Para için onurlarından vazgeçmeye hazırlar
Tarih: 28 Eylül 2010 - 07:50
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Değerli TL'den vazgeçmeyeceğiz" sözüyle başlayan tartışma sürüyor
Hazırgiyim ve tekstil ihracatçıları Başbakan Erdoğan'a "Aldığımızın fazlasını satabileceksek, sanayi tesislerimizin kapanmasını engelleyeceksek, işsizlik rakamlarını arzuladığımız değerlere çekebileceksek; biz ihracatçılar bu onurdan taviz vermeye hazırız" diye seslendi.
İstanbul, Ege, Denizli, Uludağ ve Akdeniz hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatçı birliklerinin başkanları dün İzmir'de yapılan Türkiye Hazırgiyim Sektör Kurul Zirvesi'nde hükümete acil önlem ve destek çağrısı yaptı.
Şu anda uygulanan kur rejiminin ülke çıkarına olmadığını belirten Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, değişen dünya düzeninde üretimini koruyamayan, istihdam yaratmayan ve büyüme içinde rekabet gücü ortamını oluşturamayan ülkelerin bertaraf olacağına da dikkat çekti. Kızılgüneşler, şunları söyledi: "Biz ihracatçılar Merkez Bankası ve hükümetin kur politikasına bitaraf değiliz. Bunun sonucunda da bertaraf olmak istemiyoruz. Hükümetimiz kur rejimini üretimin rekabet gücüne erişebileceği bir düzeye çıkması için acilen kararlar alıp Merkez Bankası'nı yönlendirmelidir. Çin, Brezilya, Hindistan ve Rusya gibi ülkeler bu konuda örnek alınmalıdır."
Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün yılbaşından bu yana 12.3 milyar dolarlık ihracatına karşılık 6.7 milyar dolarlık bir ithalat gerçekleştirdiğine de dikkat çeken Kızılgüneşler, şöyle devam etti: "Sektörün karşılama oranına baktığımızda yüzde 183'tür ki bu da tamamen ihracata dayalı bir sektör olduğunu dolayısıyla da kurlardaki olumsuz gelişmelerden en fazla etkilenen sektörlerin başında geldiğini göstermektedir. Daha ithalatçı olmamak için direndiğimizi söylemiştim. Bu trend bu şekilde devam ettiği müddetçe yakın zamanda sizlerin karşısına ihracatçı birlikleri başkanları olarak değil, ithalatçı olarak çıkmamız kaçınılmaz olacaktır."
60 bin kişiye istihdam sağladık
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a verdikleri sözü tuttuklarını belirten İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "Bir yılda 60 bin kişiye istihdam sağladık. 2009 yılında hazırgiyim ihracatı dünyada yüzde 11,9, Türkiye'de ise yüzde 15,6 daralmasına karşın tekstil ve hazırgiyim sektörü olarak 723 bin sigortalı sayısına ulaştık. Şimdi sıra ihracatçının global pazarlarda elini güçlendirecek kararları alacak ekonomi yönetiminde" dedi.
Kura müdahale edilmezse sektörün zora gireceğine de dikkat çeken TİM Başkanvekili ve Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, "Kur bizim olmazsa olmazımız. Değerli TL herkesin temennisi. Ama bunu rekabetçilikle birleştirirsek ancak o zaman değerli TL'yi kabul edebiliriz" dedi.
Pamuk tarlalarına kavun karpuz ekiliyor
Tekstil sektörünün diğer bir sorununun da pamuk olduğuna dikkat çeken Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, "Pamuk fiyatları son 1 yılda yüzde 100 arttı. Ülkemizdeki en iyi pamuk ekim alanları kavun ve karpuz tarlasına döndü. Oysaki Türkiye iklim olarak en iyi pamuğu yetiştirme şartlarına sahip. Hükümetin ve bakanlığın bu konuyla da yakından ilgilenmesini istiyoruz" diye konuştu.
TEKSTİL VE HAZIRGİYİMCİ NE İSTİYOR
HÜKÜMETTEN
* Enerji, SSK ve girdi maliyetlerini düşürecek düzenlemeler yapılmalı.
* Merkez Bankası'nın görev ve sorumluluklarını enflasyon planlaması ile sınırlayan yasa değiştirilmeli.
* MB yasası, büyümeyi ve istihdamı gözetecek şekilde yeniden düzenlenmeli.
* Pamuk üretimine destek verilmeli.
* İhracatçılar, türev ürünleriyle yapılan riskten korunma işlemleri nedeniyle oluşan karlar veya doğan vergilerden muaf tutulmalı.
* Kıdem tazminatı yükünün firmalar üzerinde kaldırılması için daha önce yapılan çalışmalar yeniden gözden geçirilerek, gündeme getirilmeli.
MERKEZ BANKASI'NDAN
* Rublede olduğu gibi İran Riyali ve diğer komşu ülkelerin para birimleriyle ticaret yapılması için Merkez Bankası daha aktif olmalı.
* Döviz kuru üzerinde asıl belirleyici olan politika faizi yüzde 7'den yüzde 6'ya indirilmeli.
EXİMBANK'TAN
* Toplam ihracatın sadece yüzde 4,3'ünün sigortasını yapan Eximbank daha aktif olmalı.
* Eximbank, kullandığı enstrümanlar arasına kur riski sigortası'nı dahil etmeli.
* Kullandırdığı kredilere uyguladığı yüksek faiz nedeniyle temel işlevinden uzaklaşan Eximbank, ihracatı desteklemek için oranları hızla aşağı çekmeli.
* Eximbank'ın, yurtdışı tahsilat sigortası konusunda yeni ürünler geliştirilmeli, sigorta limitleri ve sigorta şemsiyesi altındaki ülkelerin sayısı arttırılmalı.
* Eximbank'ın yönetimi bankacılık yasasından çıkarılarak, ihracatçıya destek verecek özerk bir yapıya kavuşturulmalı.REFERANS
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/para-icin-onurlarindan-vazgecmeye-hazirlar/293449