Uzun vadeli mevduata düşük vergi
Tarih: 10 Kasım 2012 - 14:59
Ekonomi yönetimi, bankalarda 725 milyar liraya ulaşan mevduatın süresinin uzatılması için çözüm arıyor
Mevduatta yüzde 15 olarak uygulanan stopajın vadeye göre kademeli düşürülmesi planlanıyor. Parasını 9-12 ay vadeyle bankaya yatıranların kazancından yüzde 12, bir yıl ve üzerinde yatıranlardan ise yüzde 10 vergi kesilmesi öngörülüyor.
Zaman Gazetesi'nin haberine göre tasarrufları artırmak isteyen ekonomi yönetimi mevduatın vadesine göre faiz uygulaması için düğmeye bastı. Mevduatta yüzde 15 olarak uygulanan stopajın oranı vade uzadıkça kademeli olarak düşürülecek. Çalışmanın tamamlanmasının ardından üç ayın altında vade ile parasını bankaya yatıranlardan elde ettiği kazancın yüzde 15i oranında vergi talep edilmeye devam edilecek. Bu sürenin üzerinde vadeyle parasını yatıranlar ise yüzde 14 oranında vergi ödeyecek. Henüz oranlar netleşmese de parasını bankaya 6-9 ay arası vade ile yatıranların yüzde 13, 9-12 ay arasında yatıranların yüzde 12, bir yıl ve üzerinde yatıranların ise yüzde 10 oranında vergi ödemesi ihtimali üzerinde duruluyor. Söz konusu rakamların net olmadığına dikkat çeken Hazine kaynakları oranlara son şeklini ekonomi yönetiminin vereceğini aktardı. Düşük faiz uygulamasının üç ay veya altı ay üzerinden başlatılacağına yönelik henüz karar da verilmiş değil. Hazine Müsteşarlığından edinilen bilgilere göre Maliye tarafı düşük vergilendirmenin üç aydan başlaması yönünde görüş beyan ederken Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kanadı da altı ay üzerinde olması gerektiğine dikkat çekti. Konuya ilişkin kararname hazırlanacağını aktaran Hazine kaynakları düzenlemenin 2013 başında şekilleneceğini aktardı. Düzenleme kapsamında mevduatın vadesinin orta vadede ortalamasının 150 güne çıkarılması hedefleniyor.
BDDK verilerine göre bankacılık sistemindeki toplam mevduat 725 milyar lirayı buluyor. Bu rakamın 500 milyar liradan fazlasının vadesi bir ile üç ay arasında değişiyor. Eylül ayında çalışmalara başladıklarını aktaran üst düzey bir ekonomi yetkilisi Türkiyede ortalama mevduat vadesinin 50 gün olduğunu belirterek, öncelikli hedefin bunun 100 günün üzerine çıkarılması olduğunu aktardı. Çalışmada Hazine Müsteşarlığı, SPK, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Maliye Bakanlığı, Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü ve Merkez Bankası da yer alıyor. Mecliste torba kanun ile yapılan değişiklik ile Bakanlar Kuruluna mevduatın vadesine göre stopaj oranı belirlenmesi yetkisi verilmişti. Çalışmalar hakkında bilgi veren üst düzey bir ekonomi yetkilisi mevduata yönelik düzenlemenin bir ayağının eksik olduğunu belirterek bono ve tahvile ilişkin durumun ise belirsizliğini koruduğuna dikkat çekiyor.
Türkiye mevduattan elde edilen gelirin vergilendirilmesinde (stopaj) yüzde 15lik oranı baz alıyor. Örneğin üç aylık vade ile 5 bin lirasını bankaya yatıran bir kişi süre sonunda 500 TL faiz geliri elde ediyorsa bunun yüzde 15inin vergisini ödüyor. Yüzde 15lik stopajda vade ne olursa olsun değişmiyor. Dünya örneklerinde ise farklı vergilendirme yöntemi uygulanıyor. Mevduattan elde edilen gelirden vergi alan ülkeler de almayan ülkeler de bulunuyor. Genellikle Gelir Vergisi beyanına göre vergi tahsil ediliyor. Elde edilen gelir hangi vergi dilimine giriyorsa o oranda mevduat sahibinden elde ettiği gelirin vergisi isteniyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/uzun-vadeli-mevduata-dusuk-vergi/288536