Hastanesi Meme Merkezi Direktörü ve Avrupa Meme Kanseri Akademisi Öğretim Üyesi Dr. Cem Yılmaz, Türkiye’de kanser vakalarının yüzde 80’ninde tedavi yönteminin memenin alınması olduğuna dikkat çekti. Yılmaz, “Ama dünyada bunun tam tersine bir eğilim var. Meme kanserine yakalanan kadınların yüzde 80’ninin göğüsleri alınmadan tedavi yöntemine gidiliyor” dedi. Yılmaz, SAP Business Objects yazılımı sayesinde hastane yönetimlerine meme koruyucu cerrahinin maliyet değil, gelir artırıcı olduğunu göstereceklerini söyledi.
Gelir artırıcı yöntemler
SENA-Turk ile SAP iş ortağı D-CAT arasında imzalanan anlaşmada Cem Yılmaz’ın yanı sıra SENA-Turk Akademik Kurul Başkanı Prof. Dr. M. Bahadır Güllüoğlu, SENA-Turk Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Cantürk, SENA-Turk Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abut Kebudi, D-CAT CFO’su Ufuk Kab ve D-CAT İş Zekası Bölüm Müdürü Tolga Tolan da hazır bulundular. Anlaşmayla, dünyada kabul edilen gerçek kalite ölçeği olan “hastaya sunulan hizmetin ölçeklenmesi ve bunun finansal olarak değerlendirilmesi” hizmeti tüm sağlık sektörüne verilebilecek. D-CAT, bu işbirliğiyle sağlık sektöründe de SAP Business Objects başta olmak üzere çeşitli SAP yazılımlarını ve daha önce gerçekleştirdiği sağlık merkezi altyapı çalışmalarındaki tecrübelerini daha geniş bir sahada uygulama imkanına sahip olacak.
Türkiye’de kanser vakalarının yüzde 80’ninde memenin alınmasının tercih edildiğini vurgulayan Yılmaz, “Ama dünyada memenin korunma oranı yüzde 80. Meme koruyucu cerrahi maliyetli sanılıyor, kemoterapi, radyoterapi vs. Ama bu yazılımla aslında meme koruyucu cerrahinin gelirleri 8 kat artırabileceğini de gösterebilmiş olacağız. Oysa meme alınsın ya da alınmasın ölüm-yaşam oranları eşit” dedi. Yılmaz, meme kanserine odaklı başlayan bu çalışmanın ileri dönemlerde kolon, mide, pankreas gibi diğer kanser türleri için de yapılacağı bildirdi. Yılmaz’ın verdiği bilgilere göre, “ameliyat tipi, süresi, hastanın memnuniyeti, benzer vakalarda ortalama ömür süresi, kopmpilasyonlan, yaşam-ölüm oranları” gibi veriler sağlık kuruluşlarının finansal sonuçları birleştirilip, analiz edilecek.
(Soldan sağa) Tolga Tolan, Prof. Dr. Abut Kebudi, Ufuk Kab, Prof. Dr. Bahadır Güllüoğlu, Dr. Cem Yılmaz, Prof. Dr. Zafer Cantürk