Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince görevini bıraktı. Gerçi hala banka yönetiminde önemli bir görevde. Üstelik de onun yönetiminde bankanın nereden nereye geldiği ortada (Yavuz Semerci geçen hafta harika yazmıştı)
Benim Özince ile ilgili yazacaklarım ise Libya ile bağlantılı.
Geçen sene çok başarılı inşaat şirketlerinin davetlisi olarak Trablus’a gitmiştik.
Kaddafi’nin ülkesini yeniden inşa eden Türklerle gurur duyuyorduk.
Ama sohbetlerin dönüp dolaşıp geldiği bir nokta vardı.
Türk-Arap Bankası’nın kredi mektuplarındaki sınırlama.
Libyalılar habire “Şu bankaya sermaye koyun da muteahitlerinize daha çok iş yaptıralım” diyorlardı.
Türk-Arap Bankası’nın büyük ortağı olan Türkiye İş Bankası ise israrla sermaye arttırmıyordu. Öyle ki Araplar bankayı ve Ersin Özince’yi Başbakan Erdoğan’a kadar şikayet etmişler, çözüm Ziraat Bankası’nın hissesi ölçüsünde sermaye arttırıma gitmesi şeklinde olmuştu.
Bu ara çözüm bile Libyalı dostları kesmemişti. Ticaret Bakanlığı Müsteşarı şöyle sitem etmişti:
“Wallahi, Ersin.. Yani.. Ersin is very difficult”
(Ah o Ersin, çok zor adam..)
Ersin Özince’nin Libya ile iş yapmadaki muhafazakarlığı belki bankacılık sektöründe tepki topladı ama son bir aydır yaşadıklarımız da gösterdi ki İş Bankası Genel Müdürü aslında bankasına yatırılan mevduatı korudu. Diğer bankalara göre daha az büyümeyi göze aldı ama “Libya’da param battı” dedirtmedi Atatürk’ün bankası için.
Davos’ta yıllar önce tanıştığım ve bavulunu kendisi taşıyan Özince bu nedenle de Türk bankacılık sektörü için önemli bir isim.
Geçen yılki bilanço toplantısında “Kulede hayata alıştınız mı?” diye sormuştum. “Hayır hiç sevmiyorum” dedi. “Karşıya komşu geldi (Sapphire) fena mı?” dedim..”Sormayın, orası bizim arazimizdi, bir gecede devletleştirildi” dedi.. Fazla da uzatmadı sohbeti..Çünkü biliyordu ki bugun girdiği gibi bir polemiğe girme ihtimali yüksekti.
Özince pekçok genç için farklı bir bankacı modeli oldu. Yatı yoktu. Şarap işine girmedi. Defilelerde sosyete partilerinde boy göstermedi. Mesleğini sevdiği için sevdirmeyi de başardı.
Onun için bankasını dünyanın en güçlü markaları arasında görüyoruz.
AHU ÖZYURT- Gazeteport