Yazdır

CEO'lar hatalarının hesabını verecek

Tarih: 16 Mayıs 2011 - 10:20

Halka açık şirketler, bankalar ve diğer finans kurumlarının yöneticilerinin ‘Yönetici Sorumluluk Sigortası’ yaptırması zorunlu hale geliyor

Yeni Ticaret Kanunu Yönetim Kurulu üyelerinin görevlerini yaparken kusurlarıyla şirketlere verebilecekleri zararlarla ilgili sigorta mekanizması getiriyor. Getirilen bu mekanizma isteğe bağlı ancak bankalar, finans kurumları, finansal kiralama, faktoring şirketleri ile sermaye piyasası kurumları ve halka açık şirketler için zorunlu olacak.
1 milyonu aşkın müşterisi bulunan Generali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan, 'Yönetici Sorumluluk Sigortası' nın önemine değinerek, "Şirket yöneticilerinin üstlendiği sorumluluklar yurt dışında çok kez dava konusu olabiliyor, Türkiye'de ise bu konu yeni yeni gündeme geliyor. Her geçen gün değişen ve gelişen yasal düzenlemeler ve şirketlerin yıl sonu karlılıklarına dair yükselen beklentiler üst düzey yöneticilerin ve CEO'ların sorunluluğunu aynı oranda arttırıyor" dedi.
Generali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan, sektöre ve şirketin faaliyetlerine ilişkin sorularımızı şöyle yanıtladı:

-Şirket olarak ilk çeyreği nasıl kapattınız?
Generali Sigorta olarak geçen sene aynı dönemine göre prim üretimimiz yüzde 49.2 oranında arttı. Sektör ortalaması yüzde 25'in çok üzerindeyiz ama bizim büyümemizin daha fazla olmasında iki etken var. Birincisi; baz etkisi. Yani geçen sene ilk iki ayda biz bayağı küçüldük. Halbuki sektör geçen sene de büyüyordu. Bir de bizim mühendislik projelerinde yazdığımız birkaç büyük proje var. Onların etkisini çıkardığımızda ilk 2 aydaki artış yüzde 28.

SİGORTAYA ‘OTO’ GAZ VERDİ

-Bu yıl sektör nasıl bir performans gösterdi?
Sigorta sektörü 2011 yılına hızlı bir başlangıç yaptı. İlk iki ayda toplam 3.1 milyar Tl prim üreterek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25’lik büyümeyi yakaladı. Branşlar bazındaki gelişime bakıldığında en çok üretim artışı kaza, sağlık ve kasko sigortalarında yaşandı. Bu artışın kaynağı kasko ve sağlık. Bir de hayat branşında prim artışı yüksek. O da otomotiv satışlarında ve kredilerdeki artıştan kaynaklanıyor. Kasko sigortaları yüzde 30.5 büyürken, sağlık sigortaları prim üretimindeki büyüme ise yüzde 20’yi geçti. Kaza sigortalarındaki büyüme ise yüzde 22.8 oldu.

-Yeni Ticaret Kanunu ile yöneticilere 'Yönetici Sorumluluk Sigortası' zorunluluğu getiriliyor…
Doğru, biz şimdi buna hazırlanıyoruz. Bu zaten yurtdışında olan bir sistem. Generali'nin bu konuda yurtdışında çok büyük tecrübesi var. Bu poliçe üst düzey yöneticilerin ve CEO'ların sorumluluğunu teminat altına alacak. Şirket yöneticilerinin üstlendiği sorumluluklar yurt dışında çok kez dava konusu olabiliyor, Türkiye'de ise bu konu yeni yeni geliyor. Her geçen gün değişen ve gelişen yasal düzenlemeler, şartlar ve şirketlerin yıl sonu karlılıklarına dair yükselen beklentiler üst düzey yöneticilerin ve CEO'ların sorunluluğunu aynı oranda arttırıyor.

-Bu poliçe nasıl bir koruma sağlayacak?
Aslında bu poliçe ile iki taraflı bir koruma sağlanıyor. Hem çok ciddi risklerin altına imza atan görev başında ki yöneticileri koruyor hem de yönetimde olmayan hak sahiplerini de bir nevi koruma altına alıyor. Poliçe sigortalı yöneticinin hatası ya da ihmali söz konusu olduğunda çalışmaya başlıyor. Bu noktada bu ihmal sonucu şirkete ve paralelinde hak sahiplerine de bir güvence olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca piyasalarda şirketlerin kıyasıya rekabetini sürekli takip ediyoruz, Yöneticilerini bu poliçe ile teminat altına alan şirketlerin prestijli bir tutum sergilemiş olacağı da kuşkusuz.


Sözümüzde duruyoruz

-Şirket olarak öncelikleriniz neler?
Amacımız karlı ve sürdürülebilir bir büyüme yakalamak. Karlılığa önem veriyoruz.Riske uygun fiyatlama yapmaya çalışıyoruz. Sonuçta düzgün fiyatlayarak, gerekli önlemler alınmış şekilde ana şirketin yurtdışındaki geniş network'ünden de oldukça faydalanıyoruz.Hep çözüm odaklı çalışıyoruz. Hiçbir zaman duyarsız kalmıyoruz. Bize söylenen her şeyi, övgüyü dikkate alıyoruz. Sözümüzde duruyoruz. Çünkü sigortacılıkta bu çok önemli bir kural.

Organik olarak büyüyeceğiz

-Ana sermayedarınızın Türkiye planları neler? Satın almalar olacak mı?
Türkiye pazarına çok pozitif bakıyorlar. 2012 yılından itibaren çok büyüme istekleri de var. Ancak bu büyüme isteği herhangi bir satın alma ile olmayacak. Organik yolla büyümeyi hedefliyoruz. Şirketimizin stratejisi bu. Ayrıca şu an bulunduğumuz binayı 30 milyon liraya sattık. Biz şimdi dinamik, genç ekibimizle finans merkezine biraz daha yakın olmak istedik. Barbaros Plaza'da 15 Haziran'dan itibaren faaliyetlerimizi sürdüreceğiz.


Bilinçsizce rekabete Hazine dur diyecek

-TSRŞB Yönetim Kurulu Üyesi olarak farklı bir şapkanız da var. Fiyat odaklı rekabetin disipline edilmesi konusunda çalışmalarınız olacak mı?
Hazine Müsteşarlığı bunu yapıyor zaten. Hazine'nin Solvency 2 denilen kuralları ile tıpkı bankacılığı Basel II ile nasıl sağlamlaştırdılarsa, aynı şeyi sigortaya yapıyorlar. Bu kurallar şunlu söylüyor: 'Prim yazarsan karşılığını, sermayeni koyacaksın. Bu primi yazıyorsun Diyelim ki, düşük primle yazıyorsun. O zaman gelen hasarlarla ilgili karşılık ayırmak zorundasın. Sen istediğini yapabilirsin. Rekabet et ama finansal yapını güçlendireceksin.' Bundan iyi denetim olur mu? Yaptığın işe dikkat et demek. O zaman bilinçsizce rekabeti kimse yapamaz.

-Yeni ürünleriniz var mı?
Kısa bir süre önce iki yeni ürün sunduk. Bir tanesi 'Ortak Yerler Paket Sigortası', diğeri ise 'Benim Sigortam'. Ortak Yerler Paket Sigortası, tam kâgir yapı tarzındaki apartman veya site ortak alanları için sigorta hizmeti sunuyor. Ayrıca apartman veya sitenin ortak kullanım alanlarında meydana gelebilecek bir kaza neticesinde üçüncü şahısların gördükleri zarar ve ziyan nedeniyle, bu site ya da apartman yönetimlerine düşecek sorumluluklar teminat altına alıyor. Zaten apartman yönetimleri aidat topladığı için sigortanın apartman sakinlerine tek tek herhangi bir maliyeti de olmuyor. 'Benim Sigortam' ürünü ise sigortalının poliçe kapsamında teminat kapsamlarındaki kaza sonucu oluşabilecek ölüm, sürekli sakatlık ve tedavi masrafları, sigortalının uğrayacağı kapkaç, gasp neticesinde kişisel eşyalarının zarar görmesi, üçüncü kişilere veya üçüncü kişilerin sigortalıya karşı açmış oldukları hukuk davalarında, sigortalının bu davaya ilişkin harcamaları bile karşılıyor. 3. şahıslara ait bir aracı veya kiralık bir aracı kullanmasından doğan zararlar da teminat altına alınabiliyor
AKSAM

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ceolar-hatalarinin-hesabini-verecek/314942