Yazdır

2. not artışı yolda mı?

Tarih: 12 Kasım 2012 - 07:19

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı, 2013'ün ilk yarısında ikinci bir not artışının daha gelebileceğini yazdı

Fitch'in not artışının ardından diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından da not artışı bekleniyor.
Milliyet'ten Kadife Şahin'in haberine göre, Akbank’ın Özel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesinin önemli olduğunu, diğer büyük not kuruluşlarından Standard and Poor’s’un (S&P) biraz daha geriden gelebileceğini, ancak Moodys’in 2013’ün ilk 6 ayında Türkiye’nin notunu yükseltmesini beklediğini belirtti. Galatalı, not artırımının bankaların borçlanma maliyetlerini olumlu etkilediğini belirterek, bunun kredi müşterilerine olumlu yansıyacağı değerlendirmesinde bulundu.
Akbank, The Banker dergisinin verdiği ‘Global Private Banking Awards 2012’ ödüllerinde “Türkiye’nin En İyi Özel Bankacılık Ödülü”nü kazanırken Singapur’da düzenlenen ödül törenine Saltık Galatalı Akbank Özel Bankacılık Bölüm Başkanı Didem Bağrıaçık ile birlikte katıldı.
Cari açığa dikkat çekti
Galatalı, Türkiye’de özel bankacılığın büyüme yönünde gelişme gösterdiğini, Akbank’ın da bu alanda 2007 yılından beri aktif bir rol üstlendiğini söyledi. Fitch’in Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyesine çekmesinin önemli olduğunu, ancak asıl önemli olan noktanın ülkenin temel göstergelerini bu seviyede tutma başarısını devam ettirmek olduğunu ifade den Galatalı, görüşlerini şöyle açıkladı:
“Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir ülke seviyesinde olması elbette önemli. Ancak bu seviyenin korunması lazım. Şayet altı ay sonra yapılacak yeni bir değerlendirmede bu göstergelerin bozulduğu gerekçesiyle Türkiye’nin notu tekrar eski seviyesine çekilirse bu çok olumsuz bir sonuç yaratır. Ben Merkez Bankası’nın (MB) ve Devlet Bakanı Ali Babacan’ın bu yönde bir gelişmeye izin vermeyeceklerini ve Türkiye ekonomisinin temel göstergelerini hedeflenen seviyelerde tutacaklarına inanıyorum. Örneğin döviz kurunun çok gerilemesine müsaade etmeyeceklerdir. Cari açığa dikkat edilecektir.”
Galatalı Türkiye piyasalarına para girişi olduğunu, bunun özellikle emlak sektöründeki alımlarda dikkat çektiğini kaydetti.
‘DÜŞÜK FAİZ ORTAMI KALICI OLACAK’
Saltık Galatalı, özellikle küresel ölçekte enflasyonun ve faizlerin çok düşük düzeylere indiği dönemlerde özel bankacılığın öneminin daha da arttığına dikkat çekti. Galatalı, Türkiye ekonomisinin son not artırımı ile birlikte yeni bir aşamaya geçtiğini, düşük faiz ortamının daha da kalıcı hale geldiğini ve yatırımların yönetiminde özel bankacılık tarzı ihtisas sahibi kurumlardan yardım alma ihtiyacının daha da artacağını söyledi. Özel bankacılık alanında İstanbul’da Etiler Merkez, Nişantaşı, Suadiye, Batı İstanbul, Kozyatağı şubeleriyle, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana’da da birer şube ile hizmet sunan Akbank, İstanbul’daki şube ve temsilcilik ağını da genişletecek. Akbank Kapalıçarşı Şubesi ve Zorlu Center temsilciliği kısa bir süre sonra açılacak.
‘Adana ve Hatay’da özel bankacılık talebi arttı’
Özel bankacılık alanında son bir yılda Güneydoğu illerinde müşteri taleplerinin arttığını ifade eden Saltık Galatalı, şu bilgileri verdi:
“Adana, İskenderun, Mersin ve Hatay illerinde özel bankacılık müşterilerimizin sayısında artış oldu. Bunu gözlemliyoruz. Genelde özel bankacılık hizmeti taleplerinde artış olmasını bekliyoruz. Özel bankacılık hizmeti almak isteyen müşterilerimizin yaşları 50 ve 50’in üstü yaş gruplarından oluşuyor. İçlerinde ev kadınları da var ama özel bankacılık hizmeti alan müşterilerimizin büyük bölümü serbest meslek sahibi kişiler. Bunlar doktor, dişçi, mühendis gibi meslekleri yürüten insanlar.”
Ortadoğu’dan 3 yılda 1 milyar TL çekecek
Akbank Private Banking (özel bankacılık) müşterilerinin aylık ortalama 1 milyar dolarlık türev işlem yaptığını belirten Galatalı, son bir yılda 1.25 milyar TL’lik özel sektör tahvili satışı gerçekleştirdiklerini ve bu yolla özel sektörün finansmanında aktif rol oynadıklarını söyledi.
Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ve Arap ülkelerinde pazarlama yaparak Türkiye’ye portföy çekmek istediklerini belirten Galatalı, ilk önemli adımı Dubai’de attıklarını söyledi. “Bizim için çok stratejik önemi olan Dubai ofisimiz aracılığı ile Körfez ülkeleri kaynaklı varlıklara 2012 yılında özel bankacılık hizmeti vermeye başladık” diyen Galatalı şöyle konuştu:
“Bölgedeki müşteri ilişkileri yöneticimiz aracılığıyla Ortadoğu bölgesindeki potansiyel müşterilerin varlıklarını Türkiye’ye çekmeyi hedefliyoruz. Bu bölgeden yönlendirilecek potansiyel müşterilerin Türkiye’de yapacakları gayrimenkul yatırımlarını kredilendirmek bizim için önemli. Çalışmalarımızı yoğunlaştırarak üç yıl içerisinde bölgeden yaklaşık 1 milyar TL varlık büyüklüğüne ulaşmayı planlıyoruz.”

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/2-not-artisi-yolda-mi/288633