Yazdır

Ferit Şahenk 10 milyar doları reddetti

Tarih: 08 Kasım 2010 - 16:10

Garanti Bankası hisselerinin rekor fiyatla BBVA'ya satışının perde arkası

Garanti Bankası-BBVA arasındaki pazarlıklar geçen hafta Salı sabaha karşı bitti ve Doğuş Grubu’nun başkanı Ferit Şahenk, başkan vekili Süleyamn Sözen ve Garanti Bankası’nın genel müdürü Ergun Özen, gazetecilerin karşısın geçerek, anlaşmanın ayrıntılarını açıkladı.

Anlaşmanın ana hatları gazetelerde, televizyonlarda açıklandı. Ekonomist Yayın Yönetmeni Talat Yeşiloğlu, toplantıda açıklanan ayrıntılar ve satış sürecindeki öne çıkmayan ayrıntıları ana hatlarıyla kaleme aldı.

1. Doğuş Grubu, geçen hafta belirtildiği gibi eşit ortak olmayı kabul etti. Fakat, bankacılıktan çıkma gibi bir düşüncesi olmadığını da gösterdi. Eşit ortaklık için BBVA’ya yüzde 6.29’luk hisseyi 32.8 milyar dolar değer üzerinden devreden Doğuş Grubu Başkanı Ferit Şahenk, sahip oldukları hisselerin tamamı için teklif edilen 10 milyar doları aşan rakamı reddetti. Doğuş Grubu, eşit ortaklık için devredeceği bu hisseler için 2 milyar 62 milyon doları kasasına koyacak. Bir bankacı, “Bu bedel yönetim paylaşımına karşın ödenecek. Eğer Doğuş Grubu, tamamen çıkmaya karar verse, değer daha da yüksek olacaktı” diyor.

2. Doğuş Grubu, 2007 yıl sonunda GE’den satın aldığı yüzde 4.85’lik hisseyi 14 milyar dolarlık piyasa değeri üzerinden satın almıştı. Bu hisselerin üzerine yüzde 1.5’luk pay daha eklendi. Satın alma döneminde “6.5 milyar dolara sattıkları bankanın hisselerini 14 milyar dolardan geri aldılar” diyerek eleştirilen Şahenk ve ekibinin bu hamlesinin, üç yıllık bir süre sonunda hem stratejik hem de parasal doğruluğu kanıtlandı.

3. GE, hisselerini bankanın borsadaki piyasa değerinden yüzde 30 iskontolu olarak satsa da kâr payları hariç, 5 yılda 1.85 milyar dolarlık yatırımını 5.2 milyar dolara taşımış oldu. Kurum, yüzde 2.25’lik hisse oranını ‘şimdilik’ elinde tutacak. Edindiğimiz bilgiler, bu hisseleri korumanın nedeni, ‘vergi’ planlaması.

4. Uzun süreden beri devam eden ve geçen Salı sabah 04.00’e kadar Ankara’da süren pazarlık ve anlaşmalara imza atma süreci boyunca Doğuş Grubu, danışman kullanmadı. Ferit Şahenk, danışmanlık için “Süleyman Sözen, 10 boyunca ortaklık görüşmelerinde bulundu. Bir danışmandan fazla bilgiye sahip” dedi. Hukuki destek ise bankanın eski genel müdür yardımcılarından Can Verdi’den alındı. Süleyman Sözeni “Intesa başta olmak üzere, son 10 yılda kiminle masaya oturduysak Can yanımızdaydı. Bakışlarımızla ne demek istediğimizi anlayabiliyoruz. Ben hangi danışmanla bu uyumu bulabilirim ki” diyor.

5. Ekim ayı başına gelindiğinde, tek alıcı BBVA idi. GE’nin hisselerine talip olan HSBC, Intesa ve Standard Chartered, bu süreçte elenen bankalar oldu.

6. Anlaşmanın imzalanması, yasal izinlerin alınmasından sonra gerçekleşecek. Doğuş Grubu, hisse devrinin izni için Garanti Bankası’nın banka sahibi olduğu Hollanda, Rusya ve Romanya’daki yetkili otoritelere başvuracak. BBVA da, Avrupa Merkez Banaksı ve AB Komisyonu’na izin başvurusu yapacak. Bu sürecin gelecek yılın ilk çeyreğine kadar sürebileceği tahmin ediliyor.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ferit-sahenk-10-milyar-dolari-reddetti/296211