Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG), bu yılki Eurovision temsilcimiz 'Yüksek Sadakat' grubu ve Sezen Aksu'nun üye olmasıyla gündeme geldi. Böylece MSG'nin 3 bin 600 üyesi oldu. Edinilen bilgiye göre MSG'de 2010 yılında 8 bin700 yerli söz-beste- müzik üretimi yapıldı. MSG 2010 yılında üyelerine toplam 8 milyon 324 bin 948 lira telif dağıttı. Sanatçılar arasında en çok gelir elde eden Serdar Ortaç yaklaşık 2 milyon telif geliri ile ilk sırayı alırken, İsmail YK 1 milyon 200 bin ile ikinci, Tarkan ise 1 milyon lira ile üçüncü sırada yer aldı.
YURTDIŞI TELİF GELİRİ
MSG Genel Sekreteri Av. Dr. Barış Şensoy konu ile ilgili olarak şunları söyledi: "MSG dünyada Türk sanatçılarının ve eser sahiplerinin hakları için ön anlaşmalar yaptı. Ocak ayında Fransa'da düzenlenen 44. MİDEM Uluslararası Müzik Fuarı'na katıldı. Birçok ülke ile ikili görüşmeler yaparak yurtdışında kullanılan eserlerin telif haklarının geri dönmesi ve daha güçlü takip edilmesi konusunda prensip anlaşmaları yapıldı." Şensoy dünya müzik sektöründe büyük kriz yaşandığına dikkat çekerek, yeni albüm çalışmaları ve üretkenlik bir yana üretilenleri geri kazanım haline getirmek için büyük çalışmalar yapıldığını anlattı.
Şensoy, "Kendi ülkemizde bize bağlı 3 bin 600 üyemizin haklarını hem Türkiye'de hem de yurt dışında daha fazla nasıl koruyabiliriz çalışmaları yapıyoruz" dedi. Şensoy önümüzdeki günlerde tekrar gündeme gelecek olan telif hakları yasası çalışmaları için kendilerinin de alternatif planlar oluşturduklarını belirtti. Şensoy, dünyada bir ilk olarak Fransa'da hayata geçen bir çalışmayı da bakanlık yetkililerine ileteceklerini ve Türkiye'de uygulamayı başlatacaklarını söyledi. MSG'nin Avrupa ülkeleri ile koordineli çalışması ile 28 adet meslek birliği ile temsilcilik sözleşmesi imzaladı. Buna göre, tüm repertuarı tek veya çift taraflı anlaşmalarla dünyada koruma altına alındı. MSG, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek ilk defa bir meslek birliği olarak ISO 9001 belgesi aldı.
Fransa Sarkozy ile yüzde 80 kazandı
Fransa'da uygulanan yasa ile ilgili olarak Şensoy şunları söyledi: "Bu yasaya Fransa'da 'Sarkozy Yasası' da diyorlar. İnternet ve dijital ortamlarda haksız eser kullanımını engelleyen bu yasa sayesinde Fransa'da ilk yılda yüzde 80 geri dönüş sağlanmış. Kanunda haksız eser edinmeyi sağlayan kişinin IP'si tespit edilerek bu IP üzerinden uyarı gönderiliyor. İkinci kez tekrar durumunda adresine resmi tebligat yapılıyor. Buna rağmen tekrar edilmesi halinde özel mahkeme ve heyetin vereceği sert yaptırımlar uygulanıyor. (Sabah)