Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Vakıflar Bankası’nda yaptığı incemelerin ardından, bazı işlemlerde tespit ettiği usulsüzlükleri Üst Kurul’a bildirdi. Bunun üzerine, kurul 4 bankacının imza yetkilerini kaldırarak, bankacılık kariyerine son verdi.
BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yaptığı incelemelerin ardından Vakıflar Bankası’nın aralarında iki üst düzey yöneticisinin de bulunduğu 4 bankacının bankacılık kariyerini bitirdi. Bankalar yeminli murakıpları yaptıkları incelemelerin ardından ‘bazı işlemlerde usulsüzlük’ yapıldığını tespit etti ve durumu Üst Kurul’a bildirdi. Kurul yönetimi yaptığı incelemelerin ardından aralarında bankanın eski genel müdürü Bilal Karaman’ın da bulunduğu toplam 4 kişinin imza yetkilerini kaldırdı. Bankacılık sektöründe ‘kalem kırılması’ olarak tanımlanan ve 4 bankacının bankacılık kariyerinin bitişinin nedeni ise promosyon. Ankara’nın CHP’li belediyelerinden Çankaya Belediyesi ile promosyon anlaşması imzalayan banka yönetimi, bunun karşılığında belediyenin maaş ödemelerini yapmaya başladı. İki taraf arasındaki ilişkiler kısa zamanda çok gelişti ve taraflar arasında güçlü bir iletişim oluştu. Bu ilişki sırasında banka yönetiminin mevzuata aykırı bir dizi işlem gerçekleştirdiğini tespit eden bankalar yeminli murakıpları bu durumu BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’e bildirdi. Yapılan incelemelerin ardından toplanan Üst Kurul, aralarında bankanın üst düzey yöneticilerinin de yer aldığı toplam 4 kişinin bankacılık kariyerini bitiren ‘imza yetkisinin’ kaldırılması yönünde karar aldı.
Vakıfbank’ta inceleme
Bu arada Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun da Türkiye Vakıflar Bankası’nın 2007-2009 dönemindeki şube yenilemelerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla inceleme başlattığı öğrenildi. Teftiş Kurulu’na yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre inceleme kapsamında yönetim kurulu başkanı Yusuf Beyazıt ile genel müdür Bilal Karaman’ın da ifadesine başvurulacak.
Teftiş çılgınlığının yaşandığı Vakıflar Bankası’na son olarak Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın da başvurmaya hazırlandığı öğrenildi. Ergenekon soruşturmasının tutuklu sanıklarından Levent Göktaş’ın bir dönem yönetiminde bulunduğu Rekor Güvenlik’in faaliyetlerini mercek altına alan Savcılığın şirketin Vakıflar Bankası’na özel güvenlik hizmeti sunmasının perde arkasını araştırmak istediği belirtiliyor. Savcıların bankada inceleme yapmak için Başbakanlık’tan izin isteyeceği gelen bilgiler arasında. Ufuk Şanlı - Vatan