Yazdır

Garanti Romanya’da banka kurdu

Tarih: 17 Mart 2011 - 08:22

Kasımda GE ile yolları ayrılan Doğuş Grubu bankası Garanti, Romanya’da tüm bankacılık faaliyetlerini yapmaya hak kazanan yeni bir banka kurdu

Doğuş Grubu bankası Garanti, Romanya’da Garanti Bank Romanya’yı kurdu. General Electric’in (GE) Garanti Bankası’ndaki hisselerini Kasım 2010’da İspanyol BBVA’ye (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria) satmasından sonra iki ortak arasındaki yurtdışı iştiraklerin de ortaklığı bitti.
Garanti Bankası, GE ile Romanya’da ortak olduğu tüketici finansmanı alanında faaliyet gösteren iştiraki satın alarak, tam bankacılık hizmeti veren yeni bir banka kurdu.  
Garanti’nin Amerikalı ortağı GE, 2008 dünya krizinden olumsuz etkilenmesi üzerine finans alanından çekilerek Garanti’deki yüzde 18.60 oranındaki hissesini İspanya’nın ikinci büyük bankası BBVA’ye 3.7 milyar dolara sattı. BBVA, aynı tarihte Doğuş Grubu’uyla da Garanti’deki yüzde 6.29’luk hissesi için 2.06 milyar dolar ödemek üzere anlaşma imzalamıştı.
Yapılan anlaşmalar gereği, GE finans alanında Romanya’daki ortaklığını Garanti ile belli bir süre devam ettirirken son aşamada tüketici finansmanı şirketini Garanti’ye devrederek Romanya’dan da çıktı. Garanti Romanya piyasasına 2005’te GE ile ortak olduktan sonra girdi.
Avrupa’daki ikinci bankası
GE ile Doğuş Grubu’nun Romanya’daki ortaklığı bitince Doğuş’un ve GE’nin hisselerini Garanti Bankası satın aldı. Romanya’daki bankacılık mevzuatı şartlarına uyan Garanti Bank Romanya adıyla yeni bir banka kuruldu. Böylece Garanti’nin biri Hollanda’da diğeri Romanya’da Avrupa’da iki bankası oldu.
Garanti Bank Romanya, ülkede perakende bankacılık yapacak.
GE’nin tüketici finansmanı şirketini devralan Garanti, şimdi yeni banka için Romanya bankacılık mevzuatı çerçevesinde bankacılıkta ne kadar entegrasyon sağlanıp sağlanamayacağını araştırıyor.
Hollanda’ya karşı avantaj
Romanya’da banka kurarak daha fazla bankacılık kurallarına bağlı hale gelen Garanti Bankası, yeni bankayı Hollanda’nın bankacılığı Türk bankalarına zorlu hale getirmesinden sonra Avrupa pazarı için bir avantaj olarak görüyor. Garanti Bank Romanya, özellikle kredi tarafında çok daha sıkı kurallar gerektirmesine karşın Avrupa Topluluğu’nda kurulmuş bir banka özelliklerini taşıyor.
Avrupa ekonomisinin yeniden canlanması halinde Garanti, Romanya’daki bankası aracılığıyla diğer Avrupa ülkelerinde de bankacılık yapabilecek. Kredi kartı ve banka kartı çıkarabilecek, ATM ve internet bankacılığına girebilecek. Garanti, şu anda Hollanda’da bu tür faaliyetlerde bulunamıyor, ticari finansmanda faaliyet gösterebiliyor. Şube sayısı sadece iki. Garanti’nin Romanya’da ise 75 şubesi, 170 ATM’si ve 200 bin kartı var. Romanya’daki yeni hedefi ise KOBİ bankacılığına girmek.
GE’nin hisse devriyle ne oldu?
GE’nin Romanya’daki tüm bankacılık operasyonları tamamen Garanti’nin kontrolüne geçti. Bu devir işleminin izinleri çıktı. Romanya’da Garanti markasıyla 200 bin banka kartı işlem görüyor.  Garanti bu ülkede 120 bin kredi kartı, 80 bin banka kartına ulaştı. Garanti Bankası, GE ortaklığıyla başlayan Romanya’daki operasyonlarında önemli bir pazar payı elde etti.
Banka son iki yıldır Romanya’da en çok kredi kartı veren banka konumunda bulunuyor. Yüzde 8 pazar payı var. Kredi kartında üç yıl içinde ilk beş banka arasına girerek pazar payını yüzde 10’na çıkarmayı hedefliyor.
Milliyet 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/garanti-romanyada-banka-kurdu/304806