Yazdır

Şirketlerde ‘tombul kedi’ avı

Tarih: 18 Şubat 2011 - 08:41

Ekonomi yönetimi ‘tombul kedi’ olarak nitelendirilen yöneticilerin yüksek maaşlarıyla ilgili operasyonu sadece bankalarla sınırlı tutmayacak

Yüksek maaşları nedeniyle ‘tombul kedi’ benzetmesi yapılan bankacılara yönelik düzenlemeyi Türkiye genişletiyor. Bankalarla birlikte sigorta şirketlerindeki ve halka açık kuruluşlardaki üst düzey yöneticilerin maaşlarına fren geliyor. Ekonomi yönetimi, banka, sigorta ve halka açık şirketlerde ücretlendirme politikalarının disiplin altına alınması yönünde karar aldı. Bu kapsamda, Hazine Müsteşarlığı sigortacılık şirketleri için, SPK halka açık şirketler için, BDDK da bankalar için birer yönetmelik taslağı hazırladı. BDDK’nın hazırladığı yönetmelik taslağı, ilgili kamu kurumların ve bankaların görüşüne açıldı. Diğer kurumlarda, hazırladıkları yönetmelikleri görüşe açacak.
DOLAYLI SINIRLAMA GETİRİLİYOR
Düzenlemelerde şirketlerdeki maaşlara dolaylı sınırlama getiriliyor. Örneğin, kamuoyunda tartışma konusu olan CEO’ların ve yönetim kurulu üyelerinin maaşlarının, faaliyet raporlarında açıklanması öngörülüyor. Böylece, özellikle halka açık şirketlerde kimlerin ne kadar ücret aldığı belli olacak. Yine, prim sistemine de sınırlama getiriliyor. Bu düzenleme ile de patronların CEO’lara ‘kârın yüzde 10’u senin’ gibi primler vermesinin engellenmesi amaçlanıyor.
‘100 kredi kartına bin lira prim’e son
BDDK tarafından hazırlanan ve görüşe açılan yönetmelik değişikliğinde, bankaların ücret politikasının, bankanın ‘etik değerlerine, iç dengelere ve stratejik hedeflere’ uygun olması öngörüldü. Bankacılık sektöründe yaygın olarak kullanılan prim sistemine de sınırlama getirildi. Buna göre, performansa dayalı ödeme miktarları önceden garanti edilmeyecek. Örneğin, banka personeline “100 kredi kartı satarsan, bin lira prim alacaksınız” şeklinde bir prim garantisi veremeyecek. Bankadan ayrılan personele ödenen tazminatlara da sınırlama getiriliyor. Ödenecek tazminat tutarının, ilgili personelin geçmiş performansı ve bankanın uzun vadeli performansına katkısı ile uyumlu olması öngörüldü.
Yöneticilerin ücret ve primleri faaliyet raporunda açıklanacak
• Bankacılık, sigorta ve halka açık olmak üzere üç gruptaki şirketlerde, aşırı risk alımını önleyici yazılı bir ücretlendirme politikası oluşturacak.
• Şirketlerde en az iki kişiden oluşan bir ücretlendirme komitesi oluşturacak.
• Üst düzey yöneticilere ve şirket personeline verilecek ücretler, şirketlerin etik değerlerine ve iç dengelere uyumlu olacak.
• Personele, performansa dayalı ödeme miktarları önceden garanti edilmeyecek.
• Ayrılan personele verilecek tazminat tutarları, personelin geçmiş performansına uygun olacak.
• Düzenleme ile bankaların yönetim kuruluna, bankanın emin şekilde çalışmasını tehlikeye düşürebilecek personelin ücretlerini ve ödemelerini iptal etme yetkisi verilecek.
• Üst düzey yöneticilere verilen ücretler, primler şirketlerin faaliyet raporlarında açıklanacak. Star

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/sirketlerde-tombul-kedi-avi/302363