Yazdır

Mustafa Koç bırakıyor

Tarih: 22 Kasım 2010 - 11:24

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 5 yıldır oturduğu koltuğundan kalkıyor

Ocak 2005'ten bu yana TÜSİAD'ın en üst danışma organı Yüksek İstişare Konseyi'nin (YİK) başında olan Mustafa Koç, koltuğunu devretmeye hazırlanıyor. Genel Kurul'a birkaç ay kala, Koç'un koltuğuna oturacak isimlerle görüşmeler hızlanmış durumda. Şimdilik YİK başkanlık koltuğunun talibi yok görünüyor!

Yeni bir kriz doğar mı?

YİK başkanlık koltuğuna oturacak ismin belli olmaması, geçen yılki TÜSİAD başkan seçimi krizini akla getiriyor. Arzuhan Yalçındağ'ın ayrılacağını açıklaması ile birlikte bir süre yeni isim bulunamamıştı.

Öne çıkan isimler var

YİK'te başkan yardımcılığı görevini Erkut Yücaoğlu, Tuncay Özilhan, Aldo Kaslowski ve Pekin Baran yürütüyor. Eskiden TÜSİAD Başkanı olarak görev yapan Özilhan ve Yücaoğlu öne çıkan isimler arasında.

Üçüncü Koç dönemi bitiyor

Mustafa Koç'un 6 yıl sonra, "Benden bu kadar" diyerek bırakmaya hazırladığı YİK başkanlık koltuğunun en uzun süreli sahibi Vehbi Koç oldu. Vehbi Koç, 1971-1979 yılları arasında görev yaptı.

YİK'te ikinci Koç dönemi ise Rahmi Koç'la yaşandı. 1990-1994 yılları arasında YİK Başkanı olan Rahmi Koç'tan sonra Mustafa Koç, Ocak 2005'ten sonra aynı koltuğa oturan ailenin üçüncü ismi olmuştu.

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) Ocak veya Şubat 2011'de gerçekleşecek genel kurulu, derneğin en üst danışma organı Yüksek İstişare Konseyi'nde (YİK) değişiklikler sahne olacak. Edinilen bilgiye göre, Ocak 2005'ten bu yana YİK Başkanlığı'nı yürüten Mustafa Koç, koltuğunu devretmek istiyor. Aslında Koç, başkanlığı bırakmak istediğinin sinyallerini geçen yıl yapılan genel kurul öncesinde vermişti. Koç, Ekim 2009'da yani genel kuruldan 3 ay önce "Görev süresiyle ilgili tüzük değişikliği olursa bırakmayı düşünürüm" demişti. Koç, TÜSİAD'da bir nevi 'başkanlık krizi' yaşanan o dönemde YİK Başkanlığı'nı bırakmamıştı, ama şimdi, yeni genel kurula birkaç ay kala TÜSİAD'ın üst yönetiminde kulisler yeniden hareketlendi. Yeni yılda Koç'un koltuğuna oturacak isimlerle ilgili görüşmeler son hız devam ediyor. Gelen bilgiler, koltuğa bir talibin henüz çıkmadığı yönünde. Eğer talip çıkmazsa, Koç'un görevini sürdürmesi seçeneği de (uzak bir ihtimal olsa da) masada.

YENİ BİR BAŞKANLIK KRİZİ Mİ?

Bu durum, TÜSİAD'ın geçen yıl yaşadığı başkanlık krizini akıllara getiriyor. Hatırlanacağı gibi, geçen sene görevini 1 yıl daha süresi olmasına rağmen bırakmak isteyen Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın yerine geçecek bir isim bulmakta oldukça zorlanışmıştı.

O dönemde, kurucu üyelerden Rahmi Koç bu durumu "Başkanlık için kimse aday olmak istemiyor, adeta yalvarıyoruz" sözleriyle dile getirmişti. Birkaç ay süren görüşmelerin ardından TÜSİAD Başkanlığı'na Ümit Boyner gelmişti. YİK Başkanlığı daha çok temsili bir görev olduğu için başkanlık kadar mesai gerektirmese de, kulislerde koltuğu devralmaya kimsenin açıktan gönüllü olmadığı konuşuluyor.

Hal böyle olunca, gözler de YİK ve Başkanlar Konseyi'nin üyelerinde. YİK'te başkan yardımcılığı görevini Erkut Yücaoğlu, Tuncay Özilhan, Aldo Kaslowski ve Pekin Baran yürütüyor. Bu isimler arasında Tuncay Özilhan ve Erkut Yücaoğlu eskiden TÜSİAD'a başkanlık yapmış oldukları için öne çıkıyor. Ancak tüzükte bununla ilgili zorunluluk bulunmuyor. Dolayısıyla eski başkanlar ya da kurucu üyeler arasından başka bir isim de koltuğa oturabilir. Başkanlık yapıp da YİK Başkanı olmamış isimler arasında Ömer Dinçkök, Cem Boyner, Halis Komili, Ömer Sabancı ve Arzuhan Doğan Yalçındağ var. Ancak bu isimler arasında (çeşitli nedenlerle) YİK Başkanlığı'na yakın bir ismin olduğunu söylemek zor. Yine de, Mustafa Koç'tan boşalan koltuğa kimin oturacağına önümüzdeki haftalarda yapılacak 'müzakereler' noktayı koyacak gibi görünüyor.

HABERTÜRK

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/mustafa-koc-birakiyor/308365