Yazdır

İş’te süreç neden böyle oldu?

Tarih: 14 Nisan 2011 - 11:09

Aykut Demiray, banka yönetiminin kendisine yaptığı emeklilik önerisine önce ‘evet’, sonra ‘düşüneyim’ daha sonra da ‘hayır' dedi

İş Bankası genel müdür yardımcılarından Aykut Demiray’in iş akdi bugün feshedildi. Aykut Demiray, banka yönetiminin kendisine yaptığı emeklilik önerisine önce ‘evet’, sonra ‘düşüneyim’ daha sonra da ‘emekli olmak istemiyorum’ yanıtını verdi. Bir anlamda ‘iş akdimi feshedin’ mesajı verdi.

Peki İş Bankası’nda süreç neden böyle gelişti? Malum daha önce de yani geçen yıl ağustos ayında banka yönetiminin nisan ayında değişeceğini ve Adnan Bali’nin genel müdür olarak atanacağını yazmıştık. O zaman bize inanmayanlar ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha gördü.
Peki o günden bugüne nasıl bir süreç işledi? Demiray, basın yolu ile sürekli demeçler vererek, “İş Bankası’nın genel müdürlüğüne aday olduğunu’ söyledi. Bankanın yetkili organları genel müdür olamayacağı mesajlarını verse de Demiray, sürekli genel müdürlüğün kendi hakkı olduğunu savundu.
Doğal olarak da bu süreçte adı basına bankaya genel müdür olacak iki kişiden biri olarak yansıdı. Beklentiler arttı…
Bunun üzerine de İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, “genç genel müdür atanacak” açıklamalarıyla, genel müdürlük koltuğuna Demiray’ın değil de Bali’nin oturacağına yönelik mesajlar verdi. Bir anlamda beklentileri kırmaya çalıştı.
Bu mesajlar da Aykut Demiray’ın beklentilerini kırmadı. Ta ki bankanın genel kurulu yapılana kadar...  Genel kurulda Adnan Bali genel müdür olarak atandı. Bir anlamda “malumun ilanı” da yapılmış oldu.
Bali'nin bankada yeni bir değişim sürecini başlatması bekleniyor.Gelişmeler de bu beklentileri boşa çıkarmadı ve değişim hızlı başladı. Demiray'ın dışında 3 genel müdür yardımcısı emekli oldu. Dünkü yönetim kurulu toplantısında da 7 yeni genel müdür yardımcısı atandı. Atamalarda kurumsal şubelerin müdürleri tercih edildi. Bu değişim gelecekteki politikalara yönelik ipuçları olarak da algılanabilir.
Aykut Demiray’ın ‘temayüller’ gereği emekli olması gerekiyordu. Çünkü adı genel müdür adayı olarak anılan genel müdür yardımcısının, artık bankada aynı görevle kalması doğru olmayacaktı. Herkes bu konuda hem fikirdi. Ve kendisine de bu öneri yapıldı. Önce öneriyi kabul eden Demiray, daha sonra ise TSKB’nin genel müdürlüğünü talep etti. Ancak bu talebi kabul görmedi.
Malum İş Bankası’nda genel müdür yardımcısı olarak emekli olan yöneticiler, kurumun başka iştiraklerinde görevlendiriliyor. TSKB olmayınca da Demiray, diğer kurumlarda görev almayacağını söyledi. Sonuçta emekli olmayacağını söyleyen Demiray, iş akdinin feshedilmesini istedi.

İş Bankası tarihinde benzeri bir olay çok fazla yok. Bildiğimiz kadarıyla bu ikinci olay… Bilenler bilir, daha önce de genel müdür yardımcısı Halil Yetkin’in iş akdi feshedilmişti. Yani çok nadir yaşanan bir durum.

O zaman bu süreç neden böyle işledi? Bilindiği gibi Demiray daha önce başka bir bankaya genel müdür olarak transfer olmuş, bir hafta sonra da transfer ücretini iade ederek İş Bankası’na geri dönmüştü. Kulislerde yapılan yorumlara göre Demiray’ın bu hareketi üç yılına mal oldu. Çünkü Demiray, geri döndüğünde şubede görevlendirildi ve üç yıl sonra genel müdürlüğe dönebilmişti. İşte bugün yaşananların tohumu bu üç yıllık kayıp döneminde atıldığını söylemek yanlış olmaz. Demiray, bu hareketiyle bankadaki kariyerinde duramaklama yaşarken, arkadan gelen daha genç kuşağın temsilcileri aradaki farkı kapatarak kendisine yetişti. Ve bu süreç Adnan Bali'nin genel müdür olmasıyla sonuçlanınca Demiray'ın direnişiyle karşılaştı. Aslında İş Bankası gibi köklü gelenekleri olan, terfi ve yükselme süreci belli bir plan dahilinde yapılan, tesadüflere bırakılmayan bir kurumda Demiray'ın ayrılışındaki gibi bir süreç çok ender rastlanır bir durum. Bir daha yaşanma olasılığı da çok yüksek görünmüyor.

 

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/iste-surec-neden-boyle-oldu/307314