Başkaları bizi taklit ediyor
Tarih: 01 Ekim 2010 - 00:18
Dr. Ahmet Genç, Bütün dünya DASK modelini uygulamak istiyor. Artık biz başkalarını taklit etmiyoruz, başkaları bizi taklit ediyor dedi.
Dr. Ahmet Genç, Bütün dünya DASK modelini uygulamak istiyor. Çinliler, DASK modelini anlatın diye ülkemize geliyor. Artık biz başkalarını taklit etmiyoruz, başkaları bizi taklit ediyor dedi.
Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. Ahmet Genç, Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM)'in Eksperlik Kursu'na İstanbul'dan katılan adaylara Türkiye'de Sigortacılık Faaliyetleri'ni konu alan ilk dersi verdi. Eksper adaylarına ilk olarak sigortacılık faaliyetinin başında potansiyel tüketici olan bireylerin-kurumların ve sigorta şirketlerinin olduğunu anlatan Genç, insan hayatının baştan sona kadar risk altında olduğunu belirtti. Bu risklerin ise, hayati, sağlık ve diğerleri olarak sıralayan Genç, Riskleri yönetmenin çeşitli seçenekleri var. İlk olarak taşıdığımız riski ortadan kaldırabiliriz. Ancak riski tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Bu nedenle azaltıcı tedbirler almak gerekir. Riski önleme ve azaltmada daha çok fiziki tedbirler söz konusu. Ancak riskin transfer edilebilmesi için sigortalama önlemi vardır. Olası riskler sigorta şirketi ya da sigorta aracılarına sigorta ettirilebilir.
Sigorta sektöründe faaliyet gösteren aktörleri sırasıyla adaylara anlatan Dr. Ahmet Genç, Hazine'nin Sigorta alanında yaptığı çalışmaları futbola benzetterek şöyle konuştu, Uluslararası standartlarda bir futbol sahası yaptık ve aynı zamanda bu sahada hakem olarak görevliyiz. Bu nedenle ülkemizdeki sigorta aktörlerinden uluslararası çapta futbol oyunu bekliyoruz. Türkiye MORBİDİTE ve MORTALİTE yani ölüm ve yaşam riski tabloları çıkarıldı. Bu bizim için tarihi bir olay. Bugüne kadar ABD'de yaşayan insanların ölüm ve yaşam haritaları üzerinde sigorta hizmetleri veriliyordu. Arnavutluk bugün TRAMER modelini ülkelerini kurmamız için bizden yardım istiyor. Bütün dünya DASK modelini uygulamak istiyor. Çinliler, DASK modelini anlatın diye ülkemize geliyor. Artık biz başkalarını taklit etmiyoruz, başkaları bizi taklit ediyor.
Sigortacılar riskleri dağıtır
'Türkiye'de Sigortacılık Faaliyetleri'ni öğrencilere kasko örneği ile açıklayan Genç, Bir sigorta şirketi her birinin değeri 20 bin TL olan 1 milyon aracı kasko teminatı altına alıyor. Burada sigorta ettiren her bir birey riskten kutuluyor. Sigorta şirketi ise 20 bin TLx1 milyon değerinde bir risk üstleniyor. Ülkemizde bir 1 milyon araç başına düşen kaza yapma oranı ise yüzde 8 ile 10 arasında değişiyor ve buda 1 milyon aracın, 100 bini kaza yapacak anlamına geliyor. Bu oranda bir riski üstlenen sigorta şirketide kendine bir sigortacı buluyor. Buna reasürans adı veriliyor. Dünya çapında bir rasürans şirketi 50-100 civarında sigorta şirketinin risklerini kısmen üstleniyor. Reasürans şirketleri ise taşıdıkları bu riskleri sigorta şirketlerine dağıtıyor ve bu olaya retro adı veriliyor. Sigortacılar bunun dışında da riskleri diğer piyasalara dağıtma yönteminide kullanıyorlar dedi.
Ahmet Genç sigorta sektörünüden faaliyet gösteren aktörleri ise şöyle sıraladı:
Ülkemizde faal olarak görev yapan 55 adet sigorta şirketi, Milli Reasürans olarak 1 reasürans şirketi, 15 binden fazla sigorta acentesi, 76 adet broker şirketi, 903 kişilik aktif eksper sayısı, 1200 TARSİM eksperi, 115 aktüer, 15 bin Bireysel Emeklilik aracısı mevcut.
Bunların dışında ülkemizde faaliyet gösteren özellikli kurumlar ve meslek örgütleri bulunuyor. Özellikli kurumlar; DASK, TARSİM, Yeşil Kart kurumları bulunuyor. Bunun dışında özellikli kurumlar alanında faaliyet gösteren veri yönetimi kuruluşlarıda bulunuyor. Bunlar ise; Sigorta Bilgi Merkezi (SBM), Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM). Ayrıca, Sigorta Tahkim Komisyonu, Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM), Güvence Hesabı (GH) sıralayabilir. SBM'de faaliyet gösteren alt birimleri sıralamak gerekirse; HAYMER, HATMER, SAĞMER, TRAMER, MORBİDİTE ve MORTALİTE.
Gülseli ÖZDEMİR / ŞEMSİYE
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/baskalari-bizi-taklit-ediyor/293649