Kamuoyunda ”Tam Gün Yasası” olarak bilinen özel ve kamuda görev yapanlarla serbest çalışan hekimlere “mesleki sorumluluk sigortası” yaptırma zorunluluğundaki “sancı” sürüyor.
Üzerinde çok tartışılan ve geçtiğimiz yaz yürürlüğe giren “mesleki sorumluluk sigortası” uygulamasına göre kamu sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, tıbbi kötü uygulama nedeniyle kendilerinden talep edilebilecek zararlar ile kurumlarınca kendilerine yapılacak rüculara (geri isteme) karşı sigorta yaptırmak zorunda. Bu sigorta priminin yarısı kendileri tarafından, diğer yarısı döner sermayesi bulunan kurumlarda döner sermayeden, döner sermayesi bulunmayanlarda ise kurum bütçelerinden ödeniyor. Mesleklerini serbest olarak icra eden hekimlerle sözleşmeli aile hekimleri ise sigorta primlerinin tamamını kendileri ödüyor.
Şirket değiştirmede ne olacak?
Kasım ayı sonu itibariyle, sigorta yaptırmayan doktorların oranının yaklaşık yüzde 10 kadar olduğunu tahmin ediliyor. Doktorların çoğunluğunun sigortalı olduğundan, ilk baştaki anlaşmazlıkların devam etmediği de belirtiliyor. Buna rağmen sorunlar çözülmüş değil. Örneğin yenileme döneminde sigorta şirketini değiştiren doktorların olası hasarlarını, hangi şirketin poliçesinden karşılayacağı konusu çok net değil. Ayrıca, uygulamaya yönelik en büyük eleştiriler arasında, toplam limitin sınırlandırılması, koasürans ve muafiyet olmaması ve özellikle yargılama giderlerinde bir sınırın olmaması ile ilgili konularda herhangi bir gelişmenin yaşanmadığı kaydediliyor. Bu arada Tabipler Birliği de uygulamanın yanlış ve eksik olduğu görüşünde. Doktorlar, bu şekliyle düzenlenen sigortanın ne hekimlere ne de mağdur olmuş hastalara yarar sağlamayacağına inanıyor. Mesleklerini serbest olarak icra eden hekimlerle sözleşmeli aile hekimleri sigorta primlerinin tamamını kendileri ödüyor. Kamudaki hekimin kurum katkı yükümlüsünü değiştirecek şekilde iş değiştirmesi halinde, sigorta sözleşmesi sona erdirilmemişse, değişiklik tarihinden sonraki günlere ait primdeki kurum katkısı 30 gün içinde sigorta ettiren tarafından ilgili kuruma geri ödeniyor.
Erdinç: Eleştirilen kısımlarda değişiklik yapılmadı
Zurich Sigorta Pazarlama Grubu Genel Müdür Yardımcısı Alper Erdinç: Yeni yasanın, zorunlu hale gelmesi ile birlikte sigorta yaptırma süreci özellikle ağustos ayında yoğun bir şekilde sürdü. Ağustostan sonra bu sayı oldukça azaldı. Hala sigorta yaptırmayan birçok hekim olduğu görüşündeyim. Yasa doktorların geçmişe yönelik uygulamalarındaki kötü uygulamaları da kapsıyor. Bu sebeple hem geçmişe yönelik hem de güncel poliçeler ile ilgili şirketimize başvurular geliyor. Uygulamaya yönelik en büyük eleştiriler arasında, toplam limitin sınırlandırılması, koasürans ve muafiyet olmaması ayrıca özellikle yargılama giderlerinde bir sınırın olmaması ile ilgili konularda herhangi bir gelişme yaşanmadı. Yasa temmuz ayında öngörüldüğü şekliyle devam ediyor.
Su: Yenileme döneminde net olmayan konular var
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su: Hekim sorumluluk sigortalarının zorunlu hale geldiği ağustos ayı başında, gerek sigortalılar gerekse sigortacılar arasında önemli bir belirsizlik yaşandı. Bu durumun başlıca iki nedeni; teminat kapsamının açık olmaması dolayısıyla yasanın, sigortalılar ve sigortacılar tarafından farklı yorumlanması ve sigortanın yaptırma sürelerinin netleştirilememesi olarak sayılabilir. Yazılı bir açıklama olmamasına karşın, sigorta yaptırma süresinin 1-2 hafta ertelendiği, bu süre içinde sigorta yaptırılmasa bile, doktorların ceza ödemeyecekleri şeklindeki söylentilerin ortaya atılmış olması, yaşanan bu tarz belirsizliklere örnek olarak gösterilebilir. Kasım ayı sonu itibariyle, sigorta yaptırmayan doktorların oranının yaklaşık yüzde 10 kadar olduğunu tahmin ediyoruz. Uygulama başladığından beri şirketimizde 24 hasar dosyası açıldı. Bu hasarlarla ilgili toplam tahmini tutar 283 bin lira. Doktorların çoğunluğu sigortalı olduğundan, ilk baştaki anlaşmazlıkların devam etmediğini görüyoruz. Ancak buzdağının görünmeyen kısmında halen bazı sorunlar yer alıyor olabilir. Örneğin yenileme döneminde sigorta şirketini değiştiren doktorların olası hasarlarını, hangi şirketin poliçesinden karşılayacağı konusu çok net değil. Diğer taraftan, sigortanın zorunlu olması ile birlikte, kamuoyunda bilinirliği de artıyor. Bu ise orantılı olarak hasarların da artması anlamına geliyor. Artan hasarlar ise primlerin serbest bırakılmasını gündeme getirecek.
ŞEMSİYE