Yazdır

BDDK sır belgeleri gizleyemeyecek

Tarih: 30 Kasım 2010 - 08:27

BDDK'nın elde edeceği sır niteliğindeki bilgi ve belgeler, ceza soruşturması ve kovuşturması kapsamında ilgili adli makamlara verilebilecek.

Hükümet, “Bazı Kamu Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nı TBMM’ye sundu.

Tasarıya göre, BDDK’nın elde edeceği sır niteliğindeki bilgi ve belgeler, ceza soruşturması ve kovuşturması kapsamında ilgili adli makamlara verilebilecek. Mevcut düzenlemede, bu bilgilerin verilmesi yasaklanıyordu.

Oy kullanmayanlara af
Hükümet, referandumda oy kullanmayanlara, askerlik yoklaması kaçağı olanlara verilecek idari para cezaları ile yıl sonuna kadar tebliğ edilmeyen trafik cezalarına af getiriyor. Doğum yapan kadın memurlara 16 hafta doğum izni verilecek. İkiz çocuk olması halinde süre iki hafta daha uzatılacak. Baba’ya ise 10 gün babalık izni verilecek. Anne ve baba, doğum sonrasında 24 aya kadar ücretsiz izin alabilecek.
Merkez Bankası, Vakıfbank ve Türkiye Kalkınma Bankası İstanbul’a taşınacak. Merkez Bankası’nın taşınması iki yıl içinde gerçekleşecek. Vakıfbank’ın tahvil ihracında Maliye Bakanlığı’nın onayı ve kefaleti kaldırılıyor.
Slikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünün en az yüzde 40’ını kaybettiği belgelenen kişilere diğer şartlar aranmaksızın SGK’dan aylık bağlanacak. 31 Aralık 2015 tarihine kadar ilk defa işe alınacak her bir sigortalı için özel sektör iş verenine sigorta primi desteği getirilecek. Gemicilik sektörüne yönelik KDV başta olmak üzere bazı vergi istisnaları sağlanacak.
İşe alınacakların deneme süresi 2 ay ile sınırlandırılacak. Ancak 25 yaşın altındaki işçiler için sözleşmede belirtilmek koşuluyla bu süre 4 aya kadar uzatılabilecek.
Son yıllarda fiilen uygulanan “evden çalışma” ve “uzaktan çalışma” gibi esnek çalışma modelleri yasal dayanağa kavuşacak. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullara bilgisayar ve donanımları bağışlayanlara uygulanan KDV istisnası 5 yıl uzatılıyor.

MİLLİYET

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bddk-sir-belgeleri-gizleyemeyecek/309074