INTERBANK’ın eski sahibi, Nergis Grubu’nun patronu Cavit Çağlar’ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’yla (TMSF) “helalleşme planı”na Sabah-ATV Grubu ile Etibank’ın eski patronu Dinç Bilgin’den itiraz geldi:
- Cavit’le (Çağlar) borcundan 87 milyon dolarlık bölümün benim hesabımdan ödenmesi konusunu görüşmüş değiliz.
Cavit Çağlar, TMSF’yle 1.2 milyar dolara helalleşme planını anlatırken, Dinç Bilgin’e TMSF’den yapılacak ödemenin 87 milyon dolarlık bölümünün kendi borçlarına sayılacağını belirtmiş ve eklemişti:
- TMSF, oradan 87 milyon dolarlık bir aktarımın olabileceği kararına vardı. Zaten bu konuda Dinç’le de görüştük ve anlaştık.
Dinç Bilgin, eski ortağı Çağlar’ın sözlerine itiraz ederken kırıcı olmamaya da özen gösterdi:
- Böyle bir olay kategorik olarak doğru değil. Ayrıca bu konuyu görüşmüş de değiliz.
- Sabah-ATV 1.1 milyar dolara satılınca siz epeh rahatladınız.
- Öyle ama para hesaba geçeli 3 yıl kadar oldu. Ancak, dolaylı borçlar falan derken işlemler sürüyor. En son TMSF’nin davada müdahil olmaktan çekilmesi, işlemlerin bitmesinin yakın olduğunu gösteriyor.
Ardından yakındı:
- Sabah-ATV’nin parası TMSF’nin kontrolünde. Hal böyle olunca dolaylı alacakların tahsilinde de bu paradan yararlanıyor. 3 bankayla (Interbank, Esbank, Bankkapital) back to back krediler nedeniyle 116 milyon dolarlık tahsilatı o hesaptan yapmış oldular.
Bilgin, söz konusu parayı şöyle yorumladı:
- Bu durumda TMSF’ye borçluyken, giderek “kamu alacaklısı” konumuna geçiyorum.
Sabah-ATV’nin 1.1 milyar dolara satılması, oradan kendisine ödeme yapılabileceği olasılığının gündeme gelmesi Dinç Bilgin’i epey rahatlatmış.
Türkiye’de şirket ve varlık değerlerinin yükselmesi, Cavit Çağlar için de benzeri bir şansı gündeme getirdi...
Çağlar, TMSF’ye söz verdiği gibi elini çabuk tutup, sağdan-soldan gelme olasılığı bulunan paralara güvenmeden adımlarını sıklaştırırsa, istediği “helalleşme”yle buluşur...
Aksi halde neler olabileceğini TMSF’nin kısa tarihçesinden görmek mümkün...
Hürriyet/Vahap Munyar