İsviçre Federal Savcılığı’nın dolandırıcılık - kara para aklama suçlamasıyla yürüttüğü YİMPAŞ Group AG soruşturması kapsamında geçen ay sorgulanan şirketin yöneticilerinden İsmail Can, Almanya’daki Deniz Feneri e.V.’nin kurucu isimlerinden biri çıktı.
İsmail Can hakkında ifade veren batık şirketin kurucularından Özbek, “İsmail Can bana bir şirket kurulacağını, kazançların YİMPAŞ AG’ye aktarılacağını anlattı. Bazen camide imamlık yapıyor” bilgisini vermişti.
İsviçre Federal Savcılığı’nın dolandırıcılık - kara para aklama suçlamasıyla yürüttüğü YİMPAŞ Group AG soruşturması kapsamında geçen ay sorgulanan şirketin yöneticilerinden İsmail Can, Almanya’daki Deniz Feneri e.V.’nin kurucu isimlerinden biri çıktı. İsmail Can hakkında İsviçre Federal Savcılığı’na ifade veren batık şirketin kurucularından Hüseyin Özbek, “İsmail Can bana bir şirket kurulacağından bahsetti. Can, bana kazançların yurtdışından YİMPAŞ Group AG’ye aktarılacağını anlattı. Bazen cumaları camide imamlık yapıyor” bilgisini vermişti.
Almanya’daki Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturmanın Türkiye ayağı hâlâ sonuçlanamazken geçmişi Deniz Feneri’nden daha eskiye uzanan İsviçre’deki YİMPAŞ Group AG soruşturmasının akıbeti de Türkiye’de aynı kaderi paylaştı. Dosya yıllar önce Ankara’ya ulaştı ancak bir sonuç alınamadı. Buna karşın hem Almanya hem İsviçre Türkiye bağlantılı bu soruşturmaları titizlikle sürdürüyor.
İsviçre Federal Savcılığı batışıyla birlikte binlerce mağdur yaratan YİMPAŞ Group AG soruşturmasında geçen ay şirketin kuruluşunda YİMPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar’la birlikte yer alan iki önemli ismi sorguladı. Bu isimler İsviçre yurttaşı Dieter Kraus ve İsmail Can’dı. Sorgulama sırasında YİMPAŞ mağdurlarını temsilen Türk avukatlar da hazır bulundu. Halen başka bir dava kapsamında tutuklu bulunan Dieter Kraus’un sorgusu tamamlanırken İsmail Can’ın sorgusu yarım kaldı.
Bu sorgulama sırasında önemli bir detay ortaya çıktı. İsviçre’de YİMPAŞ Group AG’nin yöneticilerinden olan İsmail Can’ın Almanya’daki Deniz Feneri e.V.’nin kurucu isimlerinden biri olduğu belirlendi. İsviçre Federal Savcılığı’nın önümüzdeki süreçte yeniden sorgulayacağı Can’ın sorgusunda YİMPAŞ’la bağlantılı olarak Deniz Feneri e.V. bağlantısının da gündeme geleceği; mağdur avukatların Can’a bu yönde sorular hazırladığı öğrenildi. Yurtdışındaki kaynaklar İkinci Deniz Feneri e.V. davasının iddianamesini hazırlayan Frankfurt Savcılığı’nın adli yardımlaşma kapsamında İsviçre’den bu konuda bilgi talep etmesinin de gündeme gelebileceğine dikkat çekti.
Almanya: Tespit edemedik
Almanya’daki Deniz Feneri e.V. ile YİMPAŞ’ın İsviçre’deki şirketi YİMPAŞ Group AG 1999 yılında kuruldular. Şu anda Deniz Feneri e.V. davası kapsamında Almanya’da hapis yatan Euro 7’nin Genel Müdürü ve Deniz Feneri’nin kurucusu Mehmet Gürhan da bir dönem Almanya’daki YİMPAŞ şirketinde yöneticilik yapmıştı. Gürhan’ın mahkûm olduğu Deniz Feneri e.V. iddianamesinde İsmail Can’la ilgili “Kimliği şimdiye dek tam olarak tespit edilmiş değildir” ifadesi yer alıyor.
HANEFİ AVCI KİTABINDA NE YAZDI?
İsviçre Federal Savcılığı’nın yürüttüğü YİMPAŞ Group AG soruşturmasının, Türkiye’ye gelmesinde aktif olan isim ise Ergenekon ve Devrimci Karargâh soruşturmaları kapsamında tutuklanan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı olarak karşımıza çıkıyor. 2000’li yılların başında Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanı olan Hanefi Avcı, tutuklanmadan önce yazdığı “Haliç’te Yaşayan Simonlar” kitabında YİMPAŞ soruşturmasıyla ilgili şöyle yazıyor:
“İsviçre’nin verdiği diğer bilgilerde YİMPAŞ Group AG adına Almanya’da toplanan paraların, karayoluyla İsviçre’ye getirilip YİMPAŞ’ın hesaplarına yatırılmasından sonra, bu paraların bir kısmının Türkiye’deki YİMPAŞşirketine, bir kısmının ise belirli kişiler adına gönderildiği söyleniyordu. Görüşmelerde İsviçre bize bu bilgileri vermenin yanı sıra, tarafı olduğumuz uluslararası adli yardımlaşma anlaşmaları çerçevesinde, adli istinabe yöntemi ile istendiği takdirde soruşturmayla ilgili bilgi, evrak verebileceklerini, hatta soruşturmanın devredilmesinin bile söz konusu olduğunu belirtti. Türkiye’ye dönünce, Adalet Bakanlığı, Yozgat ve Ankara Savcılığı ile görüşerek soruşturma başlatılması için talepte bulunduk.” Cumhuriyet