Kuveytli TII, filo kiralama şirketi satın alacak
Tarih: 12 Ekim 2010 - 14:59
Docarı satın alarak Türkiye filo pazarına giren Kuveytli TII, büyüme planlarına hız verdi.
Geçen aylarda Avrupa filo devi Fleet Synergy ile stratejik ortaklığa giden Fleetcorp, 8 bin 340 adetlik araç parkıyla araç kiralamada ilk üçe girdi...
ERKAN KIZILOCAK / [email protected]
TÜRKİYE filo kiralama pazarına 2005 yılında Esas Holdinge ait Docar şirketini satın alarak giren Kuveytli yatırımcı The International Investor (TII), büyümek için yeni fırsat kolluyor. Türkiyede Fleetcorp ismiyle faaliyet gösteren grup, ülkemizde şimdiye kadar 143 milyon dolarlık yatırıma imza attı. TII, geçen haziran ayında Avrupa filo kiralama devi Fleet Synergy ile stratejik ortaklığa gitti ve bu işbirliği sayesinde Fleet Synergynin Türkiyedeki uluslararası müşterilerine kiralama hakkı elde etti.
Fleetcorp, önümüzdeki dönemde de hızlı büyümesini sürdürmek için yeni şirket satın alabileceğinin mesajını veriyor. Halen 8 bin 340 adetlik araç parkıyla filo kiralama pazarında ilk 3 arasına giren Fleetcorpun CEOsu Dominique Cardineauya göre Türkiye, araç kiralama açısından ciddi fırsatlar sunuyor. Çünkü halen şirketler tarafından kullanılan 1.2 milyon aracın sadece 120 bin adedi kiralanmış. Oysa bu oran Avrupa ülkelerinde yüzde 42 civarında. Cardineau, Türkiyede KOBİ ölçeğindeki firmalardan araç kiralama talebinin giderek arttığına dikkat çekerek, bu pastanın 5 yıl içinde 2 katına çıkacağını öngörüyor.
Grubunun yen dönem büyüme stratejilerini Paraya açıklayan Cardineau, pazarda yerli bir şirket satın alabileceklerinin de mesajını veriyor...
Yöneticisi olduğunuz yatırımcı kuruluş finansal faaliyetleriyle biliniyor. Neden Türkiyede filo kiralama işine girdiniz?
Haklısınız. Kuveytli TII, yatırım bankacılığı hizmetleriyle tanınıyor. Örneğin, tüketici finansmanı konusunda hizmetleri var. Ancak Türkiyede operasyonel kiralamaya yatırım yapmak da finansal hizmetlerin içinde değerlendiriliyor. Yaptığımız iş araç kiralamanın ötesinde, aslında şirketlere kendi araç parklarını finans etmek ve yönetmek için yol göstermek. Türkiyeye ilk girişimiz 2005 yılında Docara ortaklıkla başlamıştı. Bu şirket 2006 yılından itibaren parça parça satın alındı. 2009da tamamen Kuveytli TIIya geçti. Ardından da Fleetcorp adını aldı...
Geçen aylarda yeni bir yabancı ortaklığa gittiniz. Bunun kapsamı nedir acaba?
Ben Docarı satın aldıktan 2 yıl sonra buraya geldim. Bu şirketi satın alırken aslında sektörün geleceğine yatırım yaptık. Bunu da mevcut iş modeliyle sürdürmemiz mümkün olmadığı için değişime karar verdik. Yerli bir şirketi yeniden yapılandırarak uluslararası bir şirket haline getirmeyi amaçladık. Bu kapsamda geçen haziran ayında Avrupanın filo kiralama devi Fleet Synergy ile stratejik işbirliğine gittik. Fleet Synergy, Avrupada 18 ülkede faaliyet gösteriyor. Dünya genelinde 670 bin aracın operasyonel kiralamasını yapıyor. Bizim için onların parçası olmak önemli. Avrupada artık neredeyse hiçbir şirket araç satın almıyor. Hepsi kiralıyor. Uluslararası şirketlerse her ülkede farklı bir tedarikçiyle tüm ülkelerde tek tedarikçiyle çalışmayı tercih ediyor. Örneğin, İngiltere merkezli bir şirket, Türkiye dahil 5-6 ülkede faaliyet gösteriyor diyelim. Eğer başka bir ülkede Fleet Synergy ile çalışıyorsa burada da Fleetcorp ile çalışacak. Müşteri portföyünü ve burada elde ettiğimiz karı paylaşıyoruz.
Peki araç kiralamayı şirketler açısından cazip kılan nedir?
Araç kiralama dünyada bir trend haline geldi. Küresel kriz de şirketlerin maliyet konusunda daha hassas davranmalarına neden oldu. Ancak bu sadece para meselesi değil. Daha pek çok avantajı var. Birincisi, şirketler her gün değer kaybeden bir varlığa para yatırmak istemiyor. Bu parayı kendi ana işlerine yatırmayı tercih ediyorlar. İkincisi, şirket araç kiraladığı zaman bunu muhasebede tek masraf kalemi olarak gösteriyor. Aracı satın aldığı zaman servisten sigortaya otomobil masrafları ciddi bir miktar tutuyor. Ayrıca hangi aracın satın alınacağı, bozulduğunda nereye ve nasıl tamire götürüleceği gibi konularda uzmanlık gerektiren bir ekip istihdam etmeyi gerektiriyor. Bu durum masrafları şişiriyor. Örneğin, bardak üreten bir firmanın bu işle ilgilenmesi verimli bir sonuç vermez...
Siz müşteriye nasıl ve ne tür hizmet veriyorsunuz?
Bizim yaptığımız sadece araç kiralama değil. Örneğin, sürücülerin araç kullanma davranışlarıyla ilgili de şirketlere rapor sunuyoruz. Eğer hataları varsa, düzeltsinler diye. Bu şekilde masraflarının düşmesini sağlıyoruz. Tek başına fiyat odaklı değiliz. Burada büyük bir araç parkını yönetiyoruz. Örneğin, 10 aracı olan küçük bir şirket bile bizim satın alma gücümüzden faydalanıyor. Finansal gücü olan bir firmayız. Müşteriye aynı zamanda en uygun kiralama süresi konusunda da tavsiyede bulunuyoruz. Onlar için en iyi maliyet yönetimini sağlıyoruz.
Türkiyede araç kiralamaya ilgi ne durumda? Pazardaki konumunuz nedir?
Şu anda 8 bin 340 adetlik araç filomuz var. Halen Türkiye genelinde şirketler tarafından kullanılan 1.2 milyon adet civarında araç var. Bunun 100 bin adedi kiralanan araçlardan oluşuyor. Yani araçların halen yüzde 80i satın alınıyor. Avrupada ise araç kiralama oranı yüzde 42 civarında. Hatta İngilterede yüzde 65. Türkiyede özellikle küçük ve orta ölçekli şirketlerden (KOBİ) talep artıyor. Bunun birçok avantajı var. Sadece fiyatından değil verdiğimiz tavsiyelerden de faydalanıyorlar. Dünya genelinde kiralama süresi ortalama 37 ay ve 102 bin km. Bizde ise 12 aydan 36 aya kadar çıkıyor. Kısa vadeli kiralamada fiyat artıyor. 36 ay herkes açısından daha iyi.
Dünyada çevreci modeller ilgi görüyor. Size de bu yönde talepler geliyor mu?
Evet, özellikle Avrupada, karbon salımını azaltma taahhüdü doğrultusunda yeşil diye tabir edilen otomobiller ilgi görüyor. Stratejik ortağımızın Avrupadaki operasyonlarında elektrikli modellere talep var. Son 5-6 yıldır talebin bu yöne de kaymaya başladığı görülüyor. Uluslararası müşterilerimizden az sayıda da olsa yeşil otomobil talebi geliyor. Türkiyede LPGli araç kiralaması yapıyoruz ama elektrikli araç konusunda henüz yeterli talep yok. Olursa filomuzda bu araçlara da yer vereceğiz.
KUTU
Rakamlarla filo pazarı
Şirketlerin kullandığı araç sayısı: 1.2 milyon adet
Kiralanan araç sayısı: 120 bin adet
Kiralama oranı: Yüzde 20
Avrupada kiralama oranı: Yüzde 42
Ortalama kiralama süresi: 36 ay
Türkiye pazarının en büyükleri: Intercity, Derindere, Hedef Filo, Fleetcorp, Leaseplan...
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kuveytli-tii-filo-kiralama-sirketi-satin-alacak/294296