2010 yılında sigorta sektöründeki gelişmeleri değerlendiren Aviva Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat, “2010’da işletmeler açısından reel faizin limite geldiği, şirketlerin reel faiz kazancı yaratamadığı bir ortamda performansın sigortacılık işlemlerinden geleceği bir kurguya geçmesi gerekiyordu. Maalesef geçmişten gelen alışkanlıklar, refleksler yaşanan global krizle beraber buradaki adaptasyonun yavaş olmasına yol açtı. Şirketler portföylerini kaybetmeme çabası içindeydiler. 2010’da sağlık branşında düzelme görüldü. Sigorta şirketlerinin sağduyulu bir hareketle, işin teknik ve matematiğine uygun hareket ettiklerini gözlemledik” dedi.
Sektörün, trafik ve kaskoda bir sürü dışsal etkenin bir araya geldiği ve tablonun çok ağırlaştığı iki yıl geçirdiğini belirten Ertan Fırat şunları söyledi:
“Eylül bilançoları açıklandığında sektör, trafik ve kaskoda toplamda 650 milyon lira zarara ulaştı. Trafik ve kaskonun toplam priminin eylül rakamları 4.5 milyar lira civarında. Minimum yüzde 15 civarı teknik faaliyet zararından bahsediyoruz. Bu durum ciddi bir performans problemine işaret ediyor.”
Gerçek maliyet hesabına dönüldüğünde sektörün bu iki branşı iyi yönetemediğini belirten Fırat, “Alışkanlıklarımız kolay değişmiyor. Riske göre pozisyon alamıyoruz. Kaza tespit tutanağı nedeniyle sistemin zafiyetinden faydalanan insanları yeterince cezalandıramıyoruz. Sektörü dolandırmaya çalışanlara yönelik ortak mücadele alanlarını geliştiremiyoruz. Bunlar sürdükçe zafiyetimizin 2011’e taşacağını düşünüyorum” dedi.
‘Gelecek umudum sürüyor’
“2010’da sigorta şirketlerinin hizmet kalitesini arttırmaya yönelik çalışmalara yoğunlaşmaları, operasyonel verimliliğe yönelik çalışmaları geleceğe yönelik umutlu olmamızı hissettiriyor” diyen Fırat, şöyle devam etti:
“Eski alışkanlıkların geçerli olmadığını bütün şirketler gördü. Yeni ekonomik düzene uyum evresindeyiz. Operasyonel konular daha verimli hale geldi. Müşteriyi anlama çabaları daha yoğun. Pazarı büyütmeye yönelik anlayış, strateji geliştirme, olaylara farklı bakış açıları, farklı inovatif uygulamaların hepsi, rakamsal değil ama soft dediğimiz alanların tümü bence geleceğin nüvesini oluşturuyor. Memnuniyetle görüyoruz ki sektöre çok kaliteli iş gücü girişi var.”
Ertan Fırat - MİLLİYET