DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Kütahya'da zorunlu deprem sigortası kapsamına giren binaların yüzde 14'ünün poliçesi bulunduğunu belirterek, hasar tespit çalışmalarının en kısa zamanda tamamlanıp ödemelerin iki hafta içinde yapılacağını söyledi. Kütahya genelinde, zorunlu deprem sigortası kapsamına giren 125 bin konuttan 18 bininin sigortalı olduğuna dikkat çeken Yazıcı, “Kütahya, bu oranla Türkiye genelinde 55'inci sırada geliyor. Bu da fevkalade düşündürücüdür. Son deprem, sigortalılık oranının tüm illerimizde arttırılması için ortak çabanın gerekli olduğunu bir kez daha hatırlattı. Simav depreminden sonra toplam 780 hasar ihbarı aldık. Evleri hafif hasar gören sigortalılarımızın ödemelerini 6 Haziran’da yapmaya başlayacağız. Orta ve ağır hasarlı konutlar içir de ödemeler 20 Haziran’da başlayacak” dedi.
Selamet Yazıcı, 780 hasar ihbarının 684’ünün Simav’dan yapıldığını, kalan 100’e yakın ihbarınsa Kütahya’nın diğer ilçeleri ve çevre illerden geldiğini sözlerine ekledi. Evleri depremden hasar gören ve Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi bulunanların, 0 212 3680800 numaralı DASK Çağrı Merkezine ya da DASK adına poliçeyi düzenleyen sigorta şirketi veya acentesine başvuru yapmasını isteyen Yazıcı, vatandaşları mutlaka zorunlu deprem sigortası yaptırmaya çağırdı.
‘Sigortalılar kazanıyor’
Selamet Yazıcı, sigorta acentelerinin zorunlu deprem sigortasıyla ilgili performanslarının artmasını beklediklerini de söyleyerek, ‘Şehirler Yarışıyor Sigortalılar Kazanıyor’ adıyla Türkiye çapında bir yarışma düzenleneceğini ve zorunlu deprem sigortası yaptırma konusunda başarılı şehirlere güvenli hayat parkı yapılacağını bildirdi. Yazıcı, Simav depremi gibi ciddi bir uyarıdan sonra, Kütahya’nın en iyi artış oranını yakalayan il olmak için çaba sarf etmesini beklediklerini sözlerine ekledi.
2011 dünya devlerini bile vurdu
Seneye felaketlerle başlayan dünya, bugüne kadar Japonya’da yaşanan deprem ve tsunami felaketiyle, Yeni Zelanda depremi ve Avustralya’da meydana gelen sel olaylarıyla boğuştu. Ekonomi ve sigorta sektörünü yakından ilgilendiren bu olayların etkileri ve mali boyutları yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.
Sigorta sektörünün dünya çapındaki güçlü oyuncuları ilk çeyrekte yaşanan katastrofik olaylardan en çok etkilenen şirketler arasında. 2011 yılında yaşanan tüm katastrofik olayların bugüne kadar, geçen seneye göre 3 kat artarak, toplamda 3 milyar 890 milyon dolara yaklaşan bir maliyete ulaştığı tahmin ediliyor. Geçen sene aynı dönemde bu rakam 1 milyar dolardı.