İş Bankası sayesinde servet kazandı
Tarih: 23 Ekim 2010 - 11:59
Doğan Grubu, Petrol Ofisi'ndeki hissesini Avusturyalı OMV'ye 1.4 milyar dolara satarak sektörden çekildi
Medya varlıklarını satmak için pazarlıklara başlayan Doğan Grubu, Türkiye'nin en büyük akaryakıt şirketi Petrol Ofisi'ndeki % 54.17'lik hissesini Avusturyalı OMV'ye 1.4 milyar dolara satarak sektörden çekildi. Temettü de eklendiğinde Doğan'ın kasasına 1.66 milyar dolar girecek. Doğan, PO hisselerini 7 yıl taksitle almış ve parayı şirketin karından ödemişti
Medyadaki varlıklarının satışı için ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs'a yetki veren Doğan Grubu, enerji sektöründeki iştiraki Petrol Ofisi'ndeki payını Avusturyalı ortağı OMV'ye satmak için anlaştı. Önceki gün yüzde 54.17'lik Petrol Ofisi hissesini OMV'ye satış için pazarlıklara başladığını duyuran Doğan Holding'den dün yapılan açıklamada hisse satışı konusunda taraflar arasında anlaşıldığı, yüzde 54.17'lik hisse için 1 milyar euro fiyat (Yaklaşık 1.4 milyar dolar) belirlendiği belirtildi. Doğan Holding'den İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) gönderilen açıklamada, satışın gerekli yasal izinlerin alınmasının ardından tamamlanacağı belirtildi. PO'nun hisselerini alan OMV ise Viyana Borsası'na yaptığı açıklamada işlemin 3 ay içinde tamamlanmasının beklendiği vurgulandı.
İŞTİRAKLER DE DEVREDİLECEK
Hisse devrinin gerçekleşmesi halinde halen PO'da yüzde 41.58'lik payı bulunan Avusturyalı OMV'nin payı yüzde 95.75'e yükselecek. Doğan Holding'den yapılan açıklamada satış öncesinde Petrol Ofisi'nin hissedarlarına en az 489.2 milyon dolarlık kar payı dağıtılmasının kararlaştırıldığı belirtildi. Doğan Grubu, kar dağıtımından 265 milyon dolar daha gelir elde edeceği için satış yüzde 54.17'lik hissenin toplam değeri 1 milyar 665 milyon dolara tekabül edecek. Açıklamada, hisse satışı için OMV'den alınacak 1 milyar euronun ödeme şeklinin yarı yarıya dolar ve eurodan oluşacağı kaydedildi. Dolar bazındaki ödeme için euro/ dolar paritesinin 1.39 seviyesinden sabitlendiği belirtildi. Satış kapsamında Petrol Ofisi'nin iştirakleri olan Erk Petrol, PO Gaz İletim ve PO Alternatif Yakıtlar'daki Doğan Grubu hisseleri de OMV'ye devredilecek.
"TÜRKİYE'Yİ ÜS YAPACAĞIZ"
2006 yılında İş Bankası'ndaki PO paylarını satın alarak Avusturyalı OMV'ye satan Doğan Grubu, Maliye'nin ard arda kestiği vergi cezalarından sonra PO'daki payının tamamını OMV'ye satmak için görüşmelere başladığını geçen yıl duyurmuş, ancak yılsonuna doğru satış görüşmeleri askıya alınmıştı. Son olarak 21 Ekim 2010'da İMKB'ye gönderilen açıklamada satış görüşmelerine kaldığı yerden devam edilmesine karar verildiği duyuruldu. OMV'nin Viyana Borsası'na gönderdiği açıklamada satın alma işlemi için "PO hisselerinin alımını Ortadoğu'daki büyüme stratejimizin bir parçası olarak görüyoruz. Türkiye'yi üçüncü büyük merkezimiz olarak konumlandırmayı hedefliyoruz" denildi.
3 bin 140 istasyonu var
1941'DE kurulan Petrol Ofisi'nin 3 bin 140 istasyonu, 10 akaryakıt terminali, 2 LPG terminali, 35 havalimanı ikmal ünitesi, 1 madeni yağ fabrikası ve bin 100 personeli bulunuyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's satış duyurulmadan önce "Doğan satarsa OMV'nin kredi notu artar" açıklamasını yapmıştı. Kredi ölçütlerinin iyileşeceğini gerekçe göstererek şirketin notunu olası artırım için olumlu izlemeye alan kuruluş, satış halinde kredi notunun ne olacağına üç ay içinde karar verebileceğini belirtti. Petrol Ofisi'nun uzun vadeli kredi notu "B+" seviyesinde.
Cebinden para koymadan kazandı
Dün yapılan açıklamayla Doğan Holding'in enerji sektöründeki macerası sona ererken, Petrol Ofisi'nin 2000 yılında DSP- MHP-ANAP iktidarı döneminde başlayan özel sektör macerası yeni boyuta taşındı.
2000 yılında İş Bankası ile birlikte şirketin yüzde 51'ini özelleştirme ihalesinde 1 milyar 260 milyon dolara satın alan Doğan Grubu, iki yıl sonra da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) elinde kalan yüzde 25.83'lük hisseyi de 169 milyon dolara devralmıştı. Bu alımla Doğan Grubu-İş Bankası ortaklığı Petrol Ofisi için 1 milyar 429 milyon dolarlık yükümlülük altına girdi. Satış sonrasında borcunu ödeyemeyen Doğan Grubu, ÖİB ile anlaşarak vadeyi 2007'ye uzattı. Böylece özelleştirmeden aldığı şirketin parasını karla ödeme imkanına kavuştu.
Bu süreç içinde 2006'da İş Bankası'nın elindeki yüzde 44'lük hisseyi 616 milyon dolara satın aldı. Bu alımın hemen ardından elindeki hisselerin yüzde 34'ünü muazzam bir karla 1 milyar 54 milyon dolara OMV'ye devretti. İş Bankası'ndan alım fiyatına göre toplam piyasa değeri 1.4 milyar dolar ederken, OMV'ye satış 3.1 milyar dolar üzerinden gerçekleşti. Son temettü de eklendiğinde şirketin dün yapılan işleme göre piyasa değeri 3 milyar 55 milyon dolar üzerinden gerçekleşti
Sabah
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/is-bankasi-sayesinde-servet-kazandi/294993