Türkiye’nin en güvenilir, yenilikçi ve sektörüne yön veren sigorta şirketi Aksigorta’nın Genel Müdürü Uğur Gülen, AKUT ile gerçekleştirilen ve geçen sene yaklaşık 1 milyon kişiye ulaşılan “Hayata Devam Türkiye” projesinin ikinci etabında Mersin halkı ile buluştu. Doğal afetlere karşı toplumu bilinçlendirmek amacıyla yürütülen projenin Mersin ayağında Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara da yer aldı. Yerel yönetimlerin de desteğiyle Mersin Barış Meydanı’na kurulan Deprem simülatöründe Mersin halkı 7,4 şiddetindeki 17 Ağustos depremini tekrar yaşadı ve doğal afetler konusunda alınması gereken önlemler hakkında bilgilendirildi.
Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, AKUT işbirliği ile gerçekleştirilen ‘Hayata Devam Türkiye’ projesinin Mersin ayağında AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Mahruki ve Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara ile birlikte Mersin halkına Türkiye’nin ilk 3 boyutlu G-Force deprem simülatöründe 7,4 şiddetindeki depremi hissettirerek toplumda doğal afet ve sigorta bilincinin önemini dile getirdi.
Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, Aksigorta’nın daima müşterilerinin hayatını güvenceli ve huzurlu kılma vizyonuyla hareket ettiğini; bunun karşılığını da halkın “en güvendiği sigorta şirketi” ve sektörde “en bilinen marka” olarak aldıklarını söyleyerek şöyle konuştu:
“Ülkemiz topraklarının %96’sı deprem başta olmak üzere doğal afet riski altında. Nüfusumuzun %98’i bu riskli bölgelerde yaşıyor. Herkesin doğal afetler karşısında kendilerinin ve sevdiklerinin canlarını ve mallarını nasıl koruyacaklarını bilmesi gerekiyor. Aksigorta olarak çocuklarımız ve kadınlarımız başta olmak üzere toplumun her kesimini olası doğal afetlere karşı bilinçli ve hazır hale getirmeyi amaçlıyoruz. Üzerinde önemle durduğumuz bir diğer konu da sigorta bilinci. Türkiye’de sigorta bilinci maalesef hala çok düşük seviyelerde. Toplumda görülen kadercilik yaklaşımı ve bilinç eksikliği bireysel sigortaların gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Türkiye’de satılan sigorta ürünlerinin %60’ını kasko, trafik ve kurumsal sağlık sigortaları oluşturuyor. Üzerinde yaşadığımız coğrafya nedeniyle halkımızın zorunlu deprem sigortası, konut, işyeri ve ferdi kaza gibi ürünlere de çok ihtiyacı var. Yakın zamanda yaşadığımız Japonya depremi ertelediğimiz korkuları yine tetikledi. Depremin ve tsunaminin sigortalılar üzerinde yarattığı zararın şu an 35 milyar dolar civarında olduğu biliniyor. Ancak Japonya, sigorta bilincinin çok yüksek olduğu bir ülke, herkesin 4-5 sigorta poliçesi mevcut.
Dolayısıyla halk maddi hasar konusunda çok fazla mağdur olmayacak. Gelişmiş ülkelerde depremlerden kaynaklanan ekonomik kayıpların büyük bölümü sigorta yoluyla telafi ediliyor. Türkiye olarak bizim de bu örnekten bir ders çıkarmamız gerekiyor. Türkiye’de 13,5 milyon sigortalanabilir konut bulunuyor; ancak bunların yalnızca yaklaşık 3,5 milyonu yani %26’sı sigortalı durumda. Bu sayının Türkiye gibi bir ülkede %100 olması gerekli. DASK’ın yaygınlaştırılması, olası bir afette ekonomik kayıpların sigorta yoluyla bir ölçüde telafi edilmesi ve insanların deprem sonrasında hayatlarının yeniden organize edilmesi için sigorta büyük önem taşıyor. Aksigorta olarak bu konuyu gerçekten çok önemsiyor ve bunu bir memleket meselesi olarak görüyoruz. Çocuklarımızın, gençlerimizin, tüm halkımızın doğal afetler konusunda bilinçlenmesini ve sigorta bilinci yüksek nesiller yetişmesini arzu ediyoruz.”
“Hayata Devam Türkiye” projesi ile ilgili detayları paylaşan Aksigorta Pazarlama ve İletişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Zerrin Ekşioğlu ise şu bilgileri verdi:
“Halkımıza risk ve sigorta bilincini aşılamayı kendisine misyon edinen Aksigorta olarak 50. yılımızda başlattığımız Hayata Devam Türkiye projesi ile tüm Türkiye’yi gezerek halkı bilinçlendirmeye devam ediyoruz. Alanında söz sahibi iki kurum olarak Türkiye’yi karış karış gezerek, vatandaşlara risk ve güvenlik konusunu anlatıyoruz. 5 yıllık süreci tamamladığımızda, vatandaşlarımız doğal afetlere karşı daha bilgili ve donanımlı olacak. 2010 yılında gerçekleştirdiğimiz ilk etabın sonunda yaklaşık 1 milyon kişiye ulaştık. Aldığımız güzel tepkiler ve halkımızın gösterdiği ilgi ile hedeflerimiz daha da büyüterek ikinci etaba başladık. Amacımız daha çok kişiye ulaşarak doğal afetlere dayanıklı ve bilinçli nesiller yetiştirilmesine katkıda bulunmak. Bu sene ikinci yılımızda Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’nın da bilgi ve katkılarıyla daha çok kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. 5 Nisan 2011 de başladığımız ikinci etabımızda, şu ana kadar tam olarak 6.500 km yol kat edildi. Eğitim seminerlerimize ve tır alanımıza 460 okul katıldı. Yaklaşık 92 bin öğrenci ve 375.000 yetişkin eğitimlerden faydalandı. 220.000 doğal afet eğitim kitapçığı dağıtıldı.”
Geçen sene halkın ve basının gösterdiği ilgiden çok memnun olduklarını belirten AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Mahruki ise “Doğal afetlerin kaçınılmaz olduğu ülkemizde halkımızı bilinçlendirmenin en etkili yolu tüm Türkiye’yi gezerek okullarda, meydanlarda, toplantı salonlarında seminerler vermek. İlk etapta yerel yönetimlerin çok büyük desteği ile okullarda meydanlarda yaklaşık 1 milyon kişiye ulaştık. Bu sene ikinci etapta yine 10 il ve 50 ilçe gezerek daha çok kişiye ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.
İkinci etabında projeye katılan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara da projenin içerisinde yer almaktan çok büyük mutluluk duyduğunu belirtti ve şunları kaydetti: “Birinci derece deprem kuşağında yer alan bir ülkede yaşayan insanlar olarak deprem ne zaman olacak sorusunu sormak yerine kendimi depremden nasıl koruyabilirim diye sormamız gerekiyor. Okullar ve meydanlar haricinde bu sene bir ilki gerçekleştirerek camilerde de halkımıza eğitimler vereceğiz. Vatandaşlarımıza her noktada ulaşacak; yılmadan, yorulmadan çalışmalarımıza devam edeceğiz.”
Aksigorta 2011 1. çeyrek sonuçlarına göre 320 milyon TL prim üretti
Uğur Gülen, deprem tırı ziyareti sonrasında ekonomi gazetecilerine yönelik düzenlediği değerlendirme toplantısında Aksigorta’nın ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı.
Piyasa değeri 450 milyon dolara varan Aksigorta, 2010 ilk çeyreğinde 267 milyon TL olan prim üretimini 2011’in ilk çeyreğinde 320 milyon TL’ye yükselterek prim üretiminde %20’lik artış sağladı. İlk çeyrek sonuçlarında sigortacılık faaliyetlerinden kâr durumuna bakıldığında ise Aksigorta teknik zararını geçen seneye göre 15 milyon TL’den 6 milyon TL’ye düşürerek teknik kârlılıkta %40 iyileşme sağladı. Mali gelirlerin de eklenmesiyle Aksigorta, ilk çeyrekte öngördüğü karlı ve sürdürülebilir büyüme hedefini gerçekleştirdi.
Prim üretiminde öngördükleri hedefi aşmalarından duyduğu memnuniyeti dile getiren Uğur Gülen: “ Aksigorta olarak 2011 yılı başında ilk çeyrek için öngördüğümüz prim hedefimiz olan 272 milyon TL’yi fazlasıyla aştık. Aksigorta, kurulduğu günden beri prim üretimi, öz kaynakları ve mali yapısı bakımından sigorta sektörünün önde gelen şirketlerinden olmayı başardı. 450 milyon dolara varan piyasa değeriyle Aksigorta bugün halkın “en güvendiği sigorta şirketi” seçiliyorsa bu emeklerimizin ve özverili çalışmalarımızın göstergesidir. 2011 yılında ciromuzu 1 milyar TL’nin üzerine çıkararak 1 milyar 10 milyon TL yapmayı ve sermaye karlılığımızı % 5.6’dan %7.5’lere çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.
2011 yılının ilk çeyreğinde sigorta sektörü reel olarak yüzde 20 oranında büyüdü. Bu büyümede yüzde 27.5 oranında büyüyen hastalık sağlık ve kara araçları ile yaklaşık yüzde 70 büyüyen genel zararlar branşları etkili oldu.
2011 yılının ilk üç ayında sigorta sektörü prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artarak 4 milyar 553 milyon lira oldu. Prim üretiminin 3 milyar 812 milyon lirası elementer branşlardan, 741 milyon lirası hayat sigortalarından elde edildi. Yılın ilk çeyreğinde hayat dışında büyüme oranı yüzde 23.8, hayat sigortalarında yüzde 25.4 olarak gerçekleşti.
2009 yılında başlattığı geniş ölçekli yeniden yapılanma çalışmalarıyla Türk sigortacılık dünyasında değişimin öncüsü olmayı hedefleyen Aksigorta, 2010 yılından itibaren yeni ürünler ve uygulamalarıyla Türkiye’nin dört bir yanına yoğun olarak ulaşmayı ve kitlelerin sigortacılık bilincini güçlendirmeyi kararlılıkla sürdürüyor.
Aksigorta 2011 başında uzun süredir titizlikle sürdürülen ortaklık arayışında son noktaya geldi. Kârlı ve sürdürülebilir büyüme hedefine Belçikalı sigorta devi Ageas ile devam etme kararı aldı. Daha önce Fortis Insurance Group adıyla hizmet veren ve Nisan 2010’da bugünkü adını alan Ageas; Belçika, İngiltere ana merkez olmak üzere Lüksemburg, İtalya, Portekiz, Çin, Malezya, Hindistan ve Tayland'daki ortaklıklarını başarıyla sürdürüyor. 11 bin çalışana sahip olan Ageas’ın 16 milyar Euro civarında yıllık cirosu bulunuyor.
Ageas ile yapılan anlaşma uyarınca; yönetimde Sabancı Holding söz sahibi olmayı sürdürecek. Ayrıca hem Ageas’ın tüm dünyada uyguladığı stratejik yaklaşımı gereği hem de Aksigorta’nın yapılan araştırmalara göre Türkiye’nin ilk akla gelen sigorta şirketi olması nedeniyle şirket faaliyetlerini yine Aksigorta adıyla sürdürecek.
Aksigorta’nın öncelikli hedefi pazarı geliştirmek ve sürdürülebilir, karlı bir şekilde büyümek. 2011 yılında da şirket; güçlü ortaklık ve sermaye yapısı, marka bilinirliliği, tecrübeli yönetim ve çok kanallı dağıtım ağı ile tüm paydaşlarına değer yaratmaya odaklanacak.