Yazdır

Helikopter ihalesinin perde arkası

Tarih: 27 Nisan 2011 - 09:51

Amerikan Sikorsky şirketinin kazandığı 3,5 milyar dolarlık helikopter ihalesinin perde arkasından önemli ayrıntılar çıktı

Amerikan Sikorsky şirketinin kazandığı 3,5 milyar dolarlık helikopter ihalesinin perde arkasından önemli ayrıntılar çıktı.
Edinilen bilgiye göre ihalenin sonuçlanacağı Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısı öncesi ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Tayyip Erdoğan'a mektup yazdı.
Obama mektubunda, ihalenin Sikorsky tarafından kazanılması halinde ABD Kongresi'nden satış için herhangi bir pürüz çıkmayacağı garantisini verdi.
Aynı şekilde ABD Büyükelçiliği de 'garanti' için devreye girdi. Genel maksat helikopter ihalesinde Amerikan Sikorsky ve İtalyan AgustaWestland firmaları çekişiyordu.
Türkiye'nin alacağı 109 helikopter için, geçen hafta yapılan son toplantıda Sikorsky tercih edildi. İhale öncesi İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de, Erdoğan'a mektup yazmış ve AgustaWestland firması için destek istemişti.
Yetkililer, "ABD'li firmaların yurtdışına silah ve askerî araç-gereç satabilmeleri için Kongre'den onay almaları gerekiyor. Türkiye zaman zaman bu konuda sıkıntılar yaşadı. Bazı istekler Kongre'ye takıldı. Türkiye bu yüzden garanti istiyordu. ABD Başkanı Obama da Başbakan Erdoğan'a gönderdiği mektupta bu garantiyi verdi." açıklamasını yaptı.
Emre Soncan/Zaman

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/helikopter-ihalesinin-perde-arkasi/313488