İmar Bankası’ndaki usulsüzlük yöntemleriyle tarihe geçen Uzan Grubu’nun Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nda (TMSF) kalan ve 3 kez ihaleye çıkarılan ancak satılamayan diğer bankası Adabank yarın tekrar ihaleye çıkarılıyor. TMSF, İmar Bankası’ndan sonra Temmuz 2003’te Adabank’a el koymuştu.
24 Kasım Çarşamba günü yapılacak olan Adabank ihalesine ön yeterlilik başvurusu kabul edilmiş üç alıcının katılması bekleniyor. Sürpriz bir gelişme olmaması halinde alıcıların sayısında bir artış beklenmiyor.
Körfez ülkelerinin ilgisi...
TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, bir süre önce verdiği bir demeçte İran, İsrail ve Körfez ülkelerinden 3 büyük grubun yeterlilik aldığını belirtmişti.
Menşei belirtilen bu talipliler içinde kimliği bilinen tek alıcı var, o da Türkiye’de faaliyetlerine yatırım bankası olarak devam eden Bank Pozitif’in sahibi İsrailli Bank Hapoalim. Türkiye’deki faaliyetlerine mevduat bankacılığını da katarak devam etmek isteyen Bank Hapoalim, Bank Pozitif’in yüzde 70’sine sahip.
BDDK?onayı gerekiyor
İsrailli banka Türkiye’ye 2005 yılında Demirbank’ın eski sahibi Halit Cıngıllıoğlu’nun kızının sahibi olduğu Toprak Yatırım Bankası’nı satın alarak girdi. Halit Cıngıllıoğlunu’nun kızı da TMSF’dan aldığı Toprak Yatırım Bankası’nın adını sonradan C Kredi ve Kalkınma Bankası olarak değiştirmişti.
Şimdi yüzde 30’u C Yatırım Bankası’nın yüzde 70’i İsrailli Bank Hapoalim’in olan Bank Pozitif, çarşamba günü yapılacak olan ihalede Adabank’a en yüksek fiyatı veren taraf olarak ihaleyi kazanırsa BDDK’nın onaylaması halinde Türkiye’deki faaliyetlerine mevduat bankası olarak devam etme şansına kavuşmuş olacak.
Bank Pozitif’le birleşecek
Bank Pozitif’in yüzde 70 oranındaki kontrol hisselerine sahip olan Bank Hapoalim’in Türkiye’deki hedefi bankacılık sektöründe genişleme faaliyetlerinde bulunmak.
İsarilli banka ihaleyi kazanması halinde Pozitif Bank ile Adabank’ı birleştirmeyi amaçlıyor. Türk bankacılık sektöründe bu tür bir birleşmeye Bank Ekspres ve Tekfen Bank örnek gösteriliyor.
Türkiye’nin İsraille yaşadığı siyasi gerginliklerin yarın yapılacak olan ihaleye etkisinin az olacağını yönünde görüş belirten bir bankacı, ihalede tüm alıcıların ticari üstünlükleriyle değerlendirileceğini, kimsenin kimliğinden dolayı devavantajlı ve avantajlı olmadığını ifade etti.
İlk 3 ihalede satılamadı
TMSF Adabank için ilk ihaleye Haziran 2006’da duyurmuştu. Ancak 60 milyon TL bedelle açılan ilk ihaleye teklif veren herhangi bir alıcı olmadı. TMSF ikinci ihaleyi Temmuz 2006’da gerçekleştirdi. Yapılan ihaleye en yüksek teklifi 45 milyon 100 bin TL ile Kuveytli The International Investor Company (TII) vermişti. Ancak BDDK, şirketin mali gücünü yetersiz bulduğunu belirterek satışa onay vermedi. Daha sonra Ocak 2009’da yapılan üçüncü ihalede ise en yüksek teklifi 57.1 milyon TL ile Sinpaş Grubu ve Abdullah Tivnikli’nin yönetimindeki Eksim Grup verdi.
BDDK bu satışa da onay vermedi ve Adabank’ın satışının gerçekleşmemesi süreci dönemin TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’ün BDDK’yı üstü kapalı eleştirmesine yol açtı.
Muhammen bedel 90 milyon dolar
Yarın günü yapılacak olan ihalede Adabank için TMSF’nun belirlediği muhammen bedel 90 milyon dolar.
Bankacılık lisanslarına ve satış devirlerine onay veren merci olan Bankacılık Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) banka sahiplerinden istediği sermaye tutarı ise 300 milyon dolar. Bu arada Pozitif Bank’ın 15 şubesi, 333 çalışanı bulunuyor. Bankanın sermayesi ise 470 milyon TL.
KADİFE ŞAHİN / MİLLİYET