Yazdır

Yapı Kredi kârını böyle artırıyor

Tarih: 26 Kasım 2010 - 10:57

Yapı Kredi Bankası son bir yıldır sorunlu kredileri sata sata bitiremedi. Şimdi de 427 milyon liralık tahsil edilemeyen kredi satıldı

Bugüne kadar yaklaşık 715 milyon liralık tasfiye olmuş olacaklarını satan Yapı Kredi Bankası, bugün yapılan yönetim kurulu toplantısında tasfiye halinde olan yani tahsil etilemeyen ve bankanın yüksek oranda karşılık ayırmak zorunda olduğu 427.8 milyon liralık krediyi satma kararı aldı. 
Bankanın Tasfiye Hesaplarında izlenen KOBİ kredileri, bireysel kredi ve kredi kartı stokundan seçilerek bir portföy oluşturuldu. 

YILSONU BİLANÇOLARA YANSIYACAK

Tasfiye hesaplarında izlenen 31 Ekim 2010 tarihi itibariyle, 170 milyon 867 bin lira nakit anapara tutarındaki bireysel ve KOBİ kredileri portföyü Girişim Varlık Yönetim’e, 256 milyon 955 bin nakit anapara tutarındaki kredi kartı portföyü LBT Varlık Yönetim’e, toplam 56 milyon lira bedelle satıldı.
Satış bedeli 03 Aralık 2010 tarihine kadar tahsil edilmesi bekleniyor. Yapılan açıklamada, kesin tutarlar işlem tamamlandıktan sonra, bankanın yılsonu bilançolarına da yansıtalıcağı belirtilidi. 

1 MİLYARLIK KREDİ PAKETLENİP SATILDI

Yapı Kredi'nin karının yüksek çıkmasının nedini olarak da satılan tasfiye olacak alacaklar gösteriliyor. Banka bu yıl içerisinde 1 milyar 150 milyon liraya yakın sorunlu krediyi paketleyip sattı. Tabii bu krediler satılırken bankanın ayırmak zornuda olduğu karşılıklar çözüldüğü için bankanın karının yüksek çıktığı ifade ediliyor. Zaten bu krediler böyle bir avantaj sağladığı için banka oluşturduğu kredi paketlerini neredeyse onda bir fiyatına satıyor. Tahsil edilemeyen kredilerin bilanço üzerindeki yükü azaltılıyor. Yapı Keredi bu satışlarla karşılıkları çözüyor ama 1 milyara ulaşan sorunlu kredileri tahsil etme imkanını kaybediyor. Yani kasasına 1 milyar girmesi gerekirken yaklaşık 100 milyonla yetiniyor. 
Tabii bu banka yönetiminin bileceği bir iş ama bankanın yabancı orktağı Unicredit'in "bazı pazarlardan çekilmek istiyoruz" açıklamasına karşın Mustafa Koç'un 'Satarlarsa hisselerini talibiz" yanıtını geldiği bir dönemde bu kadar yüklü miktarda sorunlu kredinin paketlenip satılması kafalarda yeni soru işaretleri oluşmasına neden oluyor....
FİNANSGUNDEM.COM

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yapi-kredi-karini-boyle-artiriyor/308657