Yazdır

Aydın ve Çağlar neden istifa etmedi?

Tarih: 11 Mart 2011 - 23:57

Milletvekili adayı olmak için bürokratlar istifalarını verirken aday olmasına kesin gözüyle bakılan iki isim neden istifa etmedi?

Ankara kulislerinde konuşulanlara göre 12 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde iki bankacı, milletvekili adayı olacak. İki bankacı da Ankara'da görev yapıyor. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar ile Halk Bankası Genel Müdürü Aydın'ın Adalet ve Kalkınma Partisi'nden milletvekili  adayı olması kesin gibi. Bütün bankacılık sektörü yönekticileri bu iki yöneticinin milletvekili seçileceğine kesin gözle bakıyor. Milletvekili olabilmek için kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan üst düzey yöneticilerin 10 Mart itibariyle istifa etmesi gerekiyor. Yani bugün son gün. Bir çok bürokrat istifalarını  verirken bu iki yöneticiden henüz istifa haberi gelmedi. Peki ama bu iki bankanın yöneticisi neden istifa etmedi? Ankara kulislerinde konuşulanlara göre bunun iki nedeni var. Bu nedenlere gelmeden önce seçim yasanının ilgili maddesini anımsatmakta fayda var. Seçim yasasının istifayı zorunlu kılan maddesi aynen şöyle:

KAMU GÖREVLİLERİ, SİYASİ PARTİ YÖNETİCİLERİ VE TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ MENSUPLARININ ADAYLIĞI

MADDE 18- (Değişik: 4125 - 27.10.1995) Hâkimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu, Radyo Televizyon Üst Kurulu üyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, aday olmak isteyen belediye başkanları ve subaylar ile astsubaylar, aday olmak isteyen siyasî partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, genel ve ara seçimlerin başlangıcından bir ay önce seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde yenileme kararının ilanından başlayarak yedi gün içinde görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmadıkça adaylıklarını koyamazlar ve aday gösterilemezler.

Yasa ayrıntılı bir şekilde incelendiğinde bu yasaya göre kamu bankaları yönecilerinin de istifa etmesi gerektiği düşünülebilir. Ancak kamu bankaları kamu kuruluşu olmasına karşın statüleri biraz farklı. Sahibi Hazine olan kamu bankalarının, yöneticileri yönetim kurulu kararıyla seçiliyor. Yani atanmıyor. Onun için de kamu bankalarının genel müdürleri memur statüsünde bulunmuyor.  Eximbank, Merkez Bankası, Türkiye Kalkınma Bankası gibi bankaların genel müdürleri yönetim kurulu kararı olmaksızın üçlü kararname ile atanırken Ziraat ve Halk Bankası genel müdürlerinin yönetim kurulu kararıyla atandığını söyleyen uzmanlar, onun için de yasanın bu maddesine göre bu kurumların yöneticilerinin milletvekili adayı olmak için istifa etme zorunluluğu olmadığını belirtiyor.(FİNANSGÜNDEM.COM)

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/aydin-ve-caglar-neden-istifa-etmedi/304154