Yazdır

Turkcell için devlet yine devrede mi?

Tarih: 19 Nisan 2011 - 08:21

Turkcell’de olağanüstü genel kurula 2 gün kala yine ilginç gelişmeler oluyor

TeliaSonera’nın CEO’su Lars Nyberg, genel kurul öncesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ziyaret ederek “Turkcell’i ele geçirmek gibi bir niyetimiz yok. Hukuki haklarımızın korunmasını istiyoruz” mesajı verdi. Gül ise Nyberg’e “Turkcell Türkiye’nin amiral gemisidir” dedi. Bu sözler Nyberg’in genel kurul öncesi umutlarını kırdı. Haftasonu gerek Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım’ın gerekse Bilgi Teknolojileri Başkanı Tayfun Acarer’in Turkcell’e yönelik sözleri de anlamlı bulundu
2010 yılı Ekim ayında Turkcell’in iki ortağı TeliaSonera ve Rus Altimo olağanüstü genel kurul çağrısı yaparak bağımsız üyeyi değiştirmek üzere adım atmak istemişti. Turkcell’in iki yabancı ortağı bağımsız üyenin Çukurova Grubu ile ortak hareket ettiğini iddia ediyordu. Ancak beklenmedik bir gelişme oldu. Sanayi Bakanlığı tarafından atanan komiserler genel kurula yetişemedi ve dolayısıyla da kurul toplanamadı.
TeliaSonera ve Altimo, aynı gündemle olağanüstü genel kurulu 21 Nisan’da tekrar toplamak üzere karar aldı. Şimdi gözler bir kez daha Turkcell’de. Genel kurula sayılı saatler kala Rus Altimo ve TeliaSonera yetkilileri Ankara’da en üst seviyede temaslar yaparak Turkcell ile ilgili devletin zirvesindeki kuşkuları yatıştırmaya çalıştı. Ancak devletin zirvesi bu iki ortağa duymak istedikleri mesajı vermedi.
Gül’e gitti ama...
Turkcell’de yüzde 37 ile en büyük hissedar görünen TeliaSonera’nın CEO’su Lars Nyberg, Çankaya’ya çıkarak Turkcell’deki anlaşmazlıkları aktardı. Çıkışta görüşmenin içeriği ile ilgili konuşan Nyberg, “Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’e tartışmaları aktardım. Bağımsız üye Colin Williams her zaman Çukurova’dan yana tavır alıyor. Biz de çoğunluğu sağlayamıyoruz. Bu bir çıkmaz. Yönetim kurulu başkanı Williams tarafsız davranmadığı gibi genel kurulda bağımsız üyenin değiştirilmesini teklif etmemizi de engelliyor. Williams’ı tamamen bağımsız biri ile değiştirmek istiyoruz. Perşembe günü olması gereken bu. Daha fazlasını da istiyoruz. SPK’nın birden fazla 2 hatta 3 bağımsız üye isteğini de yerine getirmek istiyoruz” derken, Gül’ün kendisine Turkcell’i Türkiye’nin amiral gemisi olarak gördüğünü de aktardı.
Sapanca’dan da mesaj
Nyberg’in “Hukuki haklarımızı korumak için yardıma ihtiyacımız var” sözlerine ise Gül’ün herhangi bir yorum yapmaması dikkat çekici bulundu.
TELKODER tarafından haftasonu Sapanca’da düzenlenen telekomünikasyon zirvesinde de Turkcell genel kurulu gündeme geldi. Seçim öncesi Ulaştırma Bakanlığı görevini devretmek zorunda kalan Binali Yıldırım, genel kurul öncesi şunları söyledi: “Benim orada hissem yok. Ancak herhalde Borsa’da halka açık bir şirketin hissedarları hisselerinin sağlamda olmasına önem verir. Ona da ilgili kurumlar göz kulak olur.”
Benzer soru Bilgi Teknolojileri Başkanı Tayfun Acarer’e de soruldu. Acarer de şöyle konuştu: “Operatörlerle imzaladığımız anlaşmalar var. 2G ve 3G imtiyaz sözleşmelerinin süreleri 16-17 yıl sonra bitecek. Bu sözleşme sürelerinin dolması ile birlikte ilgili operatörler tüm sistemleri devlete iade edecekler. Devlet ihaleyle verdiğini en iyi şekilde geri almak ister. Öte yandan şunu hatırlatmak isterim ki ilgili işletmede herhangi bir kontrol unsurunun değişmesi durumunda bunun BTK’nın onayına sunulması gerekir. Burada yüzde 34.5’i halka açık bir şirket var. Burada onbinlerce vatandaşın hak ve menfaatlerinin sağlanmasının korunmasının sorumluluğu var.”
Turkcell’den yeni iş kurana ‘6 ay bizden’ konuşma fırsatı
TURKCELL, yeni iş kuranlara ya da “İşimi büyütmek istiyorum” diyenlere destek olmaya devam ediyor. Turkcell’in kurumsal müşterilere yönelik “ 6 Ay Bizden Kampanyası” çerçevesinde yeni kurumsal hat alarak Star, Avantaj, Eko ve Şirketİçi paketlerinden herhangi birini 24 ay kullanmayı taahhüt edenlerin faturası 6 ay boyunca Turkcell’den olacak. Kampanyadan yararlanan ilk 100 bin kişi ilk faturaları ve takip eden 6 ay boyunca paket ücretini ödemeyecek.
6 Ay Bizden Kampanyası’ndan yararlanmak isteyenlerin seçebileceği paketler arasında yer alan Star Paket dakika hesabı yapmak istemeyenlerin ihtiyaçlarını karşılıyor. Star Paket ile vergiler dahil ayda 79 TL’ye şirket içi 5 bin, Turkcell’lilerle 5 bin, her yöne 3 bin dakika konuşmak mümkün. Avantaj Paket ise vergiler dahil ayda 60 TL’ye şirket içi bin, Turkcell’lilerle bin, her yöne 500 dakika konuşturuyor. Hesabına göre konuşmak isteyenlerin tercihi Eko Paket’e vergiler dahil ayda 39 TL’ye şirket içi 500, Turkcell’lilerle 500, her yöne 300 dakika dahil. Şirket İçi Paket ise vergiler dahil ayda 14 TL’ye şirkete kayıtlı hatlar ile 6 bin dakika konuşma imkanı sunuyor.
Turkcell Kurumsal Hizmetlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, “Türkiye’nin en başarılı şirketlerine baktığınızda, her 10 başarılı şirketten 9’unun Turkcell’le çalıştığını, Turkcell’in maliyetleri düşüren, riskleri minimize eden ve gelirleri arttıran çözümlerini kullandıklarını görüyoruz. 6 Ay Bizden Kampanyası ile Turkcell’in avantajlarla dolu dünyasına adım atanların da başarılı şirket olma yolunda en büyük destekçisi olmaya devam edeceğiz” dedi. Vatan

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/turkcell-icin-devlet-yine-devrede-mi/312821