Yazdır

Marmara'da deprem korkusu

Tarih: 16 Şubat 2011 - 20:54

Bilimadamları Yalova'da 7.5 şiddetinde deprem riski bulunduğunu açıkladı

YALOVA’da düzenlenen konferansta konuşan Kocaeli Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şerif Barış, Marmara, Gemlik ve Bandırma’da olabilecek herhangi bir depremin Yalova’yı doğrudan etkileyeceğini belirterek, "Yalova’da 7.5 büyüklüğündeki deprem riski 50 yılda yüzde 11 gibi gözüküyor ama Yalova’nın sıkıntısı kendi üzerinde bulunduğu fay değil. Gemlik var. Gemlik’teki fay 300-400 yıldır yırtılmadı" dedi.
Yalova İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından düzenlenen ’Yalova’da Deprem Gerçeği’ adlı konferans Yalova Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu’nda yapıldı. Konferansa konuşmacı olarak Kocaeli Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şerif Barış, İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ömer Feyzi Gürer ve İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Şevket Özden katıldı. Konferansı Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer ve ilçe kaymakamlarının yanı sıra çok sayıda vatandaş da izledi. Açılış konuşmasını yapan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Bora Yalçın, yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
SOĞUCAK’TAKİ KALICI KONUTLARIN YANINDAN FAY HATTI GEÇİYOR
Doç. Dr. Ömer Feyzi Gürer ise ’Yalova’nın Fay Durumları’ hakkında bilgi verdi. 17 Ağustos Marmara Depremi sonrasında Soğucak Köyü’nün sırtlarında yapılan kalıcı konuların arka tarafında fay hattı bulunduğunu söyleyen Doç. Dr. Gürer, "Bu fay aktif olmayabilir ama bu tekrar hareket etmeyeceğini göstermez. Bu fay sonundan çıkan traverten dediğimiz kireç taşları bu bölgede yer alır. Bunların içinde karstik erime yapıları vardır. Yağmur suyunda travertenler çabuk erir ve bu kalıcı konutlar da bunun üzerine yapılmış" dedi. Doç. Dr. Gürer daha sonra ise kalıcı konutlara giden yolun daha önceden çökmüş bir fotoğrafını gösterdi.
Prof. Dr. Şerif Barış da 'Yalova’nın Depremselliği’ konulu konuşmasında, Yalova’nın bulunduğu bölgenin bir fay yatağı olduğunu belirterek, "Bunun nedeni de altınız termal, üstünüz termal, sağınız solunuz termal, sıcak su kaynağı. Bir yerde fay varsa deprem olacaktır. Sadece bunun sürelerini tespit etmek mümkün değildir. Tarihsel olarak baktığınızda binlerce yıl Yalova ve civarında deprem olmuştur. Yüz yılda ülkemizde olan küçük depremlerin dağılımına bakacak olursak Gemlik ve Yalova’da 60 bine yakın deprem olmuştur" diye konuştu.
’MARMARA DEPREMİ’NDEN SONRA RİSK ARTTI’
17 Ağustos 1999’da yaşanan Büyük Marmara Depremi’nin ardından Yalova ve çevresindeki deprem olasılığının arttığını söyleyen Prof. Dr. Barış, deprem riskinin yüzde 65’e dayandığını belirtti. Prof. Dr. Barış, "Televizyonlarda uzman olarak konuşan kişilerin tek dayandığı bir şey vardır. 2000 yılında yapılan bir çalışmadır. 17 Ağustos’ta deprem olunca 30 yılda risk birden bire yüzde 50 arttı. Deprem riski yüzde 65’e dayandı. Yaklaşık 10 yıl içerisinde ise risk azalmaya başladı. 100 yıl içerisinde deprem riski yüzde 50. Ama şu an geçici risk artışı var. Bu sanki 30 yıl sonra deprem olacakmış gibi söyleniyor. Bu doğru değil. 30 yıl sonra risk yüzde 60’lara bile gelmiyor. Şu anda risk düşük olmasına rağmen deprem de olabilir. Ama biz biliyoruz ki; yüzde 100 risk olan yerde de deprem olmuyor" dedi.
’OLASILIKLARDAN FAZLA KORKUTULUYORUZ’
Deprem olma riskleriyle ilgili yapılan çalışmaları da aktaran Prof. Dr. Barış, "7’den büyük bir depremin 75 yılda olma olasılığı yüzde 72’dir. Ama 6.5 büyüklüğündeki bir depremin 75 yıl içinde olma olasılığı yüzde 95’tir. 6 büyüklüğündeki deprem 25 yıl içinde yüzde 95 olasılıklıdır. Bu şunu gösteriyor; 6’dan büyük depremin olma olasılığı çok. Ama 7.5 dendiği zaman diyorlar ya, ‘30 yıl içinde olacak’. Risk o kadar yüksek değildir. Siz maalesef biraz fazla korkutuluyorsunuz" diye konuştu.
’ŞANSLIYIZ, SUSKUN BİR DÖNEMDEYİZ’
Depremler açısından suskun bir dönemde olunduğunu söyleyen Prof. Dr. Barış, bunun büyük bir şans olduğunu belirtti. Prof. Dr. Barış, "Türkiye’de son 100 yılda, 7’den büyük 34 tane deprem olmuş. Yaklaşık 3.5 yılda bir deprem var. 6’dan büyük deprem 145 tane olmuş. Hemen hemen 15 ay ortalama ile bir deprem oluyor. 1999’da bu yana baktığımızda geçen yıllarda 7’den büyük 2 deprem olması gerekliydi. Sadece sayılara bakarak da bir şeyler yapamazsınız. Türkiye 1850 ile 1970 arasında çok yoğun bir depremsellik geçirmiştir. Türkiye’de anormal sayıda 150- 200 yılda çok büyük depremler olmuştur. Benim kanaatim biz şu an deprem açısından suskun dönemdeyiz. Bu alacağımız önlemler için büyük bir şans" dedi.
’GEMLİK 300-400 YILDIR YIRTILMADI’
Prof. Dr. Barış Kocaeli Üniversitesi olarak Yalova ve çevresindeki bölgelere çok sayıda deprem izleme cihazları koyduklarını da söyledi. 6 yıldır buralarda gözlemler yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Barış, "6 yıldır gözlüyoruz. Kaplıcaları da izliyoruz. 17 Ağustos 1999’dan sonra artçı depremleri bittikten sonra batıda deprem etkinliği arttı. Riskli olan bölge batıda. Yalova’da 7.5 büyüklüğündeki deprem riski 50 yılda yüzde 11 gibi gözüküyor ama Yalova’nın sıkıntısı kendi üzerinde bulunduğu fay değil. Gemlik var. Gemlik’teki fay 300-400 yıldır yırtılmadı. Marmara’nın ortasındaki faylar var. Bandırma var. Buralardaki deprem Yalova’yı doğrudan etkileyecek. Bu yüzden daha dikkatli olmalısınız" diye konuştu.
Prof. Dr. Barış’ın yaptığı konuşmasının ardından Doç. Dr. Şevket Özden ’Deprem ve Yapı İlişkileri’ konusunda bir sunum gerçekleştirdi.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/marmarada-deprem-korkusu/302236