Yazdır

Neden temettü dağıtmıyorsunuz?

Tarih: 01 Nisan 2011 - 09:51

Garanti Bankası küçük hissedarı Ali İhsan Gürcan, yöneticilerin elindeki hisselerin miktarını sordu

Garanti Bankası Genel Kurul toplantısına küçük yatırımcı olarak katılan ve söz alan hissedar Ali İhsan Gürcan, öncelikle salonda hazır bulunan İspanyol ortaklara nasıl bir bankaya sahip olduklarını anlattı. Ardından bankanın olumlu ve olumsuz yanlarını sıraladı. Dün Garanti Bankası merkez binasında gerçekleştirilen genel kurul toplantısına Ferit Şahenk katılmazken çok sayıda küçük yatırımcı ve yönetimde söz sahibi ortaklar ile bankanın genel müdürü Ergun Özen ve genel müdür yardımcıları hazır bulundu.
İSPANYOL ORTAKLARA GARANTİ’Yİ ANLATTI
Garanti Bankası hissedarı Ali İhsan Gürcan, toplantının en renkli ismi oldu. Divan Başkan’nın verdiği 10 dakikalık söz hakkını pazarlık usulüyle 20 dakikaya çıkaran Gürcan, bilanço ve bankanın hazırlamış olduğu yıllık rapordan ilginç ayrıntıları Garanti Bankası’nın yönetimine kısa bir süre önce giren İspanyol ortaklara aktardı. Genel Kurul’da yaklaşık 9 önerge veren Gürcan, konuşmasında bu önergelerin gündeme alınması konusunda ısrarcı oldu. Özellikle de bankanın hissedar yapısıyla ilgili bilgi isteyen Gürcan, “Bankadaki Doğuş Grubu’nun payı ile İspanyol BBVA’nın payı biliniyor. Ancak özellikle bankanın yönetiminde yer alan kişilerin ne kadar hissesi var biz küçük hissedarlar olarak bilmiyoruz. Bankanın her adımını bilen yöneticilerin hisse alıp satması içeriden öğrenenlerin ticareti kapsamında değerlendirilmez mi?” Ali İhsan Gürcan ısrarla sormasına rağmen banka yönetimi ve genel kurul huzurunda bu soruyu yanıtlamadı. Gürcan’ın üzerinde durduğu bir konu da kâr eden bir borsa şirketinin neden temettü dağıtmadığı konusuydu. Az temettü dağıtılmasını kabul etmeyen Gürcan, ısrarla yüzde 20 oranında kâr payı dağıtılmasını talep etti. Ayrıca bilançoya bakıldığında bankanın yüzde 400 oranında bedelsiz sermaye artırım potansiyeli olduğunu belirten Gürcan, bankanın bu hisseleri de bir an önce ortaklarına dağıtması gerektiğini vurguladı. Gürcan’ın bu konuda verdiği önerge gündeme alındıysa da genel kurulda hakim ortağın sözü geçerli oldu.

GARANTİ YÖNETİMİNDE NEDEN KADIN SAYISI AZ?
Bankaya yönelik eleştirilerinin yanı sıra olumlu yönleri de sıralayan Gürcan, “Banka personelinin yüzde 90’ı üniversite mezunu ve personel sayısında bir önceki yıla göre yüzde 25 azalma var. Bu yüzden Ergun Bey’i (Özen) kutluyorum” diye konuştu. 20 dakikalık söz hakkı bitikten sonra genel kurulun neredeyse tüm maddelerine ‘ret’ oyu veren Gürcan, yönetim yapısıyla ilgili şöyle bir eleştiride bulundu: “Garanti gibi bir bankanın yönetiminde tek bir kadın olması şaşırtıcı. Ben bu sayının daha fazla olmasını beklerdim. Acaba Garati Bankası’nda sadece erkekler mi başarılı olabiliyor.”
Gürcan’ın bu açıklaması üzerine söz alan Garanti Banaksı Genel Müdürü Ergun Özen, “Bizde pozitif ayrımcılık yok. Yönetici pozisyonundaki herkesin bu görevi hak ediyor olması gerekir” diye yanıt verdikten sonra da ekledi: “Şunu da unutmayalım ki şubelerimizde çalışanların yüzde 56’sı bayandır.” 
Ağırlıklı olarak SPK mevzuatına uyumu içeren yeni maddelerin olduğu genel kurul gündemi oylandıktan sonra toplantı tamamlandı.
FİNANSGUNDEM.COM

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/neden-temettu-dagitmiyorsunuz/306297