Kuzey Afrika’nın en büyük alışveriş merkezi projesi olarak nitelendirilen Libya’daki Forum Oyia’ya yönelik henüz bir saldırı olmasa da ülkede tahliyelere başlayan Yorum İnşaat-Turkmall Ortaklığı, Türkiye’deki mecrasında ise Ekim 2010 tarihinde Bayrampaşa’da başladığı Yorum İstanbul çalışmalarını hızla sürdürüyor.
100 milyon dolarlık bu proje için Yorum İstanbul Proje Koordinatörü Cenk Biber, “Şirketler, yakaladığı sinerjiyi, ‘neden birlikte konut projeleri de üretmeyelim’ evresine geçirince 558 konutluk Yorum İstanbul Evleri’nin temeli atıldı” sözleriyle değerlendirdi. Bir Turkmall girişimi olan Bayrampaşa Forum İstanbul’un hemen bitişiğinde temelleri atılan projenin aynı zamanda İstanbul’da beş yılda10 bin konutluk hedefin ilk adımı olduğunu vurgulayan Biber, sözlerini şöyle sürdürdü:
AVM ve konut sinerjisi
“Ortak girişimin hedefi, beş yılda 10 bin konut üretmek. İstanbul’da Riva’dan Silivri’ye, Asya’dan Avrupa yakasına, şehir merkezlerinden gelişen bölgelere kadar pek çok lokasyonda toplamda 10 projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz.
Cenk Biber, AVM ve konut projelerinin yarattığı sinerjiye dikkat çekti. Yorum İstanbul Evleri projesinde birbiriyle doğru ilişkilendirilmiş alışveriş merkezi ve konut projesi yapma isteğiyle yola çıktıklarını söyleyen Biber, şöyle konuştu: “Bunu büyük ölçüde başardık. Artık AVM’ler ve konutu birbirinden ayırmak zorlaşıyor. Ayrıca değer yarattığı içinde bu değerden faydalanmak istedik. Alışveriş merkezleri hayata geçtiğinde çevresindeki konutların değeri artıyor. Biz bunu geçmişte yaptığımız alışveriş merkezi projelerimizde de gördük. Sahip olduğumuz bilgi birikimini burada kullanmak istedik.
Bayrampaşa ve civar bölgesinin nitelikli konut projelerine ihtiyaç duyduğunu incelemelerimiz sonucu tespit etmiştik. Özellikle bölgenin şehir merkezinde yer alması ve dönüşüme açık büyük parsellerin bulunması yatırımlar açısından önemli kriter oldu.”
Bir ev için 15 fidan
Cenk Biber, Forum ve Turkmall Ortaklığı’nın çevre duyarlılığının da altını çizdi. Duyarlılıklarının sonucu olarak İstanbul’a binlerce ağaç kazandırmaya kararlı olduklarını belirten Biber, Yorum İstanbul’dan konut alacak her aile için Kemerburgaz’daki Yorum İstanbul Ormanı’na 15 fidan diktiklerini kaydetti. Biber, ormandaki toplam ağaç sayısının ise 9 bin olacağını bildirdi.
10 BİN KONUTLUK HEDEFTE?İLK?HALKA
Yorum İnşaat ve Turkmall Ortak Girişimi’nin İstanbul’daki beş yılda 10 bin konut hedefinin ilk adımı olarak nitelendirilen Yorum İstanbul Evleri, Bayrampaşa’daki Forum İstanbul AVM’nin hemen bitişiğindeki arazi üzerinde gerçekleştirliiyor.
Yorum İstanbul’un göstergeleri ise şöyle:
Arazi büyüklüğü 21.182 m2
Satılabilir alan 51.962 m2
Yeşil alan 16.500 m2
Daire sayısı 558
‘TALEP HIZI ARTAR’
Cenk Biber, bu yılki olası konut talebi hakkında konuştu. Konut talebinde son birkaç yıldır belirgin bir artış olduğunu vurgulayan Biber, nitelikli konut ihtiyacının fazla olması nedeniyle talebin artan bir hızda devam edeceğini kaydederek, “Biz de İstanbul’da her yıl artan bu konut ihtiyacının beş yıllık bir süre içinde 10 bin konutluk kısmına talibiz. Bu projemiz bizim için ilk oldu” dedi.
‘Dönüşümde köye iniyoruz hedefimiz 1 milyon konut’
Erdoğan Bayraktar, 2023’e kadar 500 bin konut daha yaparak 1 milyon sayısına erişeceklerini belirtirken, 2011’i de dönüşüm yılı ilan ettiklerini kaydetti
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, odaklandıkları iki ana konu hakkında açıklama yaptı. Artık kentsel dönüşüme girdiklerini belirten Bayraktar, depreme dayanıksız yapıları dönüştürmek için büyük bir gayret sarf ettiklerini kaydetti. Diğer yandan, konut üretim hedeflerini ise, Cumhuriyet’in 100’üncü kuruluş yıldönümü olan 2023 yılı için 1 milyon konut olarak belirlediklerini ifade eden Bayraktar, “Bu hedefin 480 binlik kısmını ürettik. Şu anda 20 bin konut da ihale aşamasında. Önümüzdeki 12 yılda 500 bin konut daha yapmayı hedefliyoruz. 2023’te en az 1 milyon konutu tamamlamayı hedefliyoruz. 500 bin konutluk üretim hedefimiz alt gelir grubu, yoksul kesim ve kentsel dönüşüm projeleri paralelinde gerçekleşecek. 2023 yılında kentlerimizi güzelleştireceğiz. Parkları, bahçeleri ve yeşil alanları, ulaşımı rahat olan kentleri mutlaka kuracağız” diye konuştu.
‘Yetkisizleri bitireceğiz’
Kentsel dönüşüm hedefleri hakkında konuşan Bayraktar, 2011’i kentsel dönüşüm ve deprem dönüşüm yılı olarak ilan ettiklerini kaydetti. Bu doğrultuda kentlerden kasabalara ve köylere kadar inerek kararlılıklarını ortaya koyacaklarını vurgulayan Bayraktar, “2011’de kentsel dönüşümü tetikleyeceğiz. 4-5 Mart tarihlerinde İstanbul’da ‘Konut Kurultayı’mız var. Bunu çok önemsiyoruz. 30 ülkeden katılım olacak ve kentsel dönüşümü işleyeceğiz. Yetkisiz ve yetersiz müteahhitleri bitirmek istiyoruz. Yetkin müteahhitlik hizmetini hayata geçirmeye çalışıyoruz” dedi.
Öte yandan, Türkiye’nin böyle bir yapılanmaya ihtiyacı olduğunun altını çizen Bayraktar, böylece kiraların düştüğünü, fakir, fukaranın konut alabilme umudunun doğduğunu söyledi.
Bayraktar, konut üretimindeki bir diğer faydayı ise, işsizliğin azalması olarak ifade etti. Bayraktar, şu anda Türkiye’nin 81 il ve 800 ilçesinde 2 bin şantiyede çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
30 ülke ile görüşmesi var
Erdoğan Bayraktar, yurtdışından aldıkları tekliflere dikkat çekti. Şu an itibariyle 30 ülkeyle görüştüklerini ifade eden Bayraktar, teklif almalarındaki ana nedeni ise “ucuz, pratik ve kaliteli konutlar” üretmeleriyle açıkladı. Bir kısım anlaşmalar da yaptıklarını vurgulayan Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ancak, bu arada Türkiye’de bize stat, hastane gibi çok zor görevler de yüklendi. Pakistan’da 5 bine yakın konut ihalesi aldık.
Eğer hükümet böyle bir karar verirse bunları önümüzdeki dönem içinde gidip yapabiliriz. Görüştüğümüz ülkeler var, ancak gitme kararı aldığımız ülke yok.”
Kenti yıkıp yeniden yakmak avantajlı
Kuzu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gökçen Kuzu, İstanbul gibi yüzde 90’lık bölümün tamamen şehircilik anlayışından yoksun ve plansız olduğu bir kentin dönüşümünde müteahhitlerin direkt olarak yapabileceklerinin sınırlı olduğunu kaydetti. Müteahhitlerin ancak, boş alanlara inşa edilen komplekslerde kaliteli ve düzenli yaşam alanları kurabileceklerini ifade eden Kuzu, öte yandan düzenli sitelerin de kentsel dönüşüm için yeterli olmadığını kaydetti.
Kuzu, çağdaş, modern ve yaşanılır bir İstanbul için ise iki yol önerdi. “İstanbul boşaltılarak kent dışında yeniden bir İstanbul kurulmalı ya da parça parça yeniden inşa edilmeli” diye konuşan Kuzu, yıkıp yeniden yapmanın daha avantajlı olduğu görüşünü savundu.
Rant alanları
Kuzu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yıkıp yeniden inşaat konusuna maliyet açısından yaklaşmıyorum. Bu yöntemde toplumsal bir paylaşım da yaşanılacak. Bu sıkıntıyı yaşayan bireyler hep birlikte hareket edecek. O zaman bütün halk kentsel kültürün bir parçası olup onu korumaya çalışacak. Hazır verdiğimiz sürece kentsel disiplini sağlamakta zordur.”
Kuzu’nun bir diğer önerisi ise İstanbul başta olmak üzere tüm kentler için topyekûn bir hareket biçimi oldu. Her bir bireyin bu iş için harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Kuzu, Artık her boş alan birilerinin iştahını kabartan rant alanları olmaktan çıkmalı. Bu disiplin ve kültürle İstanbul hak ettiği yeri çok kısa zamanda alacaktır” dedi.
Dönüşüm reçetesi:
1- Çağdaş, modern ve yaşanılır bir İstanbul için, kenti İstanbul dışında yeniden ve sıfırdan kurmalı ya da olduğu yerde parça parça yeniden yapılmalı.
2- Toplumsal paylaşım açısından ‘yıkarak yapma’ daha doğru bir model.
3- Topyekûn bir hareket biçimi benimsenmeli.
Aga Khan Mimarlık Ödülü genç adayların bursuna temel oldu
Mimar Emre Arolat, İpekyol Tekstil Fabrikası projesiyle kazandığı 2010 Aga Khan Mimarlık Ödülü’nü, kendisinin de 1986 yılında mezun olduğu Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerine burs olarak bağışladı. EAA Araştırma-Anlama Bursu ismiyle düzenlenen tanıtım toplantısı, dün Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu’nda gerçekleştirildi.
Yapılan bağış tutarını açıklamayan firma, bu miktarın bir başlandgıç olmasını planlayarak gelecek yıllarda bursu kendi bünyesinden destekleyecek ve sürdürülmesi için kendi kaynaklarını kullanacak.
Ödülü sektörde hergün bir yenisi daha türetilen ve “gösteri toplumu” tarafından aynı hızla tüketilen diğer ödüllerden farklı bir yerde değerlendiren EAA-Emre Arolat Architects, sosyal sorumluluk projesi kapsamında sessiz sedasız birçok proje üreterek yardımlarda bulunuyor. Özellikle bu bursun kurumsallaştırılması ve duyurulmasının nedenini Türkiye mimarlık ortamında bir örnek olmasını istediği için açıklayan firma, Türkiye’de mimarlık üretimi yapan bir ofisin bu tür bir eğitim desteği ile bir ilke imza atıyor.
milliyet