Londra'nın uluslararası finans merkezi ''City of London Corporation'' Başkanı Lord Mayor Michael Bear, Türkiye'nin İngiltere için BRIC ülkeleri kadar önemli olduğunu söyledi.
Bear, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) tarafından düzenlenen ''İstanbul Uluslararası Finans Merkezi: Londra Deneyimi İstanbul'a Neler Söylüyor?'' konulu panelin açılışında konuştu.
Dünyada iktisadi açıdan toparlanma sürecinin başladığı bu dönemde ilk ziyaretlerini İstanbul'a yaptıklarını belirten Bear, Türkiye'de fırsatların ölçeğinin devasa olduğunu dile getirdi.
Türkiye ve İngiltere'nin son derece iyi ilişkilere sahip olduğunu, bu ilişkilerin altın çağa girdiğini ifade eden Bear, ''İngiltere, Türkiye'yi son derece dostane görmektedir. Türkiye İngiltere ekonomisi için çok önemlidir'' dedi.
Türkiye'nin İngiltere için BRIC ülkeleri kadar önemli olduğunun altını çizen Bear, 2 bin İngiliz firmasının Türkiye'de faaliyet gösterdiğini, iki ülke arasında 9 milyar dolar karşılıklı ticaret bulunduğunu, ticari ilişkilerin 5 yılda iki katına çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.
İstanbul ile Londra'nın birçok benzer yanının bulunduğunu ifade eden Bear, İstanbul'un doğu ile batı arasında köprü görevi gördüğünü, bu mirasın Türkiye'nin önemini ortaya çıkardığını ifade etti.
Türkiye'nin küreselleşebilmesi için Londra gibi bir finans merkezine ihtiyacı olduğunu anlatan Bear, ancak bunun için yeterli altyapı ve donanım gerektiğine işaret etti.
Londra'nın, Avrupa'nın finans merkezi olmasının sebeplerini de sıralayan Bear, iyi yetişmiş insan kaynağına sahip olduklarını, Londra'da 300'den fazla dilin konuşulduğunu, bütün branşlarda hizmet verilebildiğini anlattı.
Yönetmeliklerinin, hukuki altyapılarının da iş dünyası ile dostane olduğunu belirten Bear, iş dünyasının öngörülebilirlik, istikrar ve netlik aradığına dikkati çekti.
Diğer finans merkezleri ile rekabetten çekinmediklerini de dile getiren Bear, rekabetin pastayı büyüttüğünü söyledi.
Hızla büyüyen dünya ekonomisinde, gelecekte en başarılı finans merkezlerinin üç özelliğe sahip olacaklarını belirten Bear, özellikle emtia, nakit fazlası ve inovasyonun ön plana çıkacağını, İstanbul'un da inovasyon konusunda önemli avantaj sağlayacağını ifade etti.
30 YIL İÇİNDE DÜNYANIN FİNANS MERKEZİ...
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan da, önümüzdeki 10 yıl içinde İstanbul'un finans merkezi olacağını, 30 yıl içinde de dünyanın önde gelen finans merkezlerinden biri haline geleceğini belirtti.
Deneyimleri paylaşmanın önemine işaret eden Erkan, bu nedenle belli başlı finans merkezleriyle bağlantılar kurduklarını, Londra'nın da bu anlamda çok önemli bir şehir olduğunu söyledi.
Erkan, İstanbul'un bölgesel finans merkezi haline geleceğini de ifade ederek, son 10 yılda Türkiye'nin ekonomik büyüme sürecinin hızla devam ettiğini, yıllar itibariyle sadece doğrudan yabancı yatırımlar için değil, portföy yatırımları açısından da cazibe merkezi haline dönüştüğünü söyledi.
Türkiye'nin bugüne kadar son derece önemli başarılara imza attığını, iktisadi anlamda geçen 10 yılda önemli bir ivme kazandığını anlatan Hüseyin Erkan, Türkiye'nin 30-40 yıl içinde reel faiz oranlarının ve enflasyonun bu kadar düşük seyrettiği bir döneme hiç girmediğine işaret etti.
İMKB Başkanı Erkan, Türkiye'nin, AB üyelik sürecinde yerine getirilmesi gereken Maastricht Kriterlerini Avrupa'da karşılayan birkaç ülkeden biri olduğunu, buna karşın bazı Avrupa ülkelerinin söz konusu kriterlerden uzaklaştığını anlattı.