İngiliz mum üreticisi William Procter ve İrlandalı sabun üreticisi James Gamble’ın yolları, 19. yüzyılın başında göç edip yerleştikleri Amerika’nın Cincinnati kentinde Olivia ve Elizabeth Norris adlı kız kardeşlerle evlendiklerinde kesişir. Olivia ve Elizabeth’in babası Alexander Norris, damatlarını ikna eder ve Ekim 1837’de ortak bir şirket kurarlar. Şirkete iki damadın soyadından hareketle Procter & Gamble (P&G) adını verirler.
Şirketin satış cirosu 1859’a gelindiğinde 1 milyar dolara ulaşır. P&G, radyonun 1920’ler ve 30’larda popülerleşmesiyle, sabun markalarının pazarlama kampanyaları için radyoda arkası yarın türü programların sponsorluğunu üstlenmeye başlar. Bu tür programlar böylece “soap opera” (sabun köpüğü dizisi) olarak bilinmeye başlar.
Aradan 80-90 yıl geçmesine rağmen P&G farklı mecralarda olsa da bugün aynı reklam stratejisini devam ettiriyor. Örneğin, Türkiye’deki ilk günlük Facebook dizisi olduğu belirtilen Yıldızın Parlasın, P&G’nin şampuan markası Head&Shoulders’ın desteğinde çekiliyor.
Başrolünde Yosi Mizrahi ve Doğa Rutkay’ın oynadığı dizi, yayımlanmaya başladığı andan itibaren 105.763 kişilik hayran sayısına ulaşmış. P&G’nin reklam stratejisi hakkında USA Today gazetesine konuşan firmanın pazarlama yöneticisi Marc Pritchard, dijital medya için “patlama yaşanıyor” diyor ve artık pazarlama faaliyetlerine tamamen entegre ettiklerini belirtiyor. Bugüne kadar Amerika’da 20 radyo ve TV dizisi üreten P&G’nin son sabun köpüğü dizi “As The World Turns” geçen yıl eylül ayında sona erdi. Televizyon reklamına azaltmakla beraber hâlâ devam ettiren P&G, bugün artık dijital medyayı kullanıyor.
Otomobil pazarlamasında NBA değerleri
NBA ile işbirliği yapan Renault Mais, Mégane’ın yeni kampanyasında “meganeomani” konseptine devam ediyor. Publicis Yorum’un hazırladığı ve medya planlaması Tempo OMD tarafından yapılan kampanyanın rasyonelini, Renault Mais Pazarlama İletişimi Yöneticisi Özlem Ünlü açıkladı:
“Geçen yıl otomobilini hastalık derecesinde sevenlerin, kendileriyle özdeşleştirerek ona tutkuyla bağlanması durumunu ‘meganeomani’ olarak bir konsept ile tanımladık. Bu sene ise bu tutkuya yakalanıp hayatları boyunca ‘iflah olmaz’ bir Mégane tutkunu olarak kalanlara ise ‘meganeoman’ adını veriyoruz. NBA ile güçlerimizi birleştirdik. NBA oyuncuları ve NBA tutkunları da bizler gibi birer meganeoman. Yani, asla vazgeçmiyor, hayattan keyif almayı biliyor, takım arkadaşının ruh halinden anlıyor, beklenmedik şeyleri ve aklına koyduğunu yapıyorlar.”
Ünlü, Türkiye pazarına özel hazırlanan kampanyada televizyon, basın, sosyal medya, açık hava ve sinemanın kullanıldığını söyledi. Yapımını İmaj’ın üstlendiği ve dört farklı versiyonu olan reklam filminde basketbol yorumcuları Kaan Kural ve Murat Murathanoğlu’nun sesleri kullanılıyor.
Satır aralarındaki fark
Newsweek dergisi, Brezilya’da yayımlanan reklamında diğer haber dergilerinden farklı olduğunu vurguluyor. İlanda yer alan haberin başlığı ve satır aralarıyla yapılan oyunda, Newsweek’in okurlarına derinlemesine analiz sunduğu anlatılıyor. LP 360 Comunicação adlı ajansın hazırladığı ilanda satır aralarındaki küçük puntolu yazının okunabilmesi için ilanın köşesinde bir büyüteç yer alıyor.