Yazdır

Merkez için 3 isim öne çıktı

Tarih: 28 Mart 2011 - 09:31

18 Nisan’da görev süresi dolacak Durmuş Yılmaz’ın boşaltacağı Merkez Bankası Başkanlığı koltuğuna kim oturacak?

Merkez Bankası’nın 18 Nisan’da görev süresi dolacak başkanı Durmuş Yılmaz’ın yerine gelecek isim için kulisler yoğunlaşmaya başladı. Halen Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Erdem Başçı ve İbrahim Turhan’ın ardından 8 yıldır Hazine Müsteşarlığı görevini yürüten Halil İbrahim Çanakcı’nın adı da güçlü adaylar arasında öne çıktı.
Çanakçı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın bürokrasideki en yakın çalışma arkadaşlarından biri olarak biliniyor. 2003 yılı Mayıs ayından bu yana Hazine Müsteşarlığı görevini yürütüyor. Çanakçı’nın ‘finansal istikrar’ politikalarına ağırlık verilecek yeni dönemde, bu görev için hem hükümet hem de uluslararası piyasalar için ‘en kredibil’ isim olduğu konuşuluyor.
Bu özelliği ile Çanakçı, hem hükümet hem de uluslararası piyasalar için yeşil ışık yakılabilecek isimlerin başında geldiği konuşuluyor. Merkez Bankası başkanlarının 65 yaş sınırına tabi olmadığı, Merkez Bankası’nın Kuruluş Kanunu’nda bu yönde bir hüküm bulunmadığı iddialarının doğru olmadığı ortaya çıktı.
1211 Sayılı Kuruluş Kanunu’nun personelin emekliliğini düzenleyen maddesinde, “Emeklilik yönünden Banka Başkanına (Guvernör) Bakanlık Müsteşarları, Başkan (Guvernör) Yardımcılarına Bakanlık Müsteşar Yardımcıları için tespit edilen ek gösterge ve makam tazminatı..., uygulanır” deniyor. Banka kaynakları, kamu çalışanlarının 65 yaş sınırının Merkez Bankası başkanları için de bu hükme bakarak geçerli olduğunu vurguladılar.
BAŞKAN’AMÜSTEŞAR MAAŞI
Merkez Bankası’nın 1211 sayılı Kanunu’nun personelin emekliliğini düzenleyen 34. maddesine göre, Yılmaz’a emekli olunca müsteşar maaşı bağlanacak. Madde, şu şekilde: “... Emeklilik yönünden Banka Başkanına (Guvernör) Bakanlık Müsteşarları, Başkan (Guvernör) Yardımcılarına Bakanlık Müsteşar Yardımcıları için tespit edilen ek gösterge ve makam tazminatı, diğer personele ise ifa ettikleri görevleri itibariyle Devlet Memurları Kanununa göre girebilecekleri sınıflardaki benzer görevler için belirlenmiş makam tazminatları uygulanır. Bu görevlerde geçirdikleri süreler 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun Ek.68 inci maddesi uyarınca makam tazminatı ödenmesini gerektiren görevlerde geçmiş sayılır.” Haberturk

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/merkez-icin-3-isim-one-cikti/305896