Şahısların karşılaştığı olumsuz durumlarda zararın karşılanmasında sigortanın önemine dikkat çeken Hazine, sektörün gelişmesi için tanıtıma ağırlık verecek. İlköğretimde hayat bilgisi derslerinde konunun işlenmesi planlanırken, Sigorta Haftası belirlenmesi de gündemde.
Bankacılık sektöründeki olumlu gelişmeye rağmen sigortacılık sektörünün yavaş büyümesi Hazine'yi harekete geçirdi. Sektörün gelişmesine katkı sağlamak amacıyla bilinçlendirme ve tanıtım stratejisini içeren eylem planı belirlendi. Bu kapsamda 2011 yılı sonuna kadar çok sayıda eylem faaliyete geçirilecek. Etkinliklerde öncelikli olarak bir Sigorta Haftası belirlenecek. Eylem çerçevesinde yazılı ve görsel medya temsilcilerine sigortacılık sektörünün tanıtımı yapılırken, yeni müşteriler için ise öğrencilerin kapısı çalınacak. 2011 sonuna kadar ilköğretimde hayat bilgisi dersi işlenmesi için sigorta konusunun içeriği belirlenerek Milli Eğitim Bakanlığı'na iletilecek. Bilinçlendirme programları kapsamında üniversite ve diğer okullara yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlenecek. Bilinçlendirme programlarının, eğiticilerin eğitimi şeklinde yapılması, eğitilen eğitimcilerin de kendi okullarında ayrıca bilinçlendirme yapmaları planlanıyor.
Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda yürütülecek çalışmalarda sektöre yönelik kapsamlı bilgilendirme çalışması yapılacak. Hazine Müsteşarlığı'nın konuya ilişkin açıklamasında ise sigortanın bireylerin maruz kaldığı çeşitli risklerin gerçekleşmesi sonucu uğrayacakları maddî zararların karşılanması için önem taşıdığı belirtilerek, sistem vasıtasıyla ülke ekonomisinin ihtiyaç duyduğu fonların sağlandığı bir mekanizma olduğu vurgulandı. Gelişmiş ülkelerde hem özel hem de kamu sigorta sistemlerinin ileri seviyelerde olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Türkiye'de son yıllarda görülen hızlı gelişmelere rağmen sigorta sisteminin istenilen seviyeye ulaşmadığı ifade edildi. Gelişmiş ülkelerde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 8'ine ulaşan prim üretiminin Türkiye'de yüzde 1,3 seviyelerinde olduğu belirtilerek, "Gelişmekte olan ülkeler grubunda bile bu oran yüzde 2,2 ile ülkemizden daha yüksek. Bu durumun birçok nedeni vardır. Konu ile ilgili olarak yapılan çalışmalarda, diğer nedenler değişse bile ülkemiz sigortacılığının yeterince gelişememesi nedenleri arasında mutlaka 'sigorta bilincinin yetersiz olması' hususu yer almaktadır." tespiti yapıldı.
Hazine'nin 'sigorta eylem planı'
Temel sigorta bilinçlendirme metni hazırlanacak.
Sigorta Haftası tespit edilecek ve etkinlik düzenlenecek.
Medya temsilcilerine sigorta tanıtımı ve bilinçlendirme programı verilmesi gündemde.
Zorunlu sigortalar için bilinçlendirme ve tanıtım yapılacak.
Bilgilendirici broşür, kitapçık, CD vb. hazırlanması ve dağıtımı.
Bilinçlendirme filminin hazırlanması planlanıyor.
Üniversite ve okullara yönelik kısa süreli bilinçlendirme programı düzenlenmesi gündemde.
İlköğretimde hayat bilgisi dersinde sigorta konusu işlenecek.
Bilinçlendirme programları düzenlenecek.
Konusu sigorta olan yarışma açılması da planın diğer etkinliği.
ZAMAN