Yazdır

Sigortacılar bilirkişi raporunu bekliyor

Tarih: 07 Şubat 2011 - 08:37

Sigortacılar OSTİM’deki patlamalar için bilirkişi raporunu bekliyor

SİGORTACILAR, Ankara OSTİM’de meydana gelen patlamaların yol açtığı hasar için itfaiye ve bilirkişi raporlarını bekliyor. Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi’nde (OSTİM) meydana gelen, 19 kişinin hayatını kaybettiği ve büyük oranda maddi hasarın meydana geldiği iki patlama sigorta sektörünün de gündemine oturdu. Uzmanlara göre, patlamanın yaşandığı iki işyerinin faaliyet alanı içine yanıcı ve patlayıcı maddeler girmesi nedeniyle, her iki işyerinin de ‘tehlikeli maddeler zorunlu mali sorumluluk sigortası’ yaptırması gerekiyor. Böylece işletme sahibinin kusuru olsun, olmasın meydana gelen kazada, üçüncü kişilerin uğrayacakları bedeni ve maddi zararlar sigorta şirketleri tarafından karşılanıyor. Sigortacılar ise, büyük sanayi tesislerinin dışında yanıcı ve patlayıcı maddelerin üretimini yapan ya da bu maddeleri kullanan çoğu orta ölçekli işletmelerin zorunlu sigortayı yaptırmadığını belirterek, “Eğer sigorta yoksa ve bir kaza meydana gelmişse sigorta şirketi yerine devreye Güvence Hesabı girer, tazminatları öder” dedi. Sigortacılar, OSTİM’de patlamanın yaşandığı şirketlerin sigortası olup olmadığının henüz tespit edilmediğini de vurguladı.
Zorunlu sigortaları olmalı
Güvence Hesabı Genel Müdürü Kadir Küçük, OSTİM’de patlamanın yaşandığı şirketlerin sigortasının olup olmadığına bakılması gerektiğini, sigortanın olmadığı durumlarda Güvence Hesabı’nın devreye girebileceğini söyledi. Kadir Küçük, şu açıklamaları yaptı: “Gördüğümüz kadarıyla her iki işletmede de yanıcı ve patlayıcı maddeler kullanılıyor. İlk patlamanın yaşandığı işletmede patlamaya oksijen tüplerinin neden olduğu söyleniyor. İkinci işletmede ise hem sanayi tüplerinin hem de tiner gibi yanıcı maddelerin patlamaya yol açtığı belirtiliyor. Bu da gösteriyor ki her iki işletmenin de tehlikeli maddeler mali sorumluluk sigortasını yaptırması gerekiyor. Eğer bu sigortalar yaptırılmışsa, zararı poliçeyi kesen sigorta şirketi karşılar. Eğer sigorta yoksa o zaman devreye biz gireriz.”
Kadir Küçük, sigorta sisteminin devreye girebilmesi için patlamaya neyin yol açtığına dair itfaiye ve bilirkişi raporlarının sonucunun beklenmesi gerektiğine de işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir söylentiye göre de patlamaya LPG’li araçlar neden olmuş. O zaman araçların sigortasını yapan sigorta şirketi zararı karşılar. Eğer patlamanın nedeni işletmelerdeki oksijen tüpü gibi patlayıcı maddelerse o zaman sorumluluk sigortasına bakılır. Bu işletmeler sigortayı yaptırmamışsa Güvence Hesabı olarak biz, patlamada yararlananların sağlık giderlerini karşılarız. Sakat kalan olursa, bu kişilere sakatlık tazminatı öderiz. Ölenlerin yakınlarına ise vefat tazminatını öderiz. Sonra da zorunlu sigortayı yaptırmayan işletme sahiplerinden hukuk yoluyla tüm ödediğimiz tazminatları alırız. Çünkü bu işletme sahipleri sigortayı yaptırmayarak, kanunu çiğnemiş oluyorlar.”
Davutpaşa’da 1.2 milyon TL ödedi
YANICI, patlayıcı malzemelerin üretimi ve satışı ile uğraşan küçük-büyük tüm işyerleri medyana gelebilecek olası bir kazada üçüncü kişilere karşı verecekleri bedeni ve maddi zararlar için Tehlikeli Maddeler Mali Sorumluluk Sigortasını yaptırmak zorundalar. Sigorta yaptırılmışsa ve bir kaza meydana gelmişse, tüm zararı sigortayı yapan sigorta şirketi ödüyor. Sigorta yaptırılmamışsa bu sefer devreye Güvence Hesabı giriyor ve bedeni tüm zararlar Hesap’tan karşılanıyor. Güvence Hesabı bu konuda en yüksek ödemeyi, İstanbul Davutpaşa’da meydana gelen patlamada yaptı. 31 Ocak 2008 tarihinde Davutpaşa’da maytap atölyesinde meydana gelen patlamada 22 kişi hayatını kaybetmiş ve 116 kişi de yaralanmıştı. Yapılan araştırmada atölyenin sigorta yaptırmadığı ortaya çıktı. Güvence Hesabı; sağlık, sakatlık ve vefat tazminatları adı altında 25 kişiye toplam 1,2 milyon TL ödeme yaptı.
Hürriyet

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/sigortacilar-bilirkisi-raporunu-bekliyor/301357