Yazdır

THY, internetten yabancı pilot arıyor

Tarih: 06 Aralık 2010 - 12:03

Filosundaki uçak sayısını artıran Türk Hava Yolları (THY) da pilot ihtiyacını yurtdışından karşılıyor

Avrupa küresel ekonomide yaşanan derin krizin en ateşli zamanlarını yaşıyor. İşsizliğin de had safhaya ulaştığı Avrupa’nın uzman pilotları, havacılık şirketlerimizin cazip maaşlarına dayanamayıp Türkiye’ye yönelmeye başladı. Filosundaki uçak sayısını artıran Türk Hava Yolları (THY) da pilot ihtiyacını yurtdışından karşılıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şişek, özelleştirme kapsamındaki THY’de 25 ayrı ülkeden 126 yabancı kökenli kaptan pilotunun görev yaptığını, kurumun artan pilot ihtiyacını karşılamak için yurtdışındaki danışmanlık firmaları aracılığıyla internet üzerinden düzenli olarak ilan verdiğini açıkladı.
CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin’in soru önergesini cevaplandıran Şimşek, kurumda kaptan ve ikinci pilot açığını kapatmak için yurtiçi ve yurtdışından alımların devam ettiğini söyledi. Şimşek’in verdiği bilgiye göre, THY’de halen uçmakta olan ve eğitimleri devam eden 126 yabancı kaptan pilot var. dünyanın dört bir yanında eleman çalıştıran THY, pilot ihtiyacını daha çok ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya gibi havacılık sektöründe önde gelen ülkelerden karşılıyor. Ancak THY filosunda Yunan, Japon, Moldovya’lı, Sırp Slovak ve Romen pilotlar da bulunuyor. Sivil havacılık şirketlerinde çalışanlarla birlikte, Türk havacılık sektöründe 400 yabancı pilot istihdam ediliyor.
Şimşek, tüm pilotların uçuşa başlamadan önce çeşitli mesleki kurslara tabi tutulduğunu ve simülatör eğitimi aldığını açıkladı. Buna göre THY bünyesine katılan yabancı pilotlar, teorik eğitimin ardından LIFUS adı verilen uçakla uçuşlara başlıyor. 1.500 saatlik eğitim uçuşu sürecini tamamlayan yabancı pilotlar, daha sonra kokpite kaptan pilot olarak görev yapmaya başlıyor. Yabancı pilotların uçuşunda kokpite kaptan pilot olarak görev yapmaya başlıyor. Yabancı pilotların uçuşunda kokpitte mutlaka bin Türk pilotu bulunuyor.
THY’de halen bin 800 pilot görev yapıyor. Bunların yüzde 50.8’i Türk Hava Kuvvetleri yüzde 39.8’i üniversite, yüzde !’i ise Emniyet Genel Müdürlüğü kökenli. 2010 yılının ocak-ağustos döneminde 45’i kaptan, 74’ü ikinci pilot olmak üzere toplam 119 pilot THY’de işe başladı.
Pilot olmak isteyen gençlere duyurulur!
Özlem Doğaner/Para Dergisi

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/thy-internetten-yabanci-pilot-ariyor/309764