İnsan ömrü uzadıkça sağlık ve emeklilik maliyetlerinin artmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. Ahmet Genç, sağlık harcamalarında devletin payı devasa boyutlarda olduğu için tamamlayıcı sağlık gibi daha geniş çaplı ağlık sistemlerini gündeme geleceğini kaydetti
Artan sağlık harcamaları, kamu ve özel sektörü yeni arayışlara itiyor. Konuyla ilgili bir konuşma yapan Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. Ahmet Genç, 1994 ve 2001 ekonomik krizlerinden 2 sene sonra toparlanabilen sigortacılığını, son krizde ise bir yıl sonra düzelmeye başladığını belirtti.
Sigortacılıkta yaşanan fiyat odaklı rekabete de değinen Genç, bunu bir geçiş dönemi sorunu olduğunu söyledi ve önümüzdeki yıllarda aşılacağını ifade etti.
İnsan ömrü uzadıkça sağlık ve emeklilik maliyetlerinin önemli bir sorun haline geldiğinin de altını çizen Ahmet Genç, “Tamamlayıcı sağlık gibi daha geniş çaplı sağlık sistemleri mutlaka gündeme gelecek. Çünkü sağlık harcamalarında devletin payı devasa boyutlarda. Bu yüzden çözüm arayışları olacak” şeklinde konuştu.
Sağlık hızlı büyüdü
Sağlık sigortalarının payındaki artışa dikkat çeken Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Hulusi Taşkıran ise, yıllardır var olan diğer branşlar bu kadar gelişmezken, 1990’lardan beri kesilen sağlık sigortalarının çok hızlı büyüdüğünü vurguladı.
Bu kadar hızlı büyüyen branşa sigortacıların da hazır olmadığını söyleyen Hulusi Taşkıran, “Biz bu işe sağlık sektörünün dinamiklerini bilmeden girdik. Hatta Müsteşarlığın bile bu konuda bilgisi yoktu. Yaşam boyu yenileme teminatı vermeye de yıllar önce bu konuda hiçbir şey bilmeden vermeye başlamıştık” dedi.
İyi anlatılmalı
Sağlık sigortasındaki istisnaların sigortalılara iyi anlatması gerektiğini vurgulayan Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Metin Oğuz, genel sağlık sigortasıyla karıştırılmaması için mevcut risklere teminat verilmediğini iyi anlatılması gerektiğinin altını çizdi.
Bu branşın suistimale açık olduğunu da söyleyen Oğuz, “Suistimali sigortalılar da kurumlar da yapabiliyor. Örneğin, hiç gerek yokken ultrason da araya sıkıştırılabiliyor. Bu yüzden bazı kurumlarla anlaşmaları iptal edebiliyoruz. Hastanelerin yaptığı işi test edecek mekanizma yok” diye konuştu.