Mısır’ı 30 yıl demir yumrukla yönettikten sonra protestolar nedeniyle görevini orduya devreden Hüsnü Mübarek, yolsuzluk ve göstericilere şiddet uygulanması suçlamalarıyla dün sabah hastane yatağında gözaltına alındı. Mübarek’in yanı sıra halefi olarak görülen oğlu Cemal ile işadamı olan diğer oğlu Ala da 15 gün boyunca gözaltında tutulacak. Başsavcı Abdül Maguid Mahmud’un Facebook sayfasından yapılan açıklamada, ‘gözaltıların ocak ayındaki protestolarda şiddet uygulanmasına dair soruşturmanın bir parçası’ olarak gerçekleştirildiği duyuruldu.
Yemek yemiyor
Hüsnü Mübarek, önceki gün savcılar tarafından sorgulanırken kalp krizi geçirmiş ve devlet başkanlığını bıraktıktan sonra inzivaya çekildiği Şarm el Şeyh’te hastaneye kaldırılmıştı. Yetkililer 82 yaşındaki devrik liderin Kahire’deki bir başka hastaneye götürülüp 15 gün boyunca polis gözetiminde tutulacağını, sağlık durumu düzelirse de hapishaneye transfer edileceğini açıkladı. Mübarek’in salıdan beri hiçbir şey yemediği ve içmediği belirtilirken, devlet gazetesi El Ahram Şarm el Şeyh’teki kaynaklarına dayanarak eski başkanın sağlık durumunu bahane ettiğini yazdı. Bir doktor ise Mübarek’in durumunun ‘istikrarsız’ olduğunu söyledi.
Mübarek’in gözaltına alınmasından birkaç saat sonra oğulları Ala ve Cemal de, sorgulandıktan sonra özel bir jetle Kahire’de siyasi tutuklulara işkence yapılmasıyla meşhur olan ve eski rejimin bazı yetkililerinin de tutulduğu Tora Hapishanesi’ne götürüldü. Sorgu sırasında dışarıda toplanan protestocular, “Halk kasabın idamını istiyor” sloganları atıp, iki kardeşi taşıyan arabaya taş ve terlik fırlattı. Hapishanede ise şok içinde oldukları gözlenen Cemal ve Ala’ya beyaz hapishane üniforması ve battaniye verildi. Cep telefonlarına el konulan iki kardeş kahvaltı etmek istemedi.
Halkla barışmak için yaptılar
Kahire’deki protestocular, Mübarek’in yargılanması talebiyle devrimin sembolü haline gelen Tahrir Meydanı’nda günlerdir oturma eylemi düzenliyordu. Mübarek’e yumuşak davranmakla ve reformları ağırdan almakla suçlanan ordu, cumartesi günü meydanda sabahlayan göstericileri dağıtmaya çalışırken iki kişi ölmüş, çok sayıda gösterici yaralanmıştı. Mübarek, pazar günü El Arabiya televizyonunda yayımlanan mülakatta, ‘kendisini ve ailesini hedef alan karalama kampanyasından büyük üzüntü duyduğunu’ dile getirmiş, yabancı ülkelerde 70 milyar dolara varan bir serveti olduğuna dair iddiaları reddetmişti.