Yazdır

13 kritik ayrılık

Tarih: 07 Aralık 2010 - 15:58

Bir şirketin itibarını kamuoyunda CEO temsil ediyor. Bu kadar kritik pozisyondaki bir yöneticiyle şirketler yollarını nasıl ayıracak?

Gelişmiş ülkelerde ayrılıklar da sözleşmelere girmiş durumda. İstenmeyen CEO, altın tokalaşmayla yüklü tazminatlar alıyor. Türkiye’de ise ayrılıklar, sözleşmelere henüz girmedi. Yaygın eğilim, bu konuyu patronla CEO’nun sözlü olarak karara bağlaması yönünde. İşte bu gerçek nedeniyle son yıllarda pek çok tartışmalı ayrılık yaşandı. Uzmanlar, kötü ayrılıkların şirketin itibarını etkilediğini, kredibilitesini düşürdüğünü, hatta finansal kayba yol açtığını söylüyor. İdeali ise olabildiğince hızlı ve nedenlerin net açıklandığı “medeni” bir ayrılık.

Nisan ayı sonunda Hyundai Yurtiçi Satış ve Pazarlama Genel Müdürlüğü’nden ayrılan Kurthan Tarakçıoğlu’nun yaşadığı bu ayrılık üst yönetimle şirketin yaşadığı kötü vedalara çok net bir örnek. Son yıllarda iş dünyasının doğru yönetilememiş pek çok ayrılık örneği yaşandı. Hazım Ellialtı ve Eti’nin kamuoyuna yansıyan sorunları, 11 yıldır Temsal Global’in CEO’luğunu üstlenen Mehmet Buldurgan’nın istifası, basına yansıyan önemli örnekler.
Altın tokalaşmalar
Dünyada özellikle de ABD ve Avrupa ülkelerinde ayrılıklar sözleşmelerle düzenlenmiş durumda. CEO’lar işe başlarken yaptıkları sözleşmelerle ayrılık sürecinin şartlarını da açıkça ortaya koyuyor. “Altın tokalaşmalarla” görevden uzaklaştırmaya yüklü tazminatlar ödeniyor. Örneğin Eylül’de Unicredit’in 13 yıllık CEO’su Alessandro Profumo, istifası sonrası 40 milyon euroluk bir tazminat elde etti.
Yapı Kredi’nin efsanevi genel müdürlerinden, bugünün strateji danışmanı Burhan Karaçam’da dünyada farklı yaklaşımlar olduğunu belirtiyor. 2008’de pek çok şirket ve banka battı yöneticileriyse anlaşmaları sonucu ayrılıklarında ciddi maddi imkanlara sahip oldu. Örneğin komşu Yunanistan’da yöneticilere tazminat olarak yıllık gelirleri çalıştıklara yıl sayısıyla çarpılarak veriliyor. Tabi dev şirketleri yöneten CEO’ların ayrılık sürecinde şeffaf iletişim de çok önemli. Bütün bunlara rağmen dünya da da kötü ayrılık hikayeleri yaşanıyor. Odgers Berntson Türkiye Yönetici Ortağı Ayşe Öztuna, HSBC’nin yeni başkanı olamayacağını öğrenen CEO Michael Geoghegan’ın herhangi bir plan yapmaksızın yılın sonunda görevden ayrılacağını belirtmesinin, hem kendi profesyonelliği hem kurum imajı açısından olumlu olmadığını düşünüyor.

Eski çalıştıkları kurumlardan  kritik bir şekilde ayrılan 13 CEO ve şirketi

Tartışmalı ayrılanlar
Ahmet Dördüncü Sabancı Holding
5 yıl CEO’luk yapan Dördüncü’nün ani ayrılığı iş dünyası için sürpriz oldu. Üst yönetimin kan değişimi arzusu ve yönetimi finans kökenli bir yöneticiye verme isteğinin değişimi getirdiği kulislere yansıdı.

Bilal Karaman Vakıfbank
Bankada 5 yıldır genel müdür olarak görev yapan Karaman’ın marttaki ani istifasının nedeninin, kamu banklarındaki kan değişimi isteği olduğu söyleniyor.
Candan Karlıtekin THY
2010 başında başkanlık görevinden ayrıldı. Ayrılık kulislere, yöneticiler arası “güç kavgası” olarak yansıdı. Karlıtekin, “Prensiplerim doğrultusunda çalışma imkanı bulamadığım için istifa ettim” dedi.
Hakan Eminsoy ING Bank
Kulislere ayrılık, CEO Eminsoy’un Hollandalı yöneticilerin fazla müdahelesinden rahatsız olduğu şeklinde yansıdı. Ancak banka, kendisinin kariyerini başka yerde sürdürme kararı aldığını ve bunun ING’nin seçimi olmadığını açıkladı.
Hazım Ellialtı Eti
Şirketin ilk profesyonel CEO’suydu. Ellialtı, ayrılığın nedenlerini “Hakkınızda iyi konuşulmadığını, açığınızın arandığını hissederseniz mutlu olmanız mümkün değil” diye açıkladı.
Kurthan Tarakçıoğlu Hyundai Assan
Olaylı bir ayrılık süreciydi. Hyundai Assan Genel Müdürü olarak çalışan Kurthan Tarakçıoğlu’nun şirketten istifa ettiği açıklandı. Ancak kendisi, bir basın açıklaması yaparak istifa ettirildiğini söyledi.
Mehmet Buldurgan Temsa Global
Tatsız bir ayrılık yaşandı. 11 yıldır Temsa Global CEO’luğunu üstlenen Mehmet Buldurgan, şirketin satışı ile kendisine holding tarafından bilgi aktarılmadığı için geçtiğimiz eylül ayında istifasını verdi.
Sorunsuz Ayrılanlar
Bülent Bulgurlu Koç Holding
Önceden açıklandığı gibi 2010’da emekliye ayrıldı. Veda sürecinde Turgay Durak’ın vekil olarak atanması ve sürecin şeffaf ve net sürdürülmesi iyi bir örnek olarak gösteriliyor.
Feridun Uzunyol Marshall Boya
Feridun Uzunyol, Marshall Boya genel müdürlüğü görevini kişisel nedenlerle haziranda bıraktı. Ancak şirkette danışman ve icracı olmayan yönetim kurulu başkanı olarak görev almayı sürdürüyor.
Levent Hatay Vestel
Vestel Şirketler Grubu genel müdürlüğünü yürüten levent Hatay, kendi isteğiyle görevinden istifa etti. Hatay, sektör değişerek G2M şirketinin CEO’luğunu üstlendi.
Paul Doany Türk Telekom
Bir örnek veda süreci de Türk Telekom’dan geldi. Değişimin imarı Doany, geçtiğimiz Ağustos’ta görevinden ayrıldı. Şirketin büyük ortağı Oger Telecom’un CEO’su olarak kariyerini sürdürüyor.
Piraye Antika HSBC
17 yıl CEO’luk yapan yönetici, yıl içinde özel hayatına vakit ayırmak için görevinden ayrıldı. Antika, halen bankada stratejik konularda danışmanlık yapıyor ve yönetim kurulu üyesi olarak çalışıyor.
Ünal Kabaca Bank Asya
Bank Asya Genel Müdürü ve kurucularından Ünal Kabaca, ocak ayında sürpriz bir kararla istifa etti. Kabaca, kendi isteğiyle özel hayatına daha fazla zaman ayırmak için ayrıldığını açıkladı.

 

Capital

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/13-kritik-ayrilik/309923