Yazdır

Merkez'e sürpriz bir atama olur mu?

Tarih: 13 Nisan 2011 - 13:41

Merkez Bankası patronluk yarışında piyasa ters köşeye yatabilir

ELİF BATU YENER / FİNANSGUNDEM.COM
Bundan 5 yıl önce; 18 Nisan 2006’da sürpriz bir şekilde Merkez Bankası Başkanlığı koltuğuna oturan Durmuş Yılmaz, 18 Nisan’da görevinden ayrılıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yeni Merkez Bankası başkanını belirlediklerini açıkladı. Kulislerde de Durmuş Yılmaz’ın koltuğuna oturması muhtemel başta Merkez Bankası Başkan Yardımcıları İbrahim Turan ve Erdem Başçı olmak üzere birçok isim konuşuluyor. Başçı ve Turan dışında BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı da Merkez Bankası Başkanlığı koltuğu için adı geçen isimler arasında. Bu isimlerden birinin ataması piyasalar açısından hiç de sürpriz olmayacak. Ancak bu konuda piyasaların ters köşeye yatması da güçlü bir olasılık. AKP Hükümeti, bugüne kadar ismi hiç telaffuz edilmeyen ama konuya hakim ve uzman bir ismi Merkez Bankası’nın başına getirebilir.
İlk sürpriz olmaz
Piyasalar, AKP Hükümeti’nin özellikle üçlü kararname ile yapılan atamalarda yaptığı sürprize pek de yabancı değil aslında. 18 Nisan’da görev süresi dolacak olan Durmuş Yılmaz’ın yanı sıra, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan ve SPK Başkanı Vedat Akgiray’ın atamaları da piyasalar açısından sürpriz olmuştu bir anlamda.
Durmuş Yılmaz görevi devraldığında da piyasalarda birçok kesim tarafından sürpriz olmuştu. AKP Hükümeti Adnan Büyükdeniz’in Merkez Bankası Başkanı olması yönünde girişimde bulunmuş ancak, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmişti. O dönemde de Başkanlık görevini atama yapılana kadar vekaleten yürüten Erdem Başçı’nın ismi güçlü adaylar arasında geçiyordu. Ama AKP sürpriz yaparak, Durmuş Yılmaz da karar kılmıştı.
Piyasalar için bir başka sürpriz ise son SPK Başkanlığı atamasında olmuştu. Turan Erol’un 2009’da dolan görev süresinin ardından tekrar atanması girişimi dönemin Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Nazım Ekren’e takılmıştı. Başbakan Erdoğan her ne kadar tavrını Erol’dan yana koysa da atama kararnamesi Ekren’e takılmıştı. O dönemde de piyasalarda dönemin TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’ün de içinde yer aldığı bazı isimler konuşulmuştu SPK Başkanlığı için. Ancak Vedat Akgiray’da karar kılınmıştı son olarak.
Bir benzer sürpriz de İMKB Başkanı Hüseyin Erkan’ın seçiminde yaşanmıştı. Erkan o dönemde yaptığı açıklamada “Benim için de sürpriz oldu” sözleriyle dile getirmişti yaşanan seçim sürecini. Osman Birsen’in İMKB’de doldurduğu 10 yılın ardından yine havada birçok isim uçuşmuştu. Birsen’in görevi Ekim 2007’de dolmuştu. Yerine TMSF Başkanı Ahmet Ertürk , Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Uludağ , Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar , Albaraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz ve SPK’da o dönemde görev yapan üyelerin isimleri geçmiş ama Erkan atanmıştı.
İsimler havada uçuşuyor
Bu isimlerin her biri piyasalar açısından sürpriz olsa da hepsi deneyimli ve alanında birikim sahibi olmuş insanlardı. Şimdi benzer bir sürecin Merkez Bankası’nın yeni başkanı için de yaşanması büyük bir olasılık. Başkanlık için ismi geçen herkes oldukça deneyimli ve birikim sahibi. En güçlü adaylar arasında yer alan Merkez Bankası Başkan yardımcı Erdem Başçı aslında piyasanın istediği ve sevinçle karşılayacağı bir isim. Ama bir diğer Başkan Yardımcı İbrahim Turan’ın ise AKP Hükümeti nezdinde güçlü bir aday olduğu konuşuluyor. Ayrıca hükümet içinde bir kesimin güçlü adayı ise Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı. Ama “Yeni başkan ille de Merkez Bankası içinden seçilecekse İbrahim Turan’ın şansı yüksek” diyenler de var. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar ile BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’in adı da güçlü adaylar arasında geçiyor.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/merkeze-surpriz-bir-atama-olur-mu/307283