Ambargoyu delmenin yolu: SILOPIBANK
Tarih: 03 Eylül 2010 - 11:50
ABDnin İrana başlattığı ambargoyu aşmak için Türk, İran ve Iraklı işadamları ilginç bir yöntem buldu.
HÜSEYİN ÖZAY STAR ANKARA
İranın nükleer faaliyetleri nedeniyle Birleşmiş Milletlerden ambargo kararı aldıran ABD ve ABnin, fişlemesinden korkan Türk, İran ve Iraklı işadamları, yeni bir bankanın doğmasına neden oldu. Bankacılar arasında Silopibank olarak nitelendirilen sistem ile, üç ülkenin iş adamlarını paralarını Silopi ve çevresinde bulunan aracılar vasıtasıyla tahsil ediyor. Bu sistemde dolaşan kaynağın ise milyar dolara ulaştığı belirtildi. Silopibankta dönen paranın birçok bankanın aktif büyüklüğünden daha fazla olduğu tahmin ediliyor. ABDli heyet geçtiğimiz günlerde Türkiyeye yaptığı ziyarette, Türk işadamı ve bankalarına İran ile işbirliği yapmamaları konusunda uyarıda bulunmuştu. Yapılan araştırmalarda, sistem üzerinden milyonlarca dolarlık bir işlem yapıldığı belirlendi. Bu sisteme göre, İran ve Iraktaki bankacılık sektörünü kullanmak istemeyen iş adamaları, ağırlıklı olarak Silopide bulunan aracı kişilere bavulla veya başka yollarla para gönderiyor.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Söz konusu kişi de, İran veya Irakdaki işadamına mal gönderecek Türk işadamlarıyla irtibata geçerek, parayı bir şekilde Türk işadamlarına veriyor. İrandan gelen paralar Kuzey Irak üzerinden Türkiyeye giriyor. Türk işadamı da, malını gönderiyor.
BDDK ve bankacılık kaynakları, bu yöntemle Türkiyeye giren paranın miktarını tam olarak tespit edemiyor. Ancak, Merkez Bankasının ödemeler bilançosunda yer alan ve sık sık tartışma konusu olan kaynağı belli olmayan varlığın bir kısmının bu yöntemle Tükkiyeye gelen paralardan oluştuğu tahmin ediliyor. Bu sistemde aracıların kendi aralarında özel güvenlik uygulamaları oluşturduğu da belirtiliyor.
Firmalar aralarında mahsuplaşıyor
Bu sistemle iş yapan firmaların, kendi aralarında mahsuplaşma sistemi de geliştirdikleri belirlendi. Örneğin İranın Türkiyeye sattığı gazın bedeli İrana transfer edilmiyor. Para, Türk firmalarının İrandan olan alacaklarının ödenmesinde kullanılıyor. Böylece, iki firma da alacağını tahsil ediyor.
Nusaybinde imzalar atıldı
Yılda yaklaşık 5 milyon aracın, 15 milyon yolcunun kullandığı, Türkiyenin dünyaya açılan vitrini gümrük kapıları, dış ticaret hacminin 300 milyar dolara yaklaştığı bir ortamda, birer birer yenileniyor. Türkiyenin gümrük kapılarının modernize edilmesi kapsamında başlatılan çalışmalarda son proje Nusaybin oldu. Nusaybin Gümrük Kapısının yap-işlet-devret modeliyle modernizasyonu için dün Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlunun katılımlarıyla sözleşme imzalandı. Böylece devlet, hiç para harcamadan 7 gümrük kapısının modernizasyonunu sağladı. TOBB ve Gümrük Müsteşarlığının imzaladığı Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli çerçevesinde İpsala, Gürbulak, Cilvegözü, Habur, Sarp, Kapıkule ve Hamzabeyli gümrük kapıları 154.3 milyon dolar harcamayla yenilendi. Dün imzası atılan Nusaybin Sınır Kapısının modernizasyonu ise 20.3 milyon dolara mal olacak.
Odalar Birliği 7 kapıya ulaştı
Gümrük Yatırım
kapısı (milyon $)
İpsala 3.5
Gürbulak 10.8
Cilvegözü 8.5
Habur 11.7
Sarp 26.6
Kapıkule 86.2
Hamzabeyli 7.1
Nusaybin 20.3
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ambargoyu-delmenin-yolu-silopibank/291828