Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) bir hafta önce giden Satoşi Furukava, twitter hesabında, "Uzay hastalığına yakalandım. Gerçekten kötü hissediyorum, özellikle de başımı aniden hareket ettirdirdiğimde. Başım ağır geliyor. Yardım edin" diye yazdı.
Japon astronot, daha sonra başka bir mesajında hastalığının tıbbi anlamda ciddi olmadığını, ilk kez uzaya gidenlerin yaklaşık üçte ikisinin geçici olarak bu hastalığa yakalandığını vurguladı.
Rus Soyuz uzay aracıyla UUİ’ye giden Furukava, bu hastalığın, yerçekiminin olmadığı durumda beynin alışma süreci olarak değerlendirilebileceğini, belirtilerin geçici olması nedeniyle sorun bulunmadığını belirtti.
Japon Uzay Araştırma Kurumu’nunu internet sitesinde geçen ay yayımlanan açıklamasında Furukava, uzayda vücudun maruz kaldığı değişimlerle ilgilendiğini ifade etmişti.
Furukava, "gastroenterolog olarak uzayda tok bir karınla nasıl hissedildiğini anlamaya can attığını" söylemişti.
Japon astronot, Rus kozmonot Sergey Volkov ve Amerikalı astronot Mike Fossum ile UUİ’deki sebze yetiştirme deneylerinde, yer çekimsiz ortamın dünya yaşamını nasıl etkilediği test ediyor.