Türk dünyasının ortak kültür hazinelerinden biri olan Dede Korkut ile Şair Zihni'nin yaşadığı, gerek Selçuklular, gerekse Osmanlılar döneminde kültür merkezi olarak üne kavuşan, Bayburt Kalesi, Saat Kulesi, Aydıntepe Yeraltı Şehri ile kültür ve tarih şehri Bayburt'un, son yıllardaki en önemli sorunlarından birini göç oluşturuyor.
Kent merkezinde 32 bin 100 kişinin yaşadığı, Aydıntepe ve Demirözü ilçeleriyle birlikte toplam 74 bin 710 nüfusa sahip Bayburt'un başta istihdam ve ekomomik olmak üzere çeşitli nedenlerle sürekli göç verdiği, Bayburt'ta doğduğu halde İstanbul'da yaşayanların 117 bin dolayında olduğun belirtiliyor.
Geçtiğimiz yıl 23 bini yerli 2 bini yabancı 25 bin dolayında turistin ziyaret ettiği Bayburt, temmuz ayında Geleneksel Uluslararası Dede Korkut Şöleni'nde ise 9 bin misafire yaklaşık 10 gün boyunca ev sahipliği yaptı.
''Hemşehri turizmi'' diye adlandırılan, kışı büyük şehirlerde, yazı ise Bayburt'ta geçirenlerin 15 bin dolayında olduğu tahmin ediliyor. Bayburt'ta göçü önleyip, kentin ekonomik gelişimine katkıda bulunmak için turizme, özellikle de ''hemşehri turizmi''ne kurtarıcı gözüyle bakılıyor.
MEZAR YERİ VE DEFİN İŞLEMİ BEDAVA
Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, çeşitli nedenlerle göç eden Bayburtlulara, yılda bir kez de olsa yakınlarının mezarlarını ziyaret için kente gelecekleri, bunun da ilin ekonomisine olumlu yansıyacağı düşüncesiyle cenazelerini memleketlerinde defnetme çağrısında bulundu.
Polat, Şehit Osman Tepesi'ndeki mezarlıkta AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin Türkiye genelinde nüfusu en en düşük il olduğunu belirterek, ''Bayburt'un kent merkezi nüfusu 32 bin dolayında, kent herkesin bildiği gibi doğunun makus talihinden aldığı nasiple en fazla göç veren illerden birisidir'' dedi.
Bayburtluların Türkiye'nin her kentinde yaşadığını belirten Polat, ''Değişik vesilelerle il dışındaki hemşehrilerimizi Bayburt'a davet ediyoruz, yatırımlarını buraya yapmaları, memleketlerini unutmamaları tavsiyesinde bulunuyoruz'' diye konuştu.
Bayburt'tan göçün en önemli nedenlerinden birinin ekonomik sıkıntılar olduğunu vurgulayan Polat, şunları söyledi:
''Kentten göç eden aileler belli bir zaman sonra burayla bağlantılarını koparıyorlar. En azından cenazeleri Bayburt'ta defnedilsin. Biz bu konuda elimizden gelen desteği veriyoruz. Mezar yerinden, defin işlemlerinden para almıyoruz. Şu anda en azından diyoruz ki cenazelerinizi Bayburt'a getirin, biz onlara göz bebeğimiz gibi bakarız. Onlara dua okur, mezarlarının çevre düzenlemesini yaparız. Bu vesileyle Bayburt ile insanlarımızın bağları kopmamış olur.''
Bu davetin Bayburtlular tarafından olumlu karşılanması halinde, il dışındaki Bayburtluların zaman içinde yılda bir kez de olsa yakınlarının mezarını ziyaret için kente geleceklerini, böylece iç turizmin hareketleneceğini savunan Polat, şunlar kaydetti:
''Dolayısıyla Bayburt'ta yaşayan insanlar ekonomik olarak beklentilerine cevap bulacak ve Bayburt'ta yaşamaya devam edecekler. Biz bu davetimizi yineliyoruz. Şehir merkezinde bulunan bütün mezarlıkları bu sene planlamaya aldık ve elden geçiriyoruz. Nasip olursa Şehit Osman Tepesi'ni tamamen ağaçlandırıp, mezarlık olarak düzenleyeceğiz. Onun için hemşehrilerimize Bayburt'a dirileriniz gelmiyorsa bari ölülerinizi getirin diyoruz.''
''TEŞVİKLER BİRLEŞTİRİLİRSE...''
Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Gökhan Önder Karaoğlu ise bugün itibariyle Bayburt'un ekonomisinin tarım ve hayvancılığa dayandığını, nüfusun yüzde 74'ünün geçimini tarım, hayvancılık ya da bunların yan sektörlerinden temin ettiğini, geri kalan yüzde 26'lık kesimin ise imalat ve hizmetler sektöründe faaliyet gösterdiğini belirtti.
Tarım ve hayvancılık alanında son yıllarda verilen teşviklerle kentte iş imkanlarının arttığını, iş adamlarının teşvik ve destekleri kollektif bir şuur içinde birleştirmeleri halinde yatırımların daha da artacağına inandığını söyleyen Karaoğlu, kısa süre önce kurulan üniversitenin öğrenci sayısının artmasıyla hizmetler sektörünün de gelişeceğini, böylece göçün önlenebileceğini savundu.