Şebekenin nüfus müdürlüğünü ‘doktorum’ diye arayıp mağdurun kimlik bilgilerini öğrendiği ve çıkardıkları sahte
kimliklerle bankadan kredi kartı aldığı ortaya çıktı. Çetenin kredi kartlarından çektiği nakit miktarı yaklaşık 500 bin lira...
İstanbul’da, maddi durumu iyi olan vatandaşların kimlik bilgilerini elde ettikten sonra bankadan kredi kartı edinen ve bu yolla mağdurların hesaplarından yaklaşık 500 bin TL para çektikleri belirlenen 10 kişi yakalandı. Olay banka şubelerinin polise başvurmasıyla ortaya çıktı. Konuyu araştırmaya başlayan polis 2005 yılında benzer bir suçtan hapis yatan Cemal Y’ye ardından da 10 kişilik çeteye ulaştı. Zanlılar yapılan operasyonla gözaltına alındı.
Sosyal mühendislik çalışması
Dolandırıcıların yöntemi polisi bile şaşırttı. Çete önce internetten maddi durumu iyi olan kişilere ulaşıyor. Sosyal mühendislik çalışması adını verdikleri inceleme sonrası şebeke, kimlerin internet ortamında kredi kartına yüksek limit istediklerini belirliyor. Ardından dolandırıcılık oyunu adım adım ilerliyor. Şebeke üyesi, kişinin bağlı bulunduğu nüfus müdürünü telefonla arayarak “İlgili kişi kaza geçirdi. Şu an ameliyatta. İşlemler için TC numarası gerekiyor” diyerek kimlik bilgisine ulaşıyor. Ardından bu kimlik bilgisiyle sahte nüfus cüzdanı çıkarıyor. Bu nüfus cüzdanıyla da bankaya gidip kredi kartı alıyor. Bu yöntemle şebeke üyeleri kredi kartından nakit 500 bin lira çekerek haksız kazanç elde etti.
Avukat cübbesiyle kartı aldı
İncelemede şebekenin doktor numarasının yanı sıra, asker, polis jandarma gibi kılıklara girdiği de belirledi. Hatta çetenin ele başı Cemalettin Y’nin şüphe çekmemek için bankadan gelen kredi kartlarını doktor önlüğü ya da avukat cübbesiyle teslim aldığı öğrenildi. Zanlıların bu yöntemle 500 bin lira dolandırıcılık yaptığı ortaya çıktı.
Telekomcu kılığındaki dolandırıcılara dikkat
Kontör dolandırıcıları deşifre olmamak için yöntem değiştirdi. ‘Emniyetten arıyoruz’ numarası eskiyince dolandırıcılar şimdi de telekomcu kılığına girdi. Polisin tespitine göre, dolandırıcılar önce Türk Telekom’da görevliymiş gibi bir aboneyi sabit numarasından arıyor.
Aboneye, “Numaranız başka bir hatta yönlenmiş. İstediğimiz işlemleri yaparak bu sorundan kurtulabilirsiniz” diyor. Verdikleri numarayı arayan mağdurlar ise dolardırıcıların ağına düş üyor. Emek li öğ ret men S.M.M “Ben bu tip dolandırıcılara 36 bin liramı kaptırdım. Verdikleri numara kendi hatlarıymış. Ben tlefonda durdukça onlar para kazandı” dedi.